Velika moć malog formata
Chipas, restoran u kojem se služi piletina i pasta, odavno je stekao kultni status u Sarajevu. Reč je o restoranu jedinstvenog ambijenta sa brzom uslugom, koji nudi kvalitetnu hranu po pristupačnim cenama.
Ove godine je vlasnik Chipas-a Muamer Čolić dobio ekskluzivna prava da na Sarajevo Film Festivalu organizuje tzv. „eating point“ – svojevrsni „gastro kutak“. Bila je to ujedno premijera koncepta, budući da su se na takav potez organizatori Sarajevskog filmskog festivala odlučili prvi put ove godine. Organizatori su, naime, iznajmili deset „kućica“, koje se obično postavljaju u vreme velikih događanja ili praznika, a Čolić je trebalo da osmisli sve ostalo.
– Budući da Chipas ima jako dobru saradnju sa kompanijom Coca-Cola, čiji smo najbolji prodavac kada su restorani u pitanju, predložili su organizatorima Festivala da organizujemo „eating point“. Potpisali smo krovni ugovor i u mojoj nadležnosti je bilo da pronađem ugostitelje koji će prodavati svoje proizvode. Osim Chipas-a, bila je tu i jedna sarajevska ćevabdžinica, zatim buregdžinica, jedan nacionalni restoran. Svi su brendirali svoje „kućice“ i svoje standardne koncepte preslikali u „male formate“. Od deset „kućica“ tri su prodavale pića – objašnjava Čolić.
Kako se radi o veoma malom prostoru, i sam koncept je trebalo dodatno prilagoditi. U Chipas-u su odlučili da se na meniju nađe samo piletina sečena na kocke sa šest vrsta soseva. Zbog pripreme i načina konzumacije pasta nije bila u ponudi.
Ono što su postigli, prevazišlo je sva njihova očekivanja. To iskustvo je navelo Muamera Čolića da počne da razmišlja o razvoju novog formata – manjeg Chipas-a, sa još bržom uslugom. – Već prvi dan sam uvideo da Chipas može da radi i u manjem formatu. Međutim, za razvoj takvog koncepta je potrebna podrška centralne kuhinje u kojoj bi se obavljale sve pripremne radnje – pralo i pakovalo povrće, seckala i marinirala piletina, pripremali sosevi, dok bi se na licu mesta piletina samo pekla. Meni bi, prirodno, u manjem formatu bio drastično smanjen i prilagođen, i verovatno bi podrazumevao jednu vrstu rezane piletine i nekoliko vrsta soseva – kaže Čolić.
Foto: „Premijera“ na Sarajevo Film Festivalu 2017 – CHIPAS u manjem formatu
U isto vreme, intenzivno razmišljaju da u Sarajevu investiraju u veći Chipas restoran, što bi im „otvorilo prostor“ i za uvođenje centralne kuhinje. – Nakon toga, kada steknemo snagu da možemo da snabdevamo više lokacija, krenuli bismo da manji format nudimo kao franšizu u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Bez centralne kuhinje, međutim, mislim da se ti manji formati ne mogu razvijati, jer bi bilo prekomplikovano – objašnjava Čolić.
Na razmišljanje o centralnoj kuhinji nije ga potakla samo ideja o kreiranju manjeg formata. Naime, od kada je počeo da nudi franšizu, javilo se nekoliko zainteresovanih. Većina njih je, prema njegovim rečima, odustala zbog velikog obima i organizacije posla. – Mnogi ljudi kada kupuju franšizu, razmišljaju kao da kupuju aparat koji će samo pustiti da radi, a da njihovo angažovanje ne bude veliko. Svaki put kada bih na razgovoru sa zainteresovanima rekao da iza Chipas-a stoji veliki rad, oni se pokolebaju. Zato smo počeli da razmišljamo na koji način čitav sistem da pojednostavimo. Mislim da bismo otvaranjem centralne kuhinje, u kojoj bi se, praktično, završavala polovina posla, to i postigli. S jedne strane, primalac franšize, bilo da je reč o restoranu ili malom formatu, kompletnu nabavku bi dobijao iz centralne kuhinje, bez potrebe da ide na pijacu, samostalno nabavlja piletinu i priprema soseve. Polovinu posla bismo mi završavali. S druge strane, naša pregovaračka pozicija prema dobavljačima bi bila još bolja i dobili bismo bolje cene – ukazuje na obostranu dobrobit Čolić.
On smatra da u Sarajevu, pored postojećeg Chipas-a, mogu dobro da posluju još tri-četiri restorana. Sam kaže da u postojećem prostoru „ne sme da dočeka sledeće proleće“. – Potražnja je prevazišla naše kapacitete. Rast prometa Chipas-a, kada se posmatra protekla godina, bio je neverovatan. Morali smo da zaposlimo još pet radnika. Trenutni restoran je preopterećen i zato i razmišljamo da otvorimo još jedan sami. Verujemo da bi i franšize u Sarajevu dobro radile – kaže Čolić.
Trenutne ideje su još uvek u povoju jer, kako kaže Muamer Čolić, „posao vas uvek tera da se razvijate“.
– Ukoliko uspemo u trenutnim planovima, mislim da će se Chipas putem franšizinga „vinuti u zvezde“ – veruje on.
POGLEDAJTE ČLANKE
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Prva franšizna jedinica u Bosni i Hercegovini sarajevskog restorana CHIPAS otvara se u Visokom.
Sarajevski CHIPAS je otvorio novi, reprezentativni objekat koji će pod još jednim krovom ponuditi sve po čemu je poznat – slani i slatki meni, specifičan enterijer, domaćinsku atmosferu. Nova centralna kuhinja, pak, biće ključna podrška primaocima CHIPAS franšize.
CHIPAS ima kultni status u Sarajevu – restoran koji se drži principa „kvalitet po najpovoljnijoj ceni“ stekao je i čuva popularnost na kojoj mu se samo može pozavideti. Franšiza je, stoga, logičan korak.
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Franšizni sistemi mogu da se klasifikuju na različite načine i po različitim kriterijumima, ali se suštinski razlikuju prema vrsti znanja koja se prenose primaocima franšize (know-how), vrsti delatnosti ili načinu organizacije sistema.
Franšiza je reč koja je postala uobičajena u našem poslovnom okruženju. Iako će većina poslovnih ljudi bez problema navesti bar tri svetska franšizna lanca, na pitanje koje su domaće franšize, često izostaje odgovor.
Za franšizu izdavačke kuće „Plavi slon“ nisu potrebne ni velike investicije ni posebni uslovi – primalac franšize čitavu izdavačku delatnost može da vodi „od kuće“.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...