Preselili smo se samo 500 metara dalje, a promet nam je skočio 50 odsto. Na odluku da se preselimo uticao je i znatno povoljniji zakup koji u poslovanju predstavlja fiksni trošak i veoma važnu stavku u rashodima.
Petak
27.05.2016
Koliko lokacija i visina zakupa mogu da utiču na poslovanje i profitabilnost koncepta pokazuje i primer kafe-pekare „Kralj“ iz Beograda, koja je nedavno „promenila adresu“.
 

Kafe-pekara „Kralj“ iz Beograda promenila je ovih dana lokaciju i od sada se nalazi u Ulici kneza Miloša 80. Slađana Kovačević, menadžerka lokala, zadužena ujedno i za širenje franšizne mreže, kaže da su lokacija, ali i visina kirije presudni za biznise poput ugostiteljstva. – Preselili smo se samo 500 metara dalje, a promet nam je skočio 50 odsto. Na odluku da se preselimo uticao je i znatno povoljniji zakup koji u poslovanju predstavlja fiksni trošak i veoma važnu stavku u rashodima – objašnjava ona i dodaje: – Lokal se nalazi na uglu dve ulice, što je takođe veoma važno i što će verovatno dodatno uticati na promet i prodaju.

Pekara na novoj lokaciji je zadržala „grčki šmek“, budući da koncept stiže iz te mediteranske zemlje i nudi autentična grčka peciva, krofne, sveže salate i sendviče, ali i ceđene sokove i petnaestak vrsta grčkih kafa. – Ove godine smo čak proširili asortiman i dodali nove salate, tortilje, vafle, a biće i grčkih kolača – kaže Kovačević.

Inače, kafe-pekare „Kralj“ preduzetnim ljudima nudi mogućnost uzimanja franšize, ali i uspostavljanje klasičnog partnerstva. Za prvih pet primalaca franšize koji se jave u narednom periodu obezbeđena je posebna povoljnost – popust za ulaznu franšiznu naknadu od 50 odsto, tako da će ona iznositi 3.500 evra. Za taj novac primalac franšize dobija obuku i konstantnu pomoć supervizora, gotova dizajnerska rešenja za uređenje prostora i izloga, savete u pogledu odnosa sa kupcima, teritorijalnu ekskluzivnost i posebne pogodnosti prilikom nabavke robe.

Drugi format jesu partnerske kafe-pekare za koje je predviđena ulazna naknada od 1.000 evra. Za taj novac partner dobija sigurnu isporuku, robu po povoljnijim cenama, tehnologiju pripreme proizvoda i teritorijalnu ekskluzivnost, dok se obuka radnika dodatno plaća. Kafe-pekara „Kralj“ u svojoj mreži, osim sopstvene jedinice u Beogradu, ima i četiri partnera u Beogradu, Novom Sadu, Lazarevcu i Vršcu.


Helen Doron franšízant
Vesna Lapčić
Novinar