Reserve Roastery, najbolje od Starbucks-a / Format koji sadrži kafeteriju, „otvoreni“ pogon za prženje kafe, bar i prodavnicu
Ponedeljak
10.09.2018.
Prošlo je više od dve godine otkako je Starbucks najavio da ulazi na tržište Italije. Prva kafeterija je konačno otvorena početkom septembra u Milanu, i to u ekskluzivnom formatu.
 

Pitanje koje se pre dve godine postvaljalo – da li će Amerikanci uspeti da prodaju kafu Italijanima – danas je ponovo aktuelno, budući da je Starbucks 7. septembra otvorio prvu kafeteriju u Italiji, u Milanu. Kao što se i moglo očekivati, mišljenja su podeljena – od stanovnika Milana koji se „ni za živu glavu ne bi odrekli svog omiljenog lokalnog kafića i espresa“, do onih koji su dva sata čekali u redu samo da bi probali Starbucks-ovu kafu.

U zemlji, gde se kafići nalaze gotovo na svakom ćošku i gde mušterije često znaju svoje kafedžije po imenu, Starbucks će, bez sumnje, morati da uloži mnogo više truda. Svesni su da je u Italiji izuzetno jaka kultura ispijanja espresa, ali računaju na to da ljudi uvek žele „nešto novo“ te da će u njihove kafeterije dolaziti i zbog specifičnijih, i skupljih, napitaka. Određeni ustupci su, međutim, napravljeni – Starbucks neće nuditi svoj prepoznatljivi Frapuccino, mafine, niti belo-zelene čaše, jer ovo i nije tipična Starbucks-ova kafeterija, već format koji je „posvećen kultu kafe“ i koji bi trebalo da privuče sve ljubitelje crnog napitka. Glavne „zvezde“ su upravo espreso – istina, u rafiniranim i netradicionalnim mešavinama – i kapućino.

Američki lanac ima više od 28.000 kafeterija širom sveta, a lokal u Milanu je već proglašen za jedan od najlepših. Lokal se nalazi u velelepnom zdanju nekadašnje pošte u centru grada, na trgu Korduzio, i prostire se na 2.400 m2. Može se reći da je Strabucks želeo da se Italijanima predstavi u „najlepšem svetlu“, i to je sigurno jedan od razloga zašto su odlučili da otvore svoj ekskluzivni format Reserve Roastery, koji sadrži kafeteriju, „otvoreni“ pogon za prženje kafe, bar i prodavnicu – format koji se još samo može naći u Sijetlu, gde je i sedište kompanije, i Šangaju. Poseban kuriozitet je i saradnja s poznatim italijanskim lancem pekara Princi, koji će biti zadužen za food court kafeterije u Milanu.

Nismo došli u Italiju da bismo ljude učili šta je to kafa. Kafa je ovde rođena – ističe i direktorka dizajnerskog odeljenja Liz Muller i dodaje da se nadaju da će mušterije privući različiti ukusi kafe, koji su proizvod različitih tehnika prženja, kao i prijatan prostor u kome će želeti da ostanu mnogo duže.

Italija je 78. tržište za Starbucks, a razvoj na ovom tržištu vodiće, zapravo, iskusni lokalni partner – grupacija Percassi. Ova kompanija je nosilac Starbucks-ove licence i biće zadužena za sva naredna otvaranja i upravljanje kafeterijama u Italiji. Sledeći lokal bi trebalo da bude otvoren već krajem godine, takođe u Milanu, i to će biti klasična Starbucks kafeterija, sa svim prepoznatljivim vizualima i menijem.  


U ovom velelepnom zdanju u centru Milana nekada se nalazila pošta / Danas je ekskluzivna kafeterija Starbucks-a
podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević