Taco Bell
Taco Bell / Od zemalja Evrope, ovaj američki lanac franšizne restorane ima u Velikoj Britaniji, Finskoj, Islandu, Kipru, Španiji, Holandiji i Rumuniji
Petak
30.11.2018
Taco Bell, franšizni lanac poznat po meksičkim specijalitetima, ima 92 restorana u sedam evropskih zemalja. Ovih je dana otvorio i prvi restoran u Londonu.
 

Tačnije, ponovo otvorio, budući da su 1986. dva restorana bila otvorena i radila u Londonu, koja su, međutim, sredinom 90-ih prošlog veka zatvorena. Iako ovo nije prvi ni jedini Taco Bell u Velikoj Britaniji – širom ovog tržišta ima ih 27 – za američki franšizni lanac, povratak u London predstavlja veliki korak.  U naredne tri nedelje, kako najavljuju, u Londonu će biti otvorena još tri restorana.

Američki lanac, osnovan 1962. godine u Kaliforniji, danas ima oko 7.000 restorana, najveći broj na matičnom tržištu u SAD. Van Amerike, Taco Bell ima više od 440 restorana u 27 zemalja – od toga, 92 u Evropi, i to u Velikoj Britaniji, Finskoj, Islandu, Kipru, Španiji, Holandiji i Rumuniji.

Kao i većina američkih lanaca brze hrane, i Taco Bell se širi kroz franšizu – 80% restorana nalazi se u rukama primalaca franšize.

Iako je za franšizne sisteme svojstvena „unificiranost“ – praksa da se u svim poslovnim jedinicama radi na isti način, po istim standardima i procedurama – zanimljivo je da Taco Bell na pojedinim tržištima dozvoljava određena manja odstupanja, najčešće po pitanju dizajna enterijera, ali i menija. – Samim tim što želimo da se širimo u sve delove sveta, važno nam je da naš meni „upije“ nešto od lokalnih ukusa – naglašavaju u kompaniji. Šta će se naći u Taco Bell takosu ili buritu zavisi od meridijana – u Evropi to može biti „vučena svinjetina“, u Indiji se nudi tradicionalna Tikka Masala, u Japanu plodovi mora, u Koreji kimči... U svim evropskim restoranima, recimo, služi se i pivo.

Inače, prvi franšizni restoran Taco Bell-a otvoren je 1964. u Toransu u Kaliforniji. To ujedno označava i početak ubrzanog razvoja – do 1967. Taco Bell je već imao 100 restorana u SAD. Brend je danas u vlasništvu korporacije YUM! Brands, koja drži i franšizne brendove KFC i Pizza Hut.


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević