Mušterije su danas mnogo zahtevnije i naše poslovanje mora da se razvija u skladu s tim
Subota
26.11.2016.
McDonald’s uvodi posluživanje za stolom u sve svoje restorane u Americi. Ovo je samo jedna od novina.
 

Mušterije su danas mnogo zahtevnije i naše poslovanje mora da se razvija u skladu s tim – rekao je izvršni direktor McDonald’s-a Stiv Isterbruk nakon što su iz kompanije najavili da bi „u najskorije vreme“ svi restorani u Americi trebalo da uvedu posluživanje za stolom. Mušterije će kao i do sada hranu poručivati preko „samouslužnog“ kioska (terminala osetljivog na dodir) ili za pultom, ali će im hranu do stola donositi konobari. Promena će obuhvatiti svih 14.000 restorana širom Amerike, što znači će ovu uslugu uvesti i svi primaoci McDonald’s-ove franšize. Podatak vredan pažnje, jer se čak 13.000 restorana u Americi nalazi, zapravo, u rukama franšiznih partnera.

U ovom trenutku, posluživanje za stolom McDonald’s nudi na 500 lokacija u Americi – u Njujorku, Floridi i Južnoj Karolini. Na tržištima van Amerike, pak, ova se usluga odomaćila u 2.600 McDonald’s-ovih restorana, a najzastupljenija je u Kanadi, Francuskoj i Kini.

Uslugu konobara, koja nije tipična za restorane brze usluge, u ovom slučaju je omogućila već pomenuta tehnološka inovacija – samouslužni kiosk za poručivanje hrane – koji je umnogome ubrzao proces naručivanja i znatno „smanjio pritisak“ na pult i radnike koji su do sada isključivo primali porudžbine. Kako pokazuje probno istraživanje, novu uslugu je zdušno prihvatila i najbrojnija grupa McDonald’s-ovih potrošača – porodice s decom.

Ovo je, međutim, tek jedna od novina koje bi trebalo da unaprede celokupni „korisnički doživljaj“. McDonald’s je najavio da će sledeće godine uvesti mogućnost poručivanja i plaćanja putem mobilnih telefona, dok su novine na meniju već „vidljive“ – u ponudi su se odnedavno našli tzv. „gurmanski burgeri“, od mesa boljeg kvaliteta i s neobičnijim dodacima (gvakamole sos, ili sos od slanine, javorovog sipura i senfa).

Sve se ovo dešava u prilično dobrom trenutku za kompaniju. Talas optimizma pokrenut je još u oktobru kada je objavljen finansijski izveštaj za treći kvartal koji pokazuje da je prodaja u poslednja tri meseca porasla 1,3%. Samo dve godine ranije, američki div se borio sa jednom od najvećih kriza u poslovanju, danas već „lakše diše“ – poslednjih pet uzastopnih kvartala, naime, prodaja konstantno raste i u Americi i svetu. – To od nas traži potpuno drukčiji način razmišljanja. Ovo nije jednokratan proces – nešto smo uradili i sada je gotovo – kaže Stiv Isterbruk.


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Prilika za biznis s malom investicijom /26.12.2023.

Mobile Outfitters, američka franšiza specijalizovana za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona kvalitetnim folijama, nastavlja širenje svoje mreže i nudi mogućnost pokretanja biznisa za svega pet hiljada evra.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.11.2023.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.