Za mogućnost izbora

U današnje vreme, kada se skoro na svakom uglu nalazi pekara, kiosk s brzom hranom, poslastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je „sanjati i imati mnogo hrabrosti“. Bar tako kažu sestre Roksana i Vilarina Petre iz Rumunije, koje su se u jesen 2015. osmelile i u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne da „uče u hodu“. Šta su postigle do sada, a šta vide kao adut za budućnost, reći će nam Roksana Petre.
Šta vas je navelo da se posvetite sirovoj i veganskoj ishrani?
Život je za nas dve, sestre i prijateljice, proticao predvidljivim, uobičajenim tokom. Obe smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za šta drugo, i kao većina, hranile se „u hodu“, ne misleći mnogo o tome šta jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile da promenimo ishranu, počele smo da istražujemo i otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da lepota ovakve ishrane nije samo u novim ukusima, već i u dobrom osećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.
Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba da zadržimo samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, tako da danas imamo mali, ali odabrani tim koji veruje u to što radimo...
Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?
Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svežih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smeh). Sa nama zajedno rade i dve „šefice“ Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dve žene s najviše iskustva u pripremi presne i veganske hrane u Rumuniji. Joie de vivre, strast za novim ukusima i kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuslovno svidi, izlazi pred naše mušterije.
Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – supe, salate, pite, hladna predjela, testenine, peciva, sokove, kolače, i sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po porudžbini, da sve bude sveže i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvek imamo i „specijalitet dana“, koji se nudi po povoljnoj ceni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata pre događaja.
Pored toga što nudimo presne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s dijagnostifikovanom intolerancijom na gluten, tako da im znači ako mogu brzo i bez muke da dođu do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.
Bistro Raw Vegan – fotograf Andrei Stama
Kako će se dalje razvijati koncept?
Za sada imamo online bistro i mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo pre svega take away koncept, ali, kao što sam pomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski deo, sa mestima za sedenje, jer bi na taj način stvorili „zaokružen“ i inspirativan kutak za naše kupce.
Počeli ste da razmišljate i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model saradnje i razvoja?
Pošli smo od toga da, kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, da pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima širom Rumunije. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj fazi bismo želeli da pronađemo franšizne partnere u većim gradovima, kao što su Temišvar, Kluž, Brašov, Arad, Ploešti, Jaši... Ako bude zainteresovanih za Bukurešt, naravno, ne isključujemo ni tu mogućnost.
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...