Najbolji ukusi Amerike

Otmeni ambijent, profesionalna usluga i vrhunski meni – to je ono što odlikuje sve restorane visoke klase. Ipak, u obilju kuhinja i ukusa kojima se ponose, svaki od njih ima i specijalitet koji ga izdvaja i preporučuje. Za Lawry's je to „The Prime Rib“ – fino juneće pečenje od ramsteka i rozbifa, koje se priprema u komadu, s koskama, čitava 22 sata. I tako već više od 75 godina... Kada su 1938. godine Lorens („Lawry”) Frank i Volter Van de Kamp otvorili prvi Lawry’s na Beverli Hilsu, posle šest meseci poslovanja, na jelovniku su mogli da ostave samo jedno glavno jelo – „The Prime Rib“. Jelovnik se za sve ove godine postojanja nije mnogo menjao, a pored vrhunskog junećeg mesa, u Lawry's-u se mogu naručiti i riba i plodovi mora.
Za sada, četiri restorana u Sjedinjenim Državama nose ime Lawry's, koje i danas vode potomci iz dve porodice osnivača. Svoje ugostiteljsko umeće, međutim, odlučili su da prenesu i kroz franšizu. Prvi franšizni restorani otvoreni su „preko Pacifika“ – u Osaki, Tokiju, Hong Kongu, Tajpeju, Seulu i Singapuru. Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa Lawry's na ovim prostorima, kaže da su sada fokusirani na tržišta Evrope, a potencijalne partnere i primaoce franšize (Area Licensee) traže i u zemljama ovog regiona.
– Pošto se radi o restoranu visoke klase, tražimo kandidate koji će maksimalno biti posvećeni razvoju koncepta na lokalnom tržištu. Naravno, to bi trebalo da budu dobro organizovane i finansijski jake kompanije koje već imaju iskustva u gastronomiji i ugostiteljstvu, i koje bi mogle da finansiraju otvaranje restorana na prestižnoj lokaciji – objašnjava Edvards. Početna investicija za restoran ove klase iznosi oko četiri miliona američkih dolara.
Da bi i serviranje specijaliteta kuće bio događaj za pamćenje, Lorens Frank je dizajnirao specijalna kolica na kojima se iznosi i seče meso. Ova „mašinerija“ od nerđajućeg čelika teži 320 kg i košta čitavo malo bogatstvo
Tipični Lawry's ima od 600 do 1.200 kvadrata, odlikuje ga topao i otmen enterijer. Edvards kaže da će davalac franšize pomoći pri izboru lokacije, projektovanju i unutrašnjem uređenju restorana. – Partner, kao i njegovi saradnici, odnosno, menadžeri koji će biti zaduženi za razvoj ili vođenje restorana na lokalnom tržištu, biće obučavani u SAD-u. Prvo će tri nedelje biti u našem restoranu na Beverli Hilsu, a zatim tri nedelje u restoranu u Las Vegasu – kaže Edvards.
Na sveobuhvatnu podršku davaoca franšize partner može da računa i tokom izgradnje i otvaranja restorana. –U franšiznom paketu, partner će, naravno, dobiti i sav potreban marketinški i promotivni materijal – dodaje Edvards.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...