„The Prime Rib“ je zaštitni znak i specijalitet restorana, već duže od 75 godina
Petak
19.02.2016.
Lawry’s je kultni američki restoran sa menijem „od pet zvezdica“. Franšizu sada nude i zainteresovanim partnerima iz zemalja ovog regiona.
 

Otmeni ambijent, profesionalna usluga i vrhunski meni – to je ono što odlikuje sve restorane visoke klase. Ipak, u obilju kuhinja i ukusa kojima se ponose, svaki od njih ima i specijalitet koji ga izdvaja i preporučuje. Za Lawry's je to „The Prime Rib“ – fino juneće pečenje od ramsteka i rozbifa, koje se priprema u komadu, s koskama, čitava 22 sata. I tako već više od 75 godina... Kada su 1938. godine Lorens („Lawry”) Frank i Volter Van de Kamp otvorili prvi Lawry’s na Beverli Hilsu, posle šest meseci poslovanja, na jelovniku su mogli da ostave samo jedno glavno jelo – „The Prime Rib“. Jelovnik se za sve ove godine postojanja nije mnogo menjao, a pored vrhunskog junećeg mesa, u Lawry's-u se mogu naručiti i riba i plodovi mora.

Za sada, četiri restorana u Sjedinjenim Državama nose ime Lawry's, koje i danas vode potomci iz dve porodice osnivača. Svoje ugostiteljsko umeće, međutim, odlučili su da prenesu i kroz franšizu. Prvi franšizni restorani otvoreni su „preko Pacifika“ – u Osaki, Tokiju, Hong Kongu, Tajpeju, Seulu i Singapuru. Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, koja zastupa Lawry's na ovim prostorima, kaže da su sada fokusirani na tržišta Evrope, a potencijalne partnere i primaoce franšize (Area Licensee) traže i u zemljama ovog regiona.

Pošto se radi o restoranu visoke klase, tražimo kandidate koji će maksimalno biti posvećeni razvoju koncepta na lokalnom tržištu. Naravno, to bi trebalo da budu dobro organizovane i finansijski jake kompanije koje već imaju iskustva u gastronomiji i ugostiteljstvu, i koje bi mogle da finansiraju otvaranje restorana na prestižnoj lokaciji – objašnjava Edvards. Početna investicija za restoran ove klase iznosi oko četiri miliona američkih dolara.

Da bi i serviranje specijaliteta kuće bio događaj za pamćenje, Lorens Frank je dizajnirao specijalna kolica na kojima se iznosi i seče meso. Ova „mašinerija“ od nerđajućeg čelika teži 320 kg i košta čitavo malo bogatstvo

Tipični Lawry's ima od 600 do 1.200 kvadrata, odlikuje ga topao i otmen enterijer. Edvards kaže da će davalac franšize pomoći pri izboru lokacije, projektovanju i unutrašnjem uređenju restorana. – Partner, kao i njegovi saradnici, odnosno, menadžeri koji će biti zaduženi za razvoj ili vođenje restorana na lokalnom tržištu, biće obučavani u SAD-u. Prvo će tri nedelje biti u našem restoranu na Beverli Hilsu, a zatim tri nedelje u restoranu u Las Vegasu – kaže Edvards.

Na sveobuhvatnu podršku davaoca franšize partner može da računa i tokom izgradnje i otvaranja restorana. –U franšiznom paketu, partner će, naravno, dobiti i sav potreban marketinški i promotivni materijal – dodaje Edvards.


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Neobična cvećara Maje Bohosjevič /02.11.2016.

– Pomirili smo se s tim da ćemo u ovaj posao bar jedno vreme morati da dodatno ulažemo novac. Na sreću, to se do sada nije desilo! – kaže Maja Bohosjevič, poznata poljska glumica, koja je s verenikom pre nekoliko godina u Varšavi otvorila luksuznu cvećaru Flower Store

Sa jakim brendom napred /14.04.2024.

Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.

Franšiza na štapiću /06.08.2019.

„Želeli smo da stvorimo mesto gde će svakog dana biti leto“ – kažu vlasnici brenda Anjuna, mađarskog koncepta za prodaju sladoleda na štapiću. Uz franšizu, koncept žele da prenesu i na druga tržišta.

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.