Surf'n'Fries / Franšizni lokal u Štutgartu
Ponedeljak
11.06.2018
Franšizni lanac pomfrit barova Surf’n’Fries proširio je svoje poslovanje na brojne svetske destinacije, a uskoro stiže u još jednu zemlju ovog regiona. Osim toga, koncept se stalno inovira.
 

Surf’n’Fries svom franšiznom portfelju dodaje još nekoliko novih tržišta, što ne dolazi kao iznenađenje jer se koncept već godinama uspešno razvija kako u Hrvatskoj tako i u svetu. Prošle godine su otvorili četrdeseti franšizni bar za prodaju pomfrita, a trenutno posluju na deset tržišta – Norveškoj, Irskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rusiji, Vijetnamu, Južnoafričkoj Republici i Dubaiju.

U Štutgartu u Nemačkoj poslovanje su započeli krajem 2017, a ove godine, prvi Surf’n’Fries lokali otvoreni su u Dubaiju i Južnoafričkoj Republici.

Andrija Čolak, suvlasnik kompanije, kaže da sistem kontrolišu tako što se trude da sve bude maksimalno jednostavno i da svi imaju koristi od franšiznog poslovanja. – Normalno je da postoje i greške, ali je u tom slučaju najvažnije da reagujemo što brže kako bismo pronašli najbolje rešenje. Tako nam se desilo da se nekoliko lokacija u Moskvi nije dobro pokazalo i odlučili smo da ih zatvorimo. Trenutno se radi na otvaranju novih – objašnjava on.

Budući da Surf’n’Fries koncept ima nekoliko formata, zanimalo nas je koji je najtraženiji kada su franšize u pitanju. – Što se tiče formata dućana, mi najviše forsiramo „Trailer“ koncept jer je odličan za početak i za predstavljanje brenda na novom tržištu. Međutim, razvijamo i nove formate, pa trenutno radimo na Surf'n'Fries „Smart Vending“ konceptu – u potpunosti automatizovanom formatu za prodaju krompirića. Trenutno pravimo prototip koji bi pomfrit pravio za 35 sekundi. Imaće 19-inčni „tač skrin“ ekran, biće stalno spojen sa internetom i smatramo da će privući nove generacije koje favorizuju mašine i digitalnu komunikaciju. Osim toga, otvoriće mogućnosti i za neke nove lokacije – kaže Čolak.

Sredinom juna, otvoriće se i prvi Surf’n’Fries u Kuvajtu. U planu je da tokom leta, kako kaže Čolak, započnu poslovanje u Indiji, a u oktobru će prvi lokal biti otvoren i u Australiji na Bondi biču blizu Sidneja.

No, iako su franšiznu mrežu u poslednje vreme uglavnom širili na daljim tržištima, uskoro se očekuje otvaranje prve franšize jedinice i u Beogradu.


Surf'n'Fries / Otvaranje se očekuje i u Beogradu
Helen Doron franšízant
Vesna Lapčić
Novinar