Zvezda iz Adriatika na američkom tržištu

Nema ko ne voli pomfrit / Surf'n'Fries danas posluje u više od 15 zemalja i ima gotovo 60 franšiznih jedinica
Utorak
22.09.2020.
Surf'n'Fries, poznat po pomfritu i originalnoj ambalaži, ulazi na jedno od najzahtevnijih tržišta – američko. Kako su tekle pripreme i kakve su realne mogućnosti za razvoj, otkriva Andrija Čolak
 

Vest da je franšiza iz Adriatik regiona, koja je već osvojila više od 15 tržišta širom sveta, uspela da započne poslovanje u Sjedinjenim Državama značajna je iz više razloga. Ući na tržište na kojem je franšizing razvijeniji nego bilo gde u svetu poseban je poduhvat, o čemu svedoči i Andrija Čolak, koji je sa svojim poslovnim partnerom Denisom Polićem osmislio brend i koncept pomfrit-barova Surf’n’Fries. Osim toga, kako kaže, Amerika je dobro regulisano tržište te su neophodne godine priprema da bi se na njega zakoračilo. Pitali smo ga šta je sve bilo potrebno pripremiti za to poslovno „putešestvije“, zašto je teško pronaći investitora za strani brend, u kojoj su fazi razvoja sada i šta ih još očekuje – pre nego što budu mogli reći da su uspeli i u Americi.

Kako su tekle pripreme za SAD? Koliko je bilo teško ući na tako veliko tržište na kojem je konkurencija vrlo jaka, kao i sam franšizing?

Već godinama razmišljamo i pokušavamo da uđemo na tržište SAD. Moram priznati da je za strani brend, pogotovo iz ovog dela sveta, vrlo izazovno napraviti taj korak. Franšizno tržište SAD je neuporedivo razvijenije u odnosu na ostatak sveta, kao što je i krajnje regulisano. Da bi bilo ko počeo da posluje franšizno na tom tržištu, potrebno je najpre da poseduje FDD – Franchise Disclosure Document – vrlo detaljan dokumenat s podacima o poslovanju za čiju izradu treba investirati od 40.000 do 100.000 dolara. Za naše prilike to je vrlo visok kapital. Zbog toga mnogi brendovi traže investitore, ali problemi nastaju u fazi vrednovanja brenda. Naime, za strane brendove je jako teško napraviti dobru valuaciju, jer najčešče posluju na tržištima mnogo manje kupovne moći nego što je američko. Dalje, američki investitori teško prihvataju izazov dovođenja stranog brenda kada u svojoj zemlji imaju na stotine, ili bolje rečeno, na hiljade domaćih brendova. Za takve brendove im je mnogo lakše da utvrde finansijske pokazatelje i nema mnogo potrebe da bilo šta pretpostavljaju. Međutim, jednom kada se probije ta barijera, otvara se potpuno drukčiji svet koji je izvrsno razvijen po pitanju, doslovno, svega – od logistike, prodaje franšiza,  itd. Nešto što mi u Evropi nemamo ni izbliza razvijeno. 

Uobičajena je praksa da se na strana tržišta ulazi preko primaoca master franšize – pronađe se jedan partner koji će biti zadužen za razvoj mreže na datom tržištu. Da li već imate takvog primaoca?

S obzirom da smo mi osnovali kompaniju u SAD, nemamo primaoca master franšize, jer je Amerika preveliko tržište da bi se oslanjali na master ugovor u ovoj fazi. Trenutno smo u pregovorima sa nekoliko multi-unit operatera koji žele Surf’n’Fries franšizu. Još nije otvoren prvi dućan, ali će biti u San Dijegu čim bude gotova dokumentacija. Nadamo se pre kraja ove godine ili najkasnije u prvom kvartalu 2021.

A kakvi su dalji planovi? Kakve su realne mogućnosti za Surf’n’Fries u SAD?

Planiramo da razvijamo mrežu u Kaliforniji, Floridi te ostalim američkim državama koje se nalaze u toplijim krajevima. Fokusiramo se najviše na netradicionalne lokacije u čemu znamo da smo jako dobri, dakle, lokacije poput stadiona, plaža, različitih događaja i slično. 

Koja su vam se tržišta do sada pokazala kao pun pogodak? Postoji li neko koje biste posebno izdvojili i zbog čega?

Naravno, Evropa jako dobro funkcioniše, Nemačka je na prvom mestu. Zanimljivo, u Čileu postižemo jako dobre rezultate, što nam je posebno drago. Iskreno, pokazalo se da uspeh mnogo više zavisi od primaoca franšize nego od samog tržišta.

Sad kad ste ušli i na tržište SAD, kakvi su dalji poslovni planovi?

Imaćemo jako mnogo posla oko SAD. Osim toga, ovo leto smo potpisali ugovor sa kompanijom Rapid Retail iz Velike Britanije koja će kao primalac franšize postavljati Surf'n'Fries objekte na svim većim stadionima u Velikoj Britaniji i Francuskoj. To je tip lokacija gde smo se nebrojeno puta dokazali, pa vidimo veliki potencijal i u tome.


Andrija Čolak, suosnivač koncepta Surf'n'Fries / „Uspeh mnogo više zavisi od primaoca franšize nego od samog tržišta.“