Više od italijanskog restorana

Širok izbor / Comparello Bello nudi autentičnu italijansku hranu, poput pica i pasti, ali je meni proširen i ponudom burgera, sendviča, dezerta, salata
Petak
24.12.2021.
Kako otvoriti restoran sa provereno popularnim menijem? Comparello Bello nudi franšizu.
 

Comparello Bello je sicilijanski izraz koji se može prevesti kao „prijatelju moj“ i najbolje opisuje duh u kojem su trojica dobrih prijatelja odlučila da po završetku fakulteta udruže svoje resurse i investiraju u zajednički projekat. Tako su 2015. u Mesini na Siciliji otvorili Comparello Bello, restoran koji je spojio klasično i moderno, a ideja je bila da se širokoj bazi potrošača ponude i autentična italijanska jela, popularni internacionalni obroci i pića – po pristupačnim cenama. Kako je popularnost restorana vrtoglavo rasla, u roku od nekoliko godina otvorene su još dve lokacije – jedna u Mesini, druga u Palermu (franšiza). Dobre rezultate su postizali čak i za vreme lokdauna, a vlasnici koncepta sada imaju ambiciju da pokrenu franšizne restorane širom Evrope.

O počecima, strategiji razvoja i poželjnim primaocima franšize govori direktor prodaje Klaudio D'Agata.

Odakle je potekla ideja za Comparello Bello?

Kao i mnogi drugi sjajni projekti, Comparello Bello je nastao sasvim slučajno. Jednom prilikom, dok smo svi zajedno sedeli za stolom, poveli smo priču o tome kako bi bilo dobro da otvorimo nešto novo, neku pomalo drugačiju pivnicu, jer smo upravo pronašli prostor koji nam se veoma dopao. Međutim, prostor je bio suviše veliki za pivnicu, pa smo – umesto da nađemo manji lokal – proširili koncept! Mogli bismo reći da je lokacija diktirala sadržaj koncepta, a ne obrnuto. Pažljivo smo osmotrili okruženje, shvatili da ta zona grada privlači raznolike potrošače, različitih uzrasta, statusa i tipova. Bio je to istorijski i poslovni hub grada, ali i porodična destinacija, kojoj svakodnevno gravitira veliki broj ljudi, tako da je bilo prometno i danju i noću. Zbog toga smo odlučili da naši restorani rade 18 sati dnevno kako bismo uvek i svima bili na usluzi.

Kako ste se prilagodili situaciji kada je izbila pandemija?

Odlučili smo se za strategiju koja je bila dominantna od samog početka – lokacija je od vitalnog značaja. Recimo, potpuno smo preuredili restoran u Palermu. Ponudili smo saradnju kompanijama i biznisima iz okruženja i pretvorili naš restoran u poslovnu kantinu. Ako ste voljni, čak i najgoru situaciju možete da iskoristite na najbolji način. Lokdaun je svakako diktirao naredne korake – dok smo razvijali onlajn platformu, fokusirali smo se na take away i dostavu. Sve ove promene su urađene s najvećom pažnjom, što i nije bilo preterano teško jer imamo odličnu saradnju i izgrađen odnos poverenja sa svojim dobavljačima.

Gde biste voleli da vidite franšize restorana?

Da li je „svuda“ prihvatljiv odgovor? Postavili smo visoke ciljeve; to je naša tajna. Možete se zadovoljiti s tri restorana, a mi smatramo da treba težiti da ih bude 10! Trenutno, cilj nam je da pokrenemo franšizu u Poljskoj, tržištu koje je drugačije od našeg, ali koje se ističe po preduzetničkom duhu, težnji ka uspehu i otvorenosti za nove ideje.

Koje kvalitete tražite kod primalaca franšize?

Ima ih mnogo, ali ne previše! Tražimo partnere mladalačkog duha, a godine nisu bitne. Ono što jeste važno je da imaju britak i dinamičan način razmišljanja, da su otvoreni za promene, budući da uvek podržavamo nove ideje, a preziremo monotoniju. Tražimo transparentnost, pravičnost, međusobno poverenje i preduzetničku hrabrost.

Posle kog vremena primalac franšize može da očekuje dobit?

„Očekivati“ nije prava reč. Naš cilj je da aktivno radimo i sađujemo s primaocima franšize, pomažemo jedni drugima da dođemo do zajedničkog cilja. Taj proces uključuje i detaljno istraživanje tržišta, utvrđivanje ciljnih grupa potrošača, oslanjanje na dosadašnje iskustvo, ali i nove ideje. Ako se sve uradi kako treba, dobit će poteći pre nego kasnije.

Comparello Bello – ključne brojke i zahtevi sistema

  • Ukupna investicija za otvaranje franšiznog restorana: 150.000 € - 200.000 €
  • Odgovarajući prostor: najmanje 200 m2
  • Davalac franšize ne naplaćuje ulaznu franšiznu naknadu
  • Primaoci franšize izdvajaju za redovnu franšiznu nakanadu, i to 4% dvomesečnog prometa u prve dve godine, a 5% u narednim godinama poslovanja

Klaudio D'Agata, direktor prodaje franšiznog lanca Comparello Bello / „Tražimo partnere mladalačkog duha, a godine nisu bitne. Ono što jeste važno je da imaju britak i dinamičan način razmišljanja, da su otvoreni za promene, budući da uvek podržavamo nove ideje, a preziremo monotoniju.“

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.