Spoj omiljenih ukusa
– Prvi u Subotici doneli smo novi gastronomski pravac street food koncepta, koji je u startu počeo samo sa burgerima, a vremenom smo širili priču novim jelima, pa iz malog prostora od 40-tak kvadrata, poslovanje nastavili u preko 100 kvadrata. Ideja je bila da budemo pre svega originalni i jedinstveni na tržištu i ponudimo uličnu hranu na moderan i kvalitetan način. Pretpostavka je bila da će popularnost street food-a sve više rasti, a razlog je jednostavan – brza, zdrava, raznolika hrana koja se može konzumirati u lokalu i s nogu. Odatle je sve krenulo – pričaju za naš portal Snežana i Srđan Drljača, supružnici i vlasnici Fabrika burger & pizza bara.
Start sa burgerima doneo im je puno izazova, jelovnik su dopunili domaćom kobasicom, salatom, a onda su osluškivali tržište i napravili jedinstveni spoj burgera i pizze. – To su dva najpopularnija jela street food-a. Bezuslovno, svako voli pizzu, a mi smo se ovoga puta odlučili da ponovo budemo kreativni i jedinstveni i po izvornoj recepturi pravimo napolitanske pizze. Umetnost pravljenja čuvene pizze napolitane ušla je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, kao priznanje napuljskim pizza majstorima koji su radili na izgradnji i očuvanju reputacije duhovne kolevke najomiljenijeg jela na svetu – objašnjava Srđan Drljača zašto su se odlučili za ovakav meni.
Kao bitan detalj, ističu da su pre početka ove avanture i pravog preduzetničkog života radili dugo godina kao ugostitelji van Srbije. Upoznali su razne kulture, kuvare, probali i istraživali šta bi bilo pogodno za pokretanje samostalnog biznisa u Srbiji. – Bili smo vredni radnici, operativci, ali ono što tog momenta nismo imali je finansijska pismenost i veštinu da istražimo tržište. Otvaranje burger bara je bio ogroman izazov. Radili smo sami, u malom objektu od nepunih 40 kvadrata. Sada smo mi prvi koji nude izbalansiran i zdrav obrok, meso koje smo sami začinjavali i formirali, soseve, brioše, sve je bila naša samostalna proizvodnja – kaže Snežana Drljača.
Lokalno tržište, međutim, nije odmah prepoznalo kvalitet proizvoda i usluge. – Trebalo je puno vremena za pojašnjenje šta je burger i zašto nije pljeskavica. Naša očekivanja su ipak bila velika, jer je to bio moderan koncept. Ali, ubrzo su stigli i finansijski problemi, rad bez sistema, bez kontrole troškova, porodica se širila novim članovima. Pred nama su bila dva izazova: prvi, da zatvorimo, što bi značilo da se predajemo, odustajemo od posla, a i nas samih. Drugi izazov – da krenemo u proces profesionalizacije, da moramo da radimo na sebi, jer koliko je vlasnik spreman da raste i napreduje, tako će i njegov biznis – opisuje Srđan Drljača izazove s početka poslovanja.
Kažu da trnovit put, veoma zahtevan i težak, još uvek traje i da su svesni da će trajati, jer je to neminovan deo preduzetništva. Ipak, odlučnost i povećenost su prevladali. – Počeli smo da se edukujemo, posećujemo seminare. Angažovali smo firmu za konsalting da bismo detaljno analizirali trenutno poslovanje i podesili osnove koje će nam biti metrike za dalji razvoj, promenili smo knjigovodstvo i počeli sami da se edukujemo kako bismo razumeli kako funkcionišu porezi, takse… – objašnjava Snežana.
Sati i sati utrošeni na edukacije rezultirali su ključnim činjenicama: iz malenog prostora su se preselili u mnogo veći; proširili su koncept većom i raznovrsnijom ponudom, boljom i kvalitetnijom uslugom; počeli su da pomno osluškuju tržište i analiziraju potrebe kupaca; postavili hijerarhiju zaposlenih, napravili pravilnik, postavili ceo finansijski tok koji sada efikasno kontrolišu. – Fokus je i dalje na samostalnoj proizvodnji, ali i samostalnom vođenju poslovanja, što nam je velika prednost. Ostali smo originalni i jedinstveni i nikada nismo odustali od kvaliteta i stvaranja povezanosti sa kupcima. Održavali smo odličnu konekciju sa dobaljačima i trudimo se da imamo najbolji poslovni odnos. Ulažemo svako stečeno znanje da poboljšamo poslovanje, da pratimo trendove, i gajimo porodični duh, i među nama i među zaposlenima – ističu Snežana i Srđan Drljača.
Jednog dana i velika franšizna mreža
Od samog početka su počeli da dobijaju upite za franšizu. – Prva stvar koja je potencijalnim kupcima franšize upadala u oku je naša jedinstvenost, to što smo inovativni, a ne kopija drugih brendova. Vizuelnom identitetu smo pristupali pažljivo i svakom detalju posvetili dovoljno pažnje, vrednost koju dajemo kupcu i održavanje kvaliteta bilo je presudno…. Znači, sve ono što nas je izdvojilo na tržištu – kaže Srđan.
Međutim, njihova vizija je bila da prvo izgrade stabilan sistem i brend i da u svet franšiza uđu potpuno spremni. – Najpre smo se raspitivali i na sajtu Franchising.rs dobili kontakt osobe koja će u naš svet ući bezmalo kao da nam je dugogodišnji prijatelj. Bojana Vuković je specijalizovani konsultant, osoba koja nam je pomogla da uradimo franšizni priručnik i dodatnu dokumentaciju, za koju se ispostavilo da nam je i te kako bitna i u trenutnom poslovanju. Vizija u našim glavama i na papiru nije bila ista. Puno vremena nam je bilo potrebno da sve ove godine rada, uspona i padova definišemo i detaljno opišemo u dokumentaciji. Svakom segmentu pristupili smo jako temeljno, zato smo i dugo radili na franšiznom priručniku, koji se uvek dopunjuje i osnova je franšiznog modela – objašnjava Snežana šta su bili prvi koraci kad su počeli da rade na razvoju franšize.
Ono što je bio ključ uspeha je što nikada nisu odustali, ističe ona. I pred najtežim izazovima, hrabro su ulazili u još veće rizike. – U najtežem periodu, kada smo puno grešili i kada je bilo pitanje opstanka, nismo imali nikakvu podršku, sem vere u same sebe. Zamislite da započnete sopstveni biznis, da ne znate nikog, nemate mrežu dobavljača, a susrećete se sa izazovima tržišta – priseća se Snežana.
Za one koji tek ulaze u preduzetništvo, uzimanje franšize je uvek preporučljiva opcija, jer se radi o proverenim sistemima poslovanja koji su spremni za izazove tržišta. „Fabrika“ iz Subotice je sada jedan od takvih sistema koji će, kroz franšizu, nekim budućim preduzetnicima olakšati pokretanje biznisa.
– Najveća prednost naše franšize je upravo sistem „ključ u ruke“. Primaocima franšize „dajemo“ sve godine aktivnog rada, obuke, materijale – srce biznisa. Vi nama pomažete da brend podignemo za lestvicu više, mi ćemo za vas biti velika podrška – poručuju Snežana i Srđan svojim budućim primaocima franšize.
Naglašavaju da je za primaoca ipak jako bitno da razume posao preduzetnika te da mora biti spreman da uspeh neće doći preko noći. – Mora da radi, da je borben, ne odustaje, jer jedino će tako na kraju biti nagrađen – podseća Srđan.
Svoju „Fabriku“ bi voleli da vide u gradovima kao što su Novi Sad i Beograd, budući da su to veliki i univerzitetski gradovi sa velikom frekvencijom ljudi i mnogo mladog sveta koji prate trendove i uživa u sličnim gastronomskim konceptima. — Voleli bismo, naravno, da primalac franšize bude naš partner i da zajednički i novim idejama, strašću i borbom učinimo brend još prepoznatljivijim – kažu Snežana i Srđan.
Moć dobrog konsaltinga
Kad se posao razvije, kad postane stabilan i profitabilan i kad se uspeh potvrđuje iz godine u godinu, može se smatrati da je biznis spreman za – razvoj franšize. Bez dobro uređenog i uspešnog poslovanja – nema dobre franšize. Sama priprema za franšizno poslovanje je dobra praksa kroz koju se ističu najbolje strane biznisa, a manjkavosti mogu da se otklone.
– Za sve vas koji biznis želite da unapredite i uvedete u novu fazu – iskreni predlog je franšizni model. Pre svega jer ćete uz pomoć konsultanta napraviti model i definisati sve one stvari koje možda samo vi znate, koje stoje negde u glavi, a nikada ih niste zapisivali. Zapisujte sve, poslušajte savete i kritike, osluškujte ljude oko sebe. Jedino tako ćete kreirati pravu viziju i misiju, a tek kada zapišete sve ciljeve, vi i vaš tim ćete ići u tom pravcu. Konsultant je tu da pomogne i da smernice, da fino upakuje vašu ideju, vašu misiju, vaš put, baš kao što je to Bojana uradila za nas – poručuju Snežana i Srđan Drljača.
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Koliko je franšizing luksuznih modnih brendova „zahtevniji“ od pokretanja franšize „običnih“ brendova?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...