Sreda
07.12.2016
Tilted Kilt je mnogo više od sportskog paba – danas je to međunarodni brend i lanac koji ima ambiciju da se proširi širom Evrope. Primaoce franšize traže i u ovom regionu.
 

Tilted Kilt nije običan sportski pab. Iako najveći broj stalnih mušterija jesu ljubitelji sporta, u lokale ovog američkog lanca svraćaju i oni koji žele da uživaju u jedinstvenoj usluzi i dobroj kuhinji. Prvi Tilted Kilt otvoren je 2003. godine u Las Vegasu, a želja vlasnika bila je vidljiva „još sa vrata“ – da enterijerom, a zatim izborom hrane i pića, dočaraju „keltski“ ambijent. Uz to, ono što je ubrzo postao zaštitni znak paba i izdvojilo ga od ostale ponude na tržištu, bile su atraktivne konobarice i konobari, koji su danas širom sveta poznati kao Tilted Kilt Girls & Boys ™. Veliku popularnost, međutim, Tilted Kilt ne duguje samo svojoj atraktivnoj „postavi“ radnika, već i velikom izboru hrane i pića. Gostima se nudi desetak jela tradicionalne i savremene američke, irske i škotske kuhinje. Na raspolaganju je i oko trideset vrsta točenih i flaširanih piva. A u duhu tipičnog sportskog lokala, enterijer upotpunjuju LCD televizori, kako bi ljubitelji sporta mogli da budu u toku sa sportskim dešavanjima.

Tilted Kilt moderan američki sportski pab koji ujedinjuje keltski duh Irske, Škotske i Engleske

Foto: Tilted Kilt

Iz Las Vegasa, koncept se vrlo brzo proširio širom Amerike, a zatim i van granica matičnog tržišta. Danas, više od 100 pabova radi pod ovim brendom, a franšiza se sada nudi i partnerima koji bi želeli da otvore i vode Tilted Kilt u nekoj od zemalja ovog regiona.

Kako objašnjava Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS, zadužene za širenje lanca u Srednjoj Evropi, partnere traže među snažnim, marketinški orijentisanim kompanijama, koje već imaju iskustva u ugostiteljstvu i koje bi mogle da obezbede atraktivne lokacije za bar. Tipičan Tilted Kilt zauzima između 450 i 900 m2. – Kandidati bi takođe trebalo da imaju solidnu logistiku i pouzdan lanac nabavke. Podrazumeva se i da dobro poznaju lokalno tržište – dodaje Edvards.

McDonald's, restoran, Hong Kong

Foto: Tilted Kilt

Primalac franšize (Area Licencee) će provesti pet nedelja na obuci u sedištu kompanije u Arizoni, a na raspolaganju će kasnije imati i tim za podršku „na licu mesta“, sedam dana pre i posle otvaranja paba. Materijal koji će mu pomoći pri obuci i daljem poslovanju, biće stalno dostupan on-line. – Pored obuke, naravno, kompanija će partnerima pomoći i oko marketinga. Dobiće sve potrebne materijale za oglašavanje na radiju, televiziji ili časopisima – napominje Edvards.

Za pokretanje Tilted Kilt paba treba izdvojiti oko milion dolara. Investicija pokriva sve troškove prilagođavanja lokala arhitektonskim i dizajnerskim standardima brenda, kao i troškove nabavke i implementacije opreme i rekvizita specifičnih za koncept.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević