Kurirska franšiza i u Srbiji

Ponedeljak
13.12.2021.
Poznata kurirska služba Mail Boxes Etc. stiže u Srbiju. Prva poslovnica je otvorena u Beogradu.
 

Mail Boxes Etc. je, zapravo, mnogo više od kuriske službe. To je sistem koji malim, srednjim i velikim preduzećima pruža širok spektar logističkih usluga: od organizacije transporta, pakovanja, slanja, preko prijema pošiljki i povrata, sve do najma poslovne adrese i poštanskih sandučića, štampe, grafičke pripreme i izrade kompletnih reklamnih materijala za klijente.

Kompanija je osnovana 1980. u Sjedinjenim Američkim Državama. U Evropu stiže 1993. kada Italijan Graciano Fioreli kupuje master prava za tu zemlju. Mreža u Italiji se uspešno širila, pa je Fioreli postao i primalac master franšize za Španiju, Nemačku i Austriju. Konačno, porodica Fioreli preko svoje firme MBE Worldwide 2009. otkupljuje prava da franšizu MBE širi u svim zemljama van SAD i Kanade. Danas, ovaj franšizni sistem posluje na 2.800 lokacija širom sveta.

Jedna od njih je nedavno otvorena u Beogradu.

Primalac master franšize za tržište Srbije postao je Stefan Šurlan, iskusni preduzetnik koji već ima iskustva iz oblasti dostave hrane. – Oduvek sam želeo da pored vrhunske dostave hrane domaćim kupcima ponudim i jednu sjajnu kurirsku uslugu – izjavio je Šurlan, vlasnik franšize u Srbiji.

Pošto se radi o master franšizi, kompanija MBE u Srbiji bi trebalo da pronađe nove franšizne partnere i uspostavi mrežu poslovnica na teritoriji cele države. Prema najavama čelnih ljudi, kompanija je već u potrazi za pojedinačnim primaocima franšize – mladim, preduzetnim ljudima, koji bi uzimanjem MBE franšize dobili priliku da pokrenu sopstveni posao. Procenjuje se da u Srbiji ima potencijala za još 25 poslovnica.