Taco Bell se ove godine ponovo probio među deset najuspešnijih američkih franšiza (prema listi Franchise 500 magazina Entrepreneur)
Ponedeljak
26.02.2018
Prema broju restorana, Taco Bell je najmanji brend korporacije YUM! Brands, koji poslednjih godina, međutim, generiše najveći profit.
 

Kako je nedavno najavljeno iz sedišta kompanije, Taco Bell planira i da do 2022. godine poveća broj restorana – sa sadašnjih 6.500 na 9.000, i ujedno generiše 15 milijardi dolara prihoda od prodaje. Ovaj lanac brze usluge, poznat po meksičkim specijalitetima, namerava da mrežu proširi u Brazilu, Kanadi, Kini i Indiji, dok će na matičnom tržištu, u Sjedinjenim Državama, otvarati pre svega restorane novog formata – tzv. Taco Bell Cantina – restorane bez drive-thru opcije, ali potpuno novog dizajna, u kojima se, za razliku od klasičnog formata, služe i alkoholna pića.

Ambiciozni planovi i entuzijazam s kojim poslednjih godina brend nastupa na tržištu, doprineli su rastu prodaje, ali i rastu – interesovanja za saradnju, što je dovelo i do povećanja broja primalaca Taco Bell franšize. To se pozitivno odrazilo i na poziciju koju je brend ove godine zauzeo na prestižnoj Entrepreneur-ovoj listi najuspešnijih američkih franšiza – prvi put posle 2003. Taco Bell se ponovo našao među deset najuspešnijih, na 8. mestu.

Dobri rezultati su svakako i posledica doslednog ulaganja u poboljšanje kvaliteta obroka i usluge. Meni se, pri tom, konstantno osvežava novim, „maštovitijim i zabavnim“ obrocima, koji, u određenim slučajevima, uključuju i crni rižoto, čips od avokada ili halapenjo papričice... Zanimljivo je da primaoci Taco Bell franšize ove promene usvajaju bez mnogo strepnje. – Naši primaoci su prihvatili da ono što je bilo uspešno juče, ne mora nužno da bude u budućnosti. Zato s velikom strašću uče, prihvataju nove ideje, rade na povezivanju s mladima – kažu u kompaniji.

Iza ovog entuzijazma, međutim, stoje i realne brojke koje ga dobrano opravdavaju – nove stavke na meniju, zapravo, drastično utiču na rast prodaje. Tako je 2012, kada je Taco Bell uveo Doritos Locos Taco, prosečna prodaja po restoranu samo za ovu stavku iznosila 1,3 miliona dolara. Prošle godine, prodaja je na pojedinim obrocima dostizala vrednost i od 1,6 miliona dolara – pri čemu je u 10% restorana prodaja premašila 2 miliona dolara. Iako je po broju restorana daleko manji od svojih „bratskih brendova“ (KFC i Pizza Hut), koji su takođe u vlasništvu YUM! Brands-a, Taco Bell je među njima, poslednjih godina, bio profitabilniji – to dokazuje i operativna marža od 11%, koja je, poređenja radi, kod Pizza Hut-a iznosila 7%, a KFC-a 5%.

Od zemalja Evrope, Taco Bell restorani se za sada mogu naći u Velikoj Britaniji, Holandiji, Finskoj, Grčkoj, Islandu, Poljskoj, Rusiji, Španiji, a od prošle godine i u Rumuniji.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević