Kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava.
Sreda
18.01.2017
Kako su i zašto odlučili da svoja dobra iskustva s presnom i veganskom hranom podele sa drugima, otkriva Roksana Petre, vlasnica koncepta Raw Vegan iz Bukurešta
 

U današnje vreme, kada se skoro na svakom uglu nalazi pekara, kiosk s brzom hranom, poslastičarnica ili restoran, nije lako pokrenuti koncept koji donosi nešto novo na tržište. Za takav poduhvat, potrebno je „sanjati i imati mnogo hrabrosti“. Bar tako kažu sestre Roksana i Vilarina Petre iz Rumunije, koje su se u jesen 2015. osmelile i u Bukureštu otvorile Bistro Raw Vegan – bistro sirove i veganske hrane. U posao su, kako kažu, ušle s mnogo entuzijazma i punog srca, spremne da „uče u hodu“. Šta su postigle do sada, a šta vide kao adut za budućnost, reći će nam Roksana Petre.

Šta vas je navelo da se posvetite sirovoj i veganskoj ishrani?

Život je za nas dve, sestre i prijateljice, proticao predvidljivim, uobičajenim tokom. Obe smo godinama radile u korporacijama, nismo imale vremena ni za šta drugo, i kao većina, hranile se „u hodu“, ne misleći mnogo o tome šta jedemo. Sve dok se nisu javili određeni zdravstveni problemi... Tada smo odlučile da promenimo ishranu, počele smo da istražujemo i otkrile sirovu i vegansku hranu. Shvatile smo da lepota ovakve ishrane nije samo u novim ukusima, već i u dobrom osećaju koji se, na naše iznenađenje, javio vrlo brzo.

Odmah smo pomislile da ovo iskustvo ne treba da zadržimo samo za sebe – i otvorile smo gastronomski kutak za sve ljubitelje sirove hrane. Nije bilo lako, ali nas je, izgleda, ta žarka želja dovela i do nekoliko pravih ljudi, tako da danas imamo mali, ali odabrani tim koji veruje u to što radimo...

Koje proizvode i usluge nudi Bistro Raw Vegan?

Neprestano radimo na poboljšanju ponude – svakodnevno razmenjujemo ideje, isprobavamo nove kombinacije svežih namirnica, ali i unapređujemo recepte za koje mislimo da su već savršeni (smeh). Sa nama zajedno rade i dve „šefice“ Roxana Solovastru i Viorica Sufragiu, dve žene s najviše iskustva u pripremi presne i veganske hrane u Rumuniji. Joie de vivre, strast za novim ukusima i kreativnost, to su sastojci koji idu u svaki naš obrok. I samo ono što nam se bezuslovno svidi, izlazi pred naše mušterije.

Dakle, nudimo najširi mogući izbor sirovih veganskih jela – supe, salate, pite, hladna predjela, testenine, peciva, sokove, kolače, i sve se to može naručiti online ili putem telefona. Obroci se pripremaju po porudžbini, da sve bude sveže i toplo kad se dostavi mušteriji. Uvek imamo i „specijalitet dana“, koji se nudi po povoljnoj ceni. Drago nam je što naše specijalitete i kolače sve češće naručuju za rođendane i druge proslave, a hrana se može naručiti najmanje 24 sata pre događaja.

Pored toga što nudimo presne i veganske obroke, nudimo i varijante bez glutena, i po tome smo jedini na tržištu. Shvatili smo da je sve više ljudi s dijagnostifikovanom intolerancijom na gluten, tako da im znači ako mogu brzo i bez muke da dođu do zdravog obroka. Jela se mogu naručiti za najmanje pet dana, a imamo mušterije koje svakodnevno, već čitavu godinu, naručuju hranu kod nas.

Bistro Raw Vegan fotograf Andrei Stama

Kako će se dalje razvijati koncept?

Za sada imamo online bistro i mali lokal u centru Bukurešta. Mušterije uglavnom obroke kupuju i nose sa sobom, jer je ovo pre svega take away koncept, ali, kao što sam pomenula, hranu dostavljamo i na kućnu adresu. Radimo sada na tome da se preselimo u veći prostor, koji bi imao i restoranski deo, sa mestima za sedenje, jer bi na taj način stvorili „zaokružen“ i inspirativan kutak za naše kupce.

Počeli ste da razmišljate i o franšizi. Zašto ste se odlučili za ovaj model saradnje i razvoja?

Pošli smo od toga da, kada odlučite da se hranite zdravo, nemate previše izbora. Verujemo da ovakva vrsta odluke nije prolazan trend koji ćete prihvatiti danas, a odbaciti sutra, već način života koji usvajate za sebe, zbog sebe. Mi, stoga, želimo da ponudimo izbor, da pokažemo da hrana može biti i ukusna i zdrava, ali ne samo stanovnicima Bukurešta, već ljudima širom Rumunije. Zato smo se i odlučili za davanje franšize. U prvoj fazi bismo želeli da pronađemo franšizne partnere u većim gradovima, kao što su Temišvar, Kluž, Brašov, Arad, Ploešti, Jaši... Ako bude zainteresovanih za Bukurešt, naravno, ne isključujemo ni tu mogućnost.