Coca-Cola kupuje Costa Coffee

Petak
31.08.2018.
Coca-Cola ulazi u biznis s kafom kupovinom franšiznog brenda Costa Coffee od britanske kompanije Whitbread.
 

Očekuje se da će kupovina, vredna 3,9 milijardi funti (5,1 milijarde dolara), biti finalizovana u prvoj polovini 2019. godine, prenose britanski mediji. Ovom akvizicijom, Coca-Cola će ući na jedno od retkih tržišta napitaka na kojem trenutno nije odmerila svoju snagu, i gde bi mogla potencijalno da snažno konkuriše rivalima kao što su Starbucks, Dunkin' Donuts, Cafe Nero. – Costa donosi Coca-Coli novu snagu i ekspertizu u sektoru kafe, dok naš sistem može da stvori mogućnosti za rast brenda Costa širom sveta – kaže  Džejms Kvinsi, predsednik i glavni izvršni direktor kompanije Coca-Cola, dodajući da su topli napici jedan od retkih preostalih segmenata u celokupnom sektoru napitaka u kojem Coca-Cola nema globalni brend. 

Da podsetimo, prema broju kafeterija, Costa Coffee je najveći evropski i drugi najveći lanac na svetu, koji ima više od 2.400 jedinica u Velikoj Britaniji i oko 1.400 na više od 30 međunarodnih tržišta, koje posluju kao franšizne, joint-venture ili veleprodajne jedinice. U prvom kvartalu ove godine, britanski lanac je ostvario operativni profit od 123 miliona funti, i prihod od 1,29 milijardi.

Ovaj sporazum predstavlja veliki povrat investicije za matičnu kompaniju Whitbread, koja je kupila Costu 1995. godine za 19 miliona funti, kada je ta firma imala samo 39 kafića, da bi u međuvremenu postala najveća kompanija za kafu u Britaniji. Znatan deo novca od prodaje brenda, oko 3,8 milijardi funti nakon što se odbiju troškovi transakcije, Whitbread će upotrebiti za isplatu akcionara. Deo novca će iskoristiti za otplatu duga i za uplatu doprinosa u penzijski fond.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević