Dobri rezultati uprkos izazovima

Seminar u Beogradu / Primaoci Husse franšize iz svih krajeva ovog regiona na razmeni iskustva i znanja
Četvrtak
02.07.2020.
Rast prodaje i kupaca, ali i širenje franšizne mreže, obeležili su prethodnu godinu poslovanja franšiznog sistema Husse u Bosni i Hercegovini. Dobri rezultati nisu izostali ni tokom karantina usled pandemije koronavirusa.
 

Husse BiH se zaista može pohvaliti znatnim napretkom poslovanja u prethodnoj godini. Pre svega porastom prodaje, ali i brojem pojedinačnih primalaca franšize – potvrđuje Ademir Mehinović, primalac master franšize brenda Husse, zadužen za razvoj franšizne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine. – U toku prethodne godine, franšizna mreža Husse-a u BiH-u je postala bogatija za četiri nova pojedinačna primaoca franšize. Dobrodošlicu smo poželeli Ivani, Damiru, Bakiru i Draganu. Novi članovi pokrivaju područje sarajevskih opština Centar, Stari Grad i Novi Grad, te Banjalučku regiju i Hercegovinu – navodi Mehinović.

Husse kao dobra poslovna prilika

Husse, koncept poznat po prodaji i besplatnoj dostavi hrane za pse i mačke, posluje u Bosni i Hercegovini od 2018. Kako smo već ranije pisali, koncept su na ovo tržište donela dva prijatelja Ademir Mehinović i Ismar Bećirević. I dok su prvih godinu dana posao razvijali sami, njihov zadatak, kao primalaca master franšize, bio je da, u isto vreme, rade na promociji brenda i proizvoda, ali i franšiznog koncepta – tako da su bili zaduženi da pronalaze, obučavaju i pružaju podršku drugim preduzetnim ljudima koji se odluče za kupovinu Husse franšize. 

Iskustvo pokazuje da za pokretanje Husse franšize nisu potrebna velika ulaganja, kao što se ne zahteva ni specifično poslovno ili profesionalno iskustvo. Primaoci Husse franšize svakako prolaze obuku, a uvek mogu i da se oslone na pomoć i podršku iskusnijih kolega, potvrđuje Mehinović. – Naši primaoci franšize dolaze iz različitog profesionalnog okruženja. Bakir je student, a drži franšizu za Opštinu Novi Grad Sarajevo. Za sada mu je Husse dodatni posao, ali stremi ka tome da mu postane jedini i osnovni posao. S druge strane, Damir je doktor veterine i naš primalac franšize za područje sarajevskih opština Centar i Stari Grad. Za kupovinu Husse franšize se odlučio uvidevši dobre strane brenda, kao i priliku za napredak. Dragan je franšizer za područje Banjaluke i u ovaj posao je ušao samostalno, a kao glavni razlog za prelazak iz drugog brenda navodi kvalitet Husse hrane – objašnjava Mehinović šta je navelo nove franšizne partnere da se odluče za Husse.

Simbioza donosi rezultate

Kako nam priča Ivana, primalac franšize za područje Hercegovine, ona i njen suprug su se prvi put sa Husse hranom susreli pre nepunih godinu dana. S obzirom da imaju uzgajivačnicu tornjaka, tražili su hranu koja će u potpunosti odgovarati potrebama pasa. Njihovi su psi i izložbeni, tako da je, pored zdravlja, i njihov izgled jako bitan. Probali su razne vrste hrana, međutim, psi nisu bili oduševljeni ponuđenim, pa se potraga za hranom koja će im odgovarati nastavila. – Slučajno smo čuli za Husse, pa smo odlučili da kupimo džak hrane. Psi su u trenu „smazali“ prvi obrok. A nakon samo par dana, i mi smo primetili primene nabolje na samim psima. Odmah smo se više informisali o Husse hrani te naručili jos nekoliko džakova. Od tada svi naši psi jedu samo Husse – kaže Ivana i dodaje da čim su saznali da je Husse hrana proizvedena od isključivo prirodnih sastojaka, bez GMO namirnica, odlučili su da je preporuče i ostalim prijateljima koji imaju kućne ljubimce.

Na Facebook stranici su ubrzo potom videli da Husse u Bosni i Hercegovini traži nove partnere te su se tako i odlučili da uzmu franšizu za područje Hercegovine. – Bilo nam je bitno da znamo šta prodajemo, a kako se hrana pokazala izvrsna na našim psima, znali smo da prodajemo zdravu i visokokvalitetnu hranu – kaže Ivana.

Kao novi franšizeri, Ivana i njen suprug su imali priliku da učestvuju i na seminaru koji se održao u Beogradu i sa kojeg su se vratili bogatiji za nova iskustva i poznanstva sa drugim primaocima Husse franšize iz Srbije i Slovenije. – Na tom seminaru smo uvideli važnost konstantne edukacije, koja nam je omogućila da se bolje upoznamo sa načinom rada i poslovanja, što je od velike važnosti na samim počecima rada – kaže naša sagovornica.

Karantin nije uticao na poslovanje

Globalna pandemija COVID-19 nije zaobišla ni Bosnu i Hercegovinu, ali kako primaoci Husse franšize sa ovog tržišta tvrde, nije negativno uticala na posao, čak suprotno. – Mi u Husse-u, želimo da obezbedimo našim klijentima najbolju moguću uslugu, stoga i funkcionišemo na principu besplatne kućne dostave celokupnog asortima za pse i mačke, što se pokazalo i jako korisnim za naše kupce tokom obaveznog karantina i izolacije. Pored stalnih kupaca, zabeležili smo i porast broja novih kupaca, te se nadamo da će se zahvaljujući kvalitetu hrane, trudu i radu Husse franšizera ovaj pozitivni rast nastaviti i u budućnosti – kaže Ademir Mehinović.


Kućna dostava kao prednost / Uz strogo poštovanje svih preporučenih mera, Husse je neprekidno poslovao za vreme karantina i izolacije. To je i uticalo na rast broja novih kupaca.