Za mogućnost izbora

U današnje vreme, kada se skoro na svakom uglu nalazi pekara, kiosk s brzom hranom, poslastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je „sanjati i imati mnogo hrabrosti“. Bar tako kažu sestre Roksana i Vilarina Petre iz Rumunije, koje su se u jesen 2015. osmelile i u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne da „uče u hodu“. Šta su postigle do sada, a šta vide kao adut za budućnost, reći će nam Roksana Petre.
Šta vas je navelo da se posvetite sirovoj i veganskoj ishrani?
Život je za nas dve, sestre i prijateljice, proticao predvidljivim, uobičajenim tokom. Obe smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za šta drugo, i kao većina, hranile se „u hodu“, ne misleći mnogo o tome šta jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile da promenimo ishranu, počele smo da istražujemo i otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da lepota ovakve ishrane nije samo u novim ukusima, već i u dobrom osećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.
Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba da zadržimo samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, tako da danas imamo mali, ali odabrani tim koji veruje u to što radimo...
Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?
Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svežih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smeh). Sa nama zajedno rade i dve „šefice“ Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dve žene s najviše iskustva u pripremi presne i veganske hrane u Rumuniji. Joie de vivre, strast za novim ukusima i kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuslovno svidi, izlazi pred naše mušterije.
Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – supe, salate, pite, hladna predjela, testenine, peciva, sokove, kolače, i sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po porudžbini, da sve bude sveže i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvek imamo i „specijalitet dana“, koji se nudi po povoljnoj ceni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata pre događaja.
Pored toga što nudimo presne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s dijagnostifikovanom intolerancijom na gluten, tako da im znači ako mogu brzo i bez muke da dođu do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.
Bistro Raw Vegan – fotograf Andrei Stama
Kako će se dalje razvijati koncept?
Za sada imamo online bistro i mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo pre svega take away koncept, ali, kao što sam pomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski deo, sa mestima za sedenje, jer bi na taj način stvorili „zaokružen“ i inspirativan kutak za naše kupce.
Počeli ste da razmišljate i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model saradnje i razvoja?
Pošli smo od toga da, kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, da pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima širom Rumunije. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj fazi bismo želeli da pronađemo franšizne partnere u većim gradovima, kao što su Temišvar, Kluž, Brašov, Arad, Ploešti, Jaši... Ako bude zainteresovanih za Bukurešt, naravno, ne isključujemo ni tu mogućnost.
POGLEDAJTE ČLANKE

Fabrika burger & pizza bar počeo je sa radom 2017. godine kao mali porodični biznis u Subotici. Vlasnici koncepta sada razmišljaju o širenju poslovanja kroz razvoj franšizne mreže.
Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
„Kad postanete primalac franšize, tad postajete partneri i prijatelji, a finansijski ste nezavisni“, kaže Sarah Vuković, zadužena za razvoj mreže škola „Malac Genijalac“ u Hrvatskoj
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...