„Američki dajner“ u potrazi za partnerima

U restorane američke kuhinje Denny’s gosti dolaze više od šest decenija. Franšizu sada nude i u ovom regionu.
Petak
18.11.2016.
Denny’s planira da osvoji tržišta Evrope. Jaki partneri – primaoci franšize koji bi razvijali mrežu restorana na lokalnom tržištu – neizostavan su „sastojak“ recepta za uspeh.
 

Na matičnom tržištu, u Sjedinjenim Američkim Državama, Denny’s je sinonim za klasični „američki dajner“ – porodični restoran neformalnog obedovanja u kome se služi tipična američka hrana: palačinke, omleti, vafli, burgeri, bifteci, sendviči... Goste uslužuje duže od 60 godina. U ovom trenutku, ima više od 1.700 restorana u 14 zemalja sveta. U portfelju, međutim, još uvek nema zemalja iz Evrope.
Od ove godine, Denny’s planira da to promeni, a među tržištima na kojima želi da otvori restorane i već traži franšizne partnere, nalaze se i zemlje ovog regiona. – Mislimo da je došlo vreme za ulazak na tržišta Evrope. Svesni smo da nećemo biti jedini američki brend koji će se boriti za naklonost kupaca, međutim, Evropa je i dalje otvorena za nove koncepte, pod uslovom da ispunjavaju želje i očekivanja gostiju – kaže Vilijam Edvards, direktor kompanije EGS koja predstavlja brend Denny’s na međunarodnim tržištima.

Denny’s, kako objašnjava Edvards, planira da razvije čitavu mrežu restorana na svakom od pojedinačnih tržišta, i to na različitim vrstama lokacija. Restorani bi mogli da budu otvoreni na aerodromima, u blizini fakulteta, šoping centrima, ali i u centralnim delovima grada – uglavnom u područjima s velikim prometom.
Ponuda naših restorana je, inače, namenjena svim grupama kupaca – porodicama s decom, mladima, odraslima, starijim osobama. Jelovnik je širok i pokriva svako doba dana. Služimo i doručak, ručak i večeru, ali i „noćne“ obroke, jer Denny’s radi non-stop, 24 sata, sedam dana u nedelji. U našim restoranima se takođe služe alkoholna pića, ali i jela karakteristična za lokalnu kuhinju – dodaje Vilijam Edvards.

Franšizu nude za tri formata restorana. Mali Denny’s, površine od 70 do 250 m2, idealan je za šoping molove i food-court-ove, aerodrome, železničke stanice, oblasti oko fakulteta. Standardni Denny’s, s površinom od 300 do 800 m2, projektovan je za samostalne zgrade, lokale u centralnim delovima grada, ali i velikim tržnim centrima. S druge strane, Denny’s on-the-go namenjen je za lokacije uz auto-puteve i velike raskrsnice, i zauzima površinu od 250 do 500m2.

Foto: Denny’s / Facebook

Partnere, koji bi da kupe franšizu i razvijaju mrežu restorana na lokalnom tržištu, Denny’s traži među jakim kompanijama ili investitorima s iskustvom i dokazanim rezultatima iz ugostiteljske ili slične branše. Ne bez razloga. Kako, naime, planiraju da u što kraćem roku otvore veći broj restorana, franšizni partner bi, osim iskustva i znanja, trebalo da ima i značajna finansijska sredstva – u ovom slučaju oko pet miliona dolara, što bi bilo dovoljno za otvaranje najmanje pet restorana.

Edvards napominje i da bi partneri mogle biti kompanije koje već sarađuju ili su primaoci franšize nekih drugih američkih brendova. – Denny’s se izdvaja i ponudom i uslugom od već prisutnih američkih lanaca – kaže Vilijam Edvards. – A iskusan partner biće čista dobit – dodaje.