5aSec posluje u 32 zemlje sveta i ima više od 1.500 franšiznih radnji za hemijsko čišćenje. Što se tiče ovog regiona, četiri rade u Beogradu i jedna u Zagrebu.
Sreda
30.03.2016.
Franšizni lanac za hemijsko čišćenje 5aSec, poreklom iz Francuske, otvorio je novu radnju u Beogradu. U mreži trenutno posluju četiri poslovnice ovog brenda.
 

Ulazak jedne od najvećih kompanija za negu tekstila 5aSec na tržište Srbije 2012. godine, privukao je veliku pažnju javnosti, a ambicije ovog francuskog brenda, koji se širi kroz franšizu, bile su prilično velike. Kako je na početku poslovanja najavio Drosos Hrisantu, vlasnik kompanije Dry Cleaning Services, koja je primalac ove franšize za zemlje regiona, planirano je da se samo u Srbiji otvori 20 radnji za hemijsko čišćenje za tri godine. Ekspanzija je najavljivana i za ostale zemlje regiona. U protekle četiri godine, 5aSec je mrežu proširio jedino u Beogradu, a sa novootvorenom radnjom u Bulevaru kralja Aleksandra, trenutno imaju četiri poslovnice.

Prošle godine je, međutim, otvoren i prvi 5aSec u Hrvatskoj, u glavnom gradu Zagrebu.

Francuski brend je, inače, rasprostranjen širom sveta. Primera radi, početkom godine su saopštili da je potpisan ugovor o master franšizi za teritoriju Paragvaja i to će biti 32. zemlja u kojoj ovaj sistem posluje. Takođe, najavljeno je da bi prva radnja trebalo da bude otvorena i u Mjanmaru tokom ove godine.

Na listi TOP 100 franšiza u svetu, koju je nedavno objavio FranchiseDirect, 5aSec zauzima 80. mesto i jedna je od retkih evropskih franšiza koje su rangirane na ovoj listi. Procenjuje se da pod ovim brendom posluje više od 1.500 franšiznih jedinica.


Vesna Lapčić
saradnik