Interesovanje za franšizu brenda ZLA shtek je veliko, ali je realizacija mala zbog lošeg standarda i zbog toga što mnogi potencijalni primaoci ne mogu da dobiju kredit za početno ulaganje.
Utorak
11.12.2012.
Trenutno u Srbiji posluju dva franšizna objekta pod imenom Zla shtek, a interesovanje za širenje franšizne mreže postoji i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.
 

Početkom devedesetih, papirići za motanje duvana mogli su se naći samo na nekoliko trafika u Beogradu. Na tržištu su postepeno počeli da se pojavljuju cigaret-papiri, isprva lošeg kvaliteta, a zatim i oni najbolji. Kompanija Inter-Stal je postala ekskluzivni distributer španske kompanije Miquel Y Costas & Miquel, proizvođača SMOKING cigaret-papira.

Nedugo potom, Inter-Stal je počeo da plasira sopstveni cigaret-papir pod brendom ZLA. Pre tri godine otvorena je i prva ZLA SHTEK radnja, a pored cigaret-papira, asortiman je obuhvatio veliki broj proizvoda: Zla Shtek odeću, obuću, kačkete, kape, rukavice, kajiševe, mrvilice, pajpove, bongove, digitalne vage, literaturu i brojne druge proizvode.

U međuvremenu, otvorili su novu kompaniju DIM 011, koja je postala vlasnik ZLA brendova i njihov distributer na domaćem i međunarodnom tržištu.

Ivan Peševski, vlasnik kompanije, kaže da trenutno posluju dva franšizna maloprodajna objekta pod brendom ZLA shtek. – Jedan je u Beogradu, a drugi u Nišu. Za sada nemamo franšizu u inostranstvu, ali postoji interesovanje iz zemalja u regionu, Bosne i Hercegovine i Hrvatske – kaže on.

Da bi postao primalac franšize i dobio know how, kandidat treba da ispuni nekoliko uslova koji su definisani u posebnom priručniku. Primalac franšize je dužan da ostvari rast poslovanja, kao i da održava zajednički identitet i reputaciju franšizne mreže. Pored toga, ima obavezu da davaocu dostavlja podatke o poslovanju kako bi se lakše donela procena o poslovanju i finansijama. Takođe, dozvoliće davaocu franšize da ima pristup poslovnim prostorijama i knjigovodstvenoj arhivi. Najvažnije od svega, ne sme trećem licu odati znanje davaoca franšize, tokom ni nakon isteka ugovora.

- Finansijske obaveze podrazumevaju avansnu naknada za ulazak u posao, te ugovorenu obavezu nabavke robe od kompanija sa kojima već sarađujemo – kaže Peševski.

On kaže da je interesovanje za franšizu veliko. – Realizacija je mala. S jedne strane, zbog lošeg standarda. S druge, interesuju se najviše mladi ljudi koji prepoznaju potencijalni uspeh poslovanja pod ovom franšizom, ali ne spadaju u kategoriju koja lako dobija start up kredite – kaže Peševski.


Vesna Lapčić
saradnik