Prepoznatljiv brend i kućna dostava, glavni aduti za dalji razvoj biznisa u Francuskoj
Ponedeljak
06.02.2017
Poljska kompanija AmRest preuzima lanac Pizza Hut Delivery restorana u Francuskoj.
 

Krajem januara 2017, AmRest je, naime, potpisao ugovor o kupovini akcija s belgijskom kompanijom Top Brands NV i na taj način preuzeo 100 posto udela u kompaniji Pizza Topco France – kompaniji koja je do sada bila nosilac Pizza Hut master franšize i zadužena za razvoj biznisa u Francuskoj. Ovom transakcijom, vrednom gotovo 14 miliona evra, AmRest preuzima licencu za master franšizu i nastavlja da širi poslovanje. Od kompanije Pizza Topco, AmRest će naslediti i lanac od 123 Pizza Hut Delivery restorana – od toga, sedam je pripadalo kompaniji, ostali su u rukama pojedinačnih primalaca franšize.

Ova transakcija je potpuno u skladu sa najavljenim planovima AmResta da ubrza razvoj i prisustvo Pizza Hut brenda u Evropi, navodi se u saopštenju kompanije. U avgustu 2016, da podsetimo, poljska kompanija je takođe potpisala ugovor o master franšizi za zemlje Centralne i Istočne Evrope – preuzevši obavezu da razvija biznis i otvara Pizza Hut restorane u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, ali i Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Za poljsku kompaniju Francuska nije nepoznato tržište. AmRest u ovoj zemlji posluje od 2011, pošto je te godine kupio španski lanac La Tagliatella, preuzevši njegove restorane i u Francuskoj. Potencijala za širenje na ovom tržištu još uvek ima, smatraju u kompaniji, a dalji razvoj Pizza Hut lanca bi to brzo trebalo i da potvrdi.
Ovo je još jedan korak u jačanju našeg prisustva u Zapadnoj Evropi, kao i strateška prekretnica u izgradnji biznisa dostave br.1 u Evropi –– kaže Monika Čiž, predsednica kompanije AmRest, zadužena za razvoj Pizza Hut Delivery&Express brenda.

AmRest će u Francuskoj razvijati dva formata restorana – Pizza Hut Delivery i Pizza Hut Express.

AmRest Holdings je najveći nezavisni operator restorana brze usluge i neformalnog obedovanja u Srednjoj i Istočnoj Evropi, sa više od 1.000 restorana u 13 zemalja. Trenutno vode 78 Pizza Hut restorana u tri države –Poljskoj, Rusiji i Mađarskoj. Franšizna prava za razvoj u Srednjoj i Istočnoj Evropi AmRest drži i za brendove KFC, Burger King i Starbucks.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević