Pizza Hut budućnosti
Pre više od 60 godina, braća Frenk i Den Karni pozajmili su 600 dolara od svoje majke i odlučili da promene način na koji svet doživljava i konzumira picu. Godine 1958. otvorili su prvi restoran u Vičiti u Kanzasu i nazvali ga Pizza Hut. Razlog za izbor imena bio je prilično prozaičan – na natpisu koji su kupili za restoran bilo je mesta samo za osam slova. Od skromnih početaka, Pizza Hut je izrastao u jedan od najpoznatijih brendova i danas je drugi najveći lanac picerija na svetu. Pod ovim brendom trenutno posluje 17.369 restorana u 110 zemalja, a oko 99% restorana vode primaoci franšize.
Prošle godine, kompanija je, međutim, zabeležila petogodišnji minimum u prodaji, a u periodu od 2019. do 2020. izgubila 7% profita. Čini se ipak da se kompanija vratila u sedlo već 2021. godine, kada je samo tokom prvog kvartala povećala profit za 8% u odnosu na isti period prošle godine. Ispostavilo se da je ovo najbolji kvartalni rezultat kompanije u poslednjih deset godina. Analitičari su saglasni da je to svakako i posledica redizajna brenda, kao i saradnje sa kompanijom „Beyond Meat“, koja je obogatila meni Pizza Hut-a vegetarijanskim obrocima sa ukusom mesa.
Tokom 2020. godine zatvoreno je i više od hiljadu lokacija na globalnom nivou. Suprotno očekivanom, razlog za to nije bila pandemija Kovida, već napor da se restrukturira rad mreže, a fokus preusmeri na ponudu, digitalizaciju i modernizaciju usluge umesto na razvoj mreže tradicionalnih restorana. Kovid je, kako se čini, samo ubrzao ovu tranziciju i zatvaranje restorana na bazi neformalnog obedovanja.
Pod okriljem velikog brenda
Jedini operater i primalac master franšize brenda Pizza Hut za tržišta Srednje i Istočne Evrope je poljska kompanija AmRest. Ona je, naime, 2016. potpisala ugovor i preuzela obavezu da dalje prodaje pojedinačne franšize i tako razvija mrežu restorana u regionu Centralne i Istočne Evrope. U Evropi za sada posluje više od 200 primalaca franšize Pizza Hut-a, a restorani se mogu naći u Nemačkoj, Francuskoj, Rusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Poljskoj, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj. Nove franšizne partnere traže i u zemljama ove regije – Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.
Preduzetnici koji su zainteresovani za franšizu Pizza Hut-a treba najpre da obezbede kapital od najmanje 125 hiljada dolara za otvaranje restorana. Nude se dva formata – Express i Delivery. Pizza Hut Express je format prilagođen lokacijama u tržnim centrima, bioskopima, na benzinskim pumpama. Ne zahteva veliki prostor – najmanje 40 m2. Drugi format – Pizza Hut Delivery – jeste restoran s mestima za sedenje, ali i uslugom dostave na kućnu adresu. Poželjne lokacije za ovaj tip restorana su centralne gradske zone ili velika stambena naselja koja imaju dobar prilaz za goste i vozače. Zahteva se prostor od 110 do 120 m2.
Primalac franšize će imati obavezu da plati i jednokratnu ulaznu naknadu (za pristupanje franšiznom sistemu), a zatim i da izdvaja po 6% prometa za redovnu mesečnu nakanadu i naknadu za marketing.
– Što se idealnih primalaca franšize tiče, tražimo partnere koji će, u perspektivi, imati potencijala da otvore i vode veći broj restorana – izjavio je Damian Ribak, globalni direktor franšiznog poslovanja u Pizza Hut-u.
– S druge srane, mi nudimo rešenja za sve opcije – i u slučaju da partner otvara restoran u novom objektu i u slučaju da samo „prevodi u franšizu“ postojeći restoran. Ako se radi o izgradnji i uređenju novog objekta, nudimo niz usluga podrške. Možemo i sami pripremiti lokal, a potom ga prepustiti primaocu franšize ili pružiti podršku prilikom gradnje. Odluka je na partneru – dodaje Ribak.
– Garantujemo intenzivnu obuku i prenos celokupnog poslovnog znanja, kontinuiranu podršku i koučing po svim ključnim pitanjima poslovanja i marketinga. Obezbedićemo sve digitalne alate koji su danas neophodni za uspešno upravljanje prodajom i poslovanjem – navodi Ribak.

POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...