Četvrtak
14.08.2014
Trend franšiznog širenja u industriji auto-delova postoji i u zemljama regiona, a među franšiznim lancima nalaze se domaće i inostrane kompanije.
 

Prema podacima koje je objavila konsultantska kuća Frost&Sullivan, evropsko tržište auto-delova, da podsetimo, vredno je 100 milijarde evra. Istraživanje pokazuje da prihodi rastu 2,4 procenta godišnje, što ukazuje i na evidentan oporavak od krize koja je industriju auto-delova pogodila 2009. i 2010. godine. Rast tržišta se očekuje širom Evrope, a stručnjaci iz oblasti franšizinga procenjuju da je ova industrija više nego povoljna i za razvoj putem franšizinga. 

Kako smo prethodno pisali, od lanaca koji posluju franšizno, jedino je Vulco rasprostranjen regionalno, a pod tim brendom posluju vulkanizeri u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. U Hrvatskoj, pod brendom Vulco posluju 42 franšizna partnera, Sloveniji 44, a u Makedoniji sedam.

Pored pomenutog Vulca, u Hrvatskoj je malo porodično preduzeće – Tokić autodijelovi – preraslo u ozbiljan franšizni sistem. Samo u ovoj godini ovom lancu prodavnica auto-delova pridružilo se pet partnera - u Novskoj, Dubrovniku, Virovitici, Drnišu i Đakovu. Kompanija je osnovana 1990. Ovlašćeni je uvoznik i distributer 135 najpoznatijih svetskih proizvođača delova za sve vrste ličnih i teretnih automobila, navodi se na zvaničnom portalu kompanije. Franšizni model poslovanja uvodi se 2005, a danas zajedno sa franšiznim partnerima mreža broji 100 maloprodajnih prodavnica širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

U Hrvatskoj se kroz franšizu razvija i AH servis, u vlasništvu kompanije Auto Hrvatska Autoservisi, koji nudi ujedno servisiranje, ali i prodaju auto-delova. Kako se navodi na zvaničnom portalu, mrežu trenutno čini 41 prodajno-servisni centar.

U Sloveniji, pak, pored Vulca posluje još jedan veliki lanac vulkanizera i auto-mehaničara – B.H.S. Service. Pod ovim brendom rade i maloprodajne radnje, tako da B.H.S. objedinjuje trgovinu i uslugu. Servisi kao i maloprodajne radnje razvijaju se kroz franšizu. Prema podacima sa zvaničnog portala, u lancu mehaničara i vulkanizera posluje 47 primalaca franšize, dok su u maloprodaji svega tri franšizne prodavnice.  Lanac B.H.S. se nalazi u vlasništvu kompanije Bartog d.o.o. Trebnje, koja na tržištu Slovenije posluje već 25 godina i jedan je od lidera u distribuciji auto-delova i servisa automobila. 


Helen Doron franšízant
Vesna Lapčić
Novinar