Ključna reč – specijalizacija

Idealan kandidat za primaoca DepilConcept franšize je osoba koja je radila puno radno vreme u nekoj kompaniji ili korporaciji i koja je svesno odlučila da želi – sopstveni posao.
Ponedeljak
12.06.2017.
Saloni lepote koji nude „sve“, zapravo se ničim posebnim ne izdvajaju na tržištu. Uz DepilConcept, možemo da budemo drugačiji, kaže Marjuš Vločkovski, direktor razvoja franšize DepilConcept u Poljskoj
 

Pod brendom DepilConcept se duže od deset godina razvija lanac salona za epilaciju (trajnu depilaciju) i fotopodmlađivanje. Koncept potiče iz Portugalije, ali su kroz franšizu svoje usluge i način poslovanja preneli u još nekoliko zemalja Evrope i sveta. Pored Portugalije, najveću mrežu franšiznih poslovnica za sada imaju u Poljskoj (35). Šta je uticalo na rast i razvoj ovog koncepta i ko su najpogodniji kandidati za primaoca franšize, objašnjava Marjuš Vločkovski, direktor DepilConcepta u Poljskoj.

Za početak, kako se razvija tržište kozmetičkih usluga u Poljskoj?

Vrlo brzo. Ovo je jedno od najbržerastućih tržišta u našoj zemlji. Procenjuje se da je dostiglo vrednost od 1,4 milijarde zlota (330 miliona evra) i da raste po stopi od oko 10% godišnje.

Reklo bi se da vlada velika konkurencija... Ima li mesta za nove brendove i koncepte?

Na tržištu u Poljskoj posluje nekoliko desetina hiljada različitih salona za negu lepote, i to su uglavnom male firme koje opstaju zahvaljujući redovnim i lojalnim klijentima. U takvim salonima, većinu poslova vodi jedna te ista osoba, koja je u isto vreme i kozmetičar i poslovođa, ali sa vrlo malo poslovnog iskustva. U određenom smislu, vlada mišljenje da je najvažnije imati što širi spektar usluga, i da se uz specijalizaciju jedva može preživeti. Mi tvrdimo suprotno – salon koji ponudi „sve“, zapravo se ničim posebnim ne izdvaja na tržištu. Današnji klijenti su mnogo više informisani, obrazovaniji su i zahtevniji. Oni, stoga, očekuju temeljno, stručno znanje i zato biraju DepilConcept – tako pokazuju da traže savremeno opremljeno salon s uslugom na najvišem nivou i tretmanima koji su u skladu s najnovijim trendovima i saznanjima iz oblasti kozmetike. Da su takvi saloni potrebni na tržištu i da ima mesta za njih, pokazuje i ogroman interes koji vlada za DepilConcept franšizom, kao i broj naših primalaca franšize koji su otvorili više od jednog salona.

Da li primalac DepilConcept franšize treba da ima znanja i iskustva iz ove oblasti?

Ne. Idealan kandidat za primaoca franšize je, zapravo, osoba koja je radila puno radno vreme u nekoj kompaniji ili korporaciji i koja je svesno odlučila da želi – sopstveni posao. Po pravilu, takve osobe su najviše motivisane i spremne da ulože energiju i vreme u pokretanje privatnog biznisa, iako znaju da neće biti kao do sad, niti da će biti lako. U DepilConceptu, međutim, imamo i ljude koji su razvijali svoj biznis, ali nisu uspeli, jer im je u jednom trenutku „ponestalo“ znanja ili podrške.

Koje su, onda, najvažnije odlike dobrog primaoca franšize?

Pre svega, rešenost. Odluka o pokretanju privatnog posla u potpunosti mora biti – svesna odluka. U franšizingu je, takođe, neizmerno važna i posvećenost – primalac franšize ne sme da zaboravi da je ovo njegov posao i da niko i ništa ne može da zameni njegovo lično zalaganje. S druge strane, primalac franšize treba i da zna da neće moći po svojoj volji da menja sistem ili da selektivno primenjuje preneti know-how. Franšizing podrazumeva prenošenje skupa dokazanih poslovnih praksi, kojima se garantuje uspeh, ali samo ako se dosledno sprovedu i ako se svakodnevno obavljaju tačno određeni zadaci.