Dominacija velikih sistema

Ponovo u vrhu
Ponovo u vrhu / McDonald's je i ove godine prvi na listi 100 globalno najuspešnijih franšiza
Četvrtak
25.02.2021.
Ovogodišnja lista portala Franchise Direct potvrdila je da su, i tokom pandemije, američke franšize ostale najuspešnije i najzastupljenije u svetu. Među njima, najviše je sistema iz oblasti gastronomije.
 

Bez sumnje, najveća priča 2020. bila je Covid-19. Jasno je da je pandemija negativno uticala na franšiznu industriju. Prema izveštaju istraživačke kuće FRANdata, procenjuje se da je samo u prvih šest meseci pandemije oko 32.700 franšiznih biznisa zatvoreno. Od toga, 21.834 zatvoreno je privremeno, dok je 10.875 zatvoreno trajno – navodi se u izveštaju portala FranchiseDirect.

Šta nam, stoga, pokazuje ovogodišnja lista 100 globalno najuspešnijih franšiza portala Franchise Direct? Krizu su, možda i samim očekivano, najbolje podneli veliki, dobro ustrojeni i svetski poznati brendovi. Odnosno, sistemi koji su imali iskustva, resurse, snagu i logistiku da brzo nađu rešenja i prilagode poslovanje situaciji koja se iz dana u dana menjala. Šok kojem su po izbijanju pandemije bili izloženo svi svetski biznisi, veliki i stabilni sistemi su uspeli da amortizuju već na jesen 2020. McDonald’s, koji se i ove godine našao na samom vrhu liste 100 najuspešnijih franšiza, krajem 2020. prijavljuje „rekordne rezultate“, navodi se u izveštaju portala Franchise Direct.

Kao i prethodnih godina, i ovogodišnja lista „detektuje“ dominaciju američkih franšiznih sistema na globalnom nivou. Ubedljivo najveći broj rangiranih franšiza potiče upravo iz Sjedinjenih Američkih Država – čak 92, a najzastupljeniji su sistemi iz oblasti gastronomije i ugostiteljstva (38 sistema). I dok su se u prethodnih nekoliko godina na listi nalazili i franšizni sistemi iz Evrope (Nemačka, Francuska, Španija), ove godine su se rangirala samo dva evropska sistema – InterContinental (25. mesto) iz Velike Britanije i Husse (87. mesto) iz Švedske. Dominacija američkih franšiza vidljiva je već iz poretka prvih deset najuspešnijih franšiza.

Deset najuspešnijih 2021:

  1. McDonald’s (restoran brze usluge)
  2. KFC (restoran brze usluge)
  3. Burger King (restoran brze usluge)
  4. 7-Eleven (lanac supermarketa)
  5. Domino's (restoran brze usluge)
  6. Ace Hardware Corporation (lanac prodavnica alata)
  7. Century 21 (nekretnine)
  8. Papa John's (restoran brze usluge)
  9. Taco Bell (restoran brze usluge)
  10. Pizza Hut (restoran brze usluge)

Celokupnu listu TOP 100 Global Franchises 2021 možete pronaći ovde.

Kako se stiže na listu?

Za rangiranje se koristi složena formula, koja uključuje niz faktora kao što su: rast poslovnih jedinica, prodaja, broj godina u franšizingu, stepen stabilnosti, stepen rasta mreže i međunarodne ekspanzije. Formula je, međutim, bila nedavno modifikovana – sada se u obzir uzima prodaja umesto ukupnog prihoda, dok se rast broja poslovnica meri procentualno. Takođe, u formulu ulaze i kriterijumi koji prevazilaze proste brojke – u obzir se uzima i koliko davalac franšize pomaže svojim budućim primaocima, kao i koliko sistemi ulažu u razvoj lokalne zajednice preko dobrotvornih programa i donacija.