„Kralj“ širi partnersku mrežu

Lisnata testa, kroasani, krofne, kafe – po kojima se prepoznaje kafe-pekara „Kralj“ – od sada se prodaju u još tri partnerske pekare
Ponedeljak
22.02.2016
Partnerska mreža kafe-pekare „Kralj“ bogatija je za tri jedinice – pekare su otvorene u Novom Sadu, Lazarevcu i Vršcu.
 

Franšizni i partnerski sistem „Kralj“ je počeo da razvija tek pre godinu dana, a poslednja četiri meseca, pokazalo se, bila su i najplodonosnija – ova kafe-pekara u grčkom stilu, prepoznatljiva po autentičnoj ponudi peciva, krofni, sendviča, salata, ali i kafa i ceđenih sokova – dobila je tri nova partnera. Prvo je, u novembru 2015, otvorena partnerska pekara u Novom Sadu, da bi ovih dana novu pekaru dobio i Lazarevac. Treća partnerska pekara nalazi se u Vršcu i u naredna dva dana očekuje se svečano otvaranje.

Slađana Kovačević, zadužena za širenje mreže, kaže da su se sva tri vlasnika odlučila za partnerski sistem – format koji ne podrazumeva preuzimanje brenda ili vizuelnog identiteta pekare „Kralj“.  Partneri su, međutim, podseća ona, kao i klasični primaoci franšize, u obavezi da kafe i peciva nabavljaju od davaoca, i ta obaveza će važiti tri godine, koliko traje ugovor. – I franšizni i partnerski sistem naše kafe-pekare su vrlo povoljne poslovne opcije. Ni za jedan od ovih formata nisu potrebne prevelike investicije. Pored toga, bez obzira na format, nivo podrške je, u suštini, isti. Iako ne rade pod našim brendom, i partnere je potrebno obučiti, uvesti u posao, pomoći im oko uređenja prostora, naučiti ih da pravilno peku naša peciva i pripremaju naše kafe – objašnjava Kovačević.

Velika je sreća što su, kako kaže, i partneri iskusni preduzetnici koji su već radili u oblasti ugostiteljstva ili trgovine. U Novom Sadu, vlasnici partnerske pekare su isprva držali lokal sa brzom hranom, ali nisu bili zadovoljni rezultatima. Posle određenog vremena su odlučili da promene „profil“, a proizvodi i ponuda kafe-pekare „Kralj“ učinila im se idealnom. – Sada posluju preko svakih očekivanja – kaže Kovačević.

 U Lazarevcu je posao ustrojen kao „porodična priča“. – Pekaru vode majka i dva sina. I oni su već imali svoj lokal, ali su prihvatili sve naše savete i prostor uredili po našim standardima i uslovima. Iako je prošlo tek desetak dana od otvaranja, prezadovoljni su. Vidi se i da su mušterije zaista zadovoljne kvalitetom proizvoda – i kafom i pecivima – dodaje Kovačević.

Pekara u Vršcu je, kako smo pomenuli, na korak od otvaranja. A kako smo već pisali, vlasnica te pekare Snežana Rađenović je „preduzetnica za primer“. Pored svog osnovnog zanimanja knjigovođe, ona vodi i tri Mini Pani pekare. Svom preduzetničnom portfelju sada je pridružila kafe-pekaru koja bi trebalo da prenese autentični duh Grčke. – Slična ponuda ne postoji u Vršcu, što je takođe jedan od razloga zašto mi je ovaj koncept bio primamljiv – izjavila je za naš portal Rađenović.

Od kraja prošle godine, da podsetimo, peciva i kafe koji su zaštitni znaci pekare „Kralj“, mogu se naći i na tržištu Hrvatske. Kompanija „Uslužni centar“, naime, preuzela je veleprodaju za ovo tržište i od samog početka posluju jako dobro, kaže Kovačević. 


Jaroslav Novák Wunderman
Nataša Bogojević
Novinar