Najbolji ukusi Amerike
Otmeni ambijent, profesionalna usluga i vrhunski meni – to je ono što odlikuje sve restorane visoke klase. Ipak, u obilju kuhinja i ukusa kojima se ponose, svaki od njih ima i specijalitet koji ga izdvaja i preporučuje. Za Lawry's je to „The Prime Rib“ – fino juneće pečenje od ramsteka i rozbifa, koje se priprema u komadu, s koskama, čitava 22 sata. I tako već više od 75 godina... Kada su 1938. godine Lorens („Lawry”) Frank i Volter Van de Kamp otvorili prvi Lawry’s na Beverli Hilsu, posle šest meseci poslovanja, na jelovniku su mogli da ostave samo jedno glavno jelo – „The Prime Rib“. Jelovnik se za sve ove godine postojanja nije mnogo menjao, a pored vrhunskog junećeg mesa, u Lawry's-u se mogu naručiti i riba i plodovi mora.
Za sada, četiri restorana u Sjedinjenim Državama nose ime Lawry's, koje i danas vode potomci iz dve porodice osnivača. Svoje ugostiteljsko umeće, međutim, odlučili su da prenesu i kroz franšizu. Prvi franšizni restorani otvoreni su „preko Pacifika“ – u Osaki, Tokiju, Hong Kongu, Tajpeju, Seulu i Singapuru. Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa Lawry's na ovim prostorima, kaže da su sada fokusirani na tržišta Evrope, a potencijalne partnere i primaoce franšize (Area Licensee) traže i u zemljama ovog regiona.
– Pošto se radi o restoranu visoke klase, tražimo kandidate koji će maksimalno biti posvećeni razvoju koncepta na lokalnom tržištu. Naravno, to bi trebalo da budu dobro organizovane i finansijski jake kompanije koje već imaju iskustva u gastronomiji i ugostiteljstvu, i koje bi mogle da finansiraju otvaranje restorana na prestižnoj lokaciji – objašnjava Edvards. Početna investicija za restoran ove klase iznosi oko četiri miliona američkih dolara.
Da bi i serviranje specijaliteta kuće bio događaj za pamćenje, Lorens Frank je dizajnirao specijalna kolica na kojima se iznosi i seče meso. Ova „mašinerija“ od nerđajućeg čelika teži 320 kg i košta čitavo malo bogatstvo
Tipični Lawry's ima od 600 do 1.200 kvadrata, odlikuje ga topao i otmen enterijer. Edvards kaže da će davalac franšize pomoći pri izboru lokacije, projektovanju i unutrašnjem uređenju restorana. – Partner, kao i njegovi saradnici, odnosno, menadžeri koji će biti zaduženi za razvoj ili vođenje restorana na lokalnom tržištu, biće obučavani u SAD-u. Prvo će tri nedelje biti u našem restoranu na Beverli Hilsu, a zatim tri nedelje u restoranu u Las Vegasu – kaže Edvards.
Na sveobuhvatnu podršku davaoca franšize partner može da računa i tokom izgradnje i otvaranja restorana. –U franšiznom paketu, partner će, naravno, dobiti i sav potreban marketinški i promotivni materijal – dodaje Edvards.
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Među glavne odredbe koje regulišu Ugovor o franšizingu treba uvrstiti i odredbe Zakona o obligacionim odnosima
Finansijski model franšiznog koncepta treba da jezikom brojeva opiše sve investicije, prihode, rashode i dobit za davaoca i primaoca franšize. Kako ga načiniti i kakvu korist donosi stranama u franšiznom odnosu?
Autentični grčki koncept Kralj Coffee – Donuts & Snacks posluje više od godinu dana u Srbiji, a odnedavno nudi i franšizu.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...