Starbucks
Starbucks / Najveći lanac kafeterija na svetu, prisutan u 75 zemalja sa 25.000 jedinica
Petak
21.12.2018.
Sa tri nove kafeterije, koje će biti uređene i otvorene do kraja 2018, broj Starbucks-a na tržištu Mađarske povećaće se na 27.
 

Do kraja ove godine u Mađarskoj će još tri kafeterije biti pridodate američkom lancu Starbucks, tako da će poljska kompanija AmRest, primalac franšize ovog brenda za tržišta Srednje Evrope, držati 27 kafeterija na tržištu našeg suseda. Dva Starbucksa će, pišu mađarski mediji, biti otvorena u Budimpešti, jedan u Sekešfehervaru (Stolnom Beogradu).

Starbucks je najveći lanac kafeterija na svetu, prisutan u 75 zemalja sa 25.000 kafeterija. Polovinu od tog broja, pak, drže franšizni partneri. Prve kafeterije u Mađarskoj otvorene su 2010. upravo preko kompanije AmRest kao primaoca franšize. Uprkos jakoj konkurenciji, ali i činjenici da se u poređenju sa drugim lancima iz ovog sektora pojavio dosta kasno, Starbucks je uspeo da postane jedan od vodećih igrača u Mađarskoj. Prema zvaničnim podacima, prošlogodišnja neto prodaja Starbucks-a u Mađarskoj iznosila je više od 3,3 milijarde forinti (oko 10,3 miliona evra)

Osim Mađarske, AmRest Holding SE je ekskluzivni franšizni partner Starbucks-a i za tržišta Poljske, Češke, Slovačke, Rumunije, Bugarske, Nemačke, ali i Srbije. Sredinom ove godine najavljeno je da će prvu kafeteriju u Srbiji otvoriti u Beogradu do kraja 2018. Nedavno su, međutim, stigle zvanične najave da se otvaranje pomera za proleće 2019, a zna se da će kafeterija biti smeštena u TC Rajićeva u Knez Mihailovoj ulici.

Pored licence za razvoj brenda Starbucks, AmRest je i primalac master franšize brendova KFC, Pizza Hut i Burger King, vlasnik ekskluzivnog brenda La Tagliatella i dva kineska koncepta Blue Frog i KABB. Tokom ove godine, portfelju ovog operatera pridodati su i brendovi Bacoa Burger i Sushi Shop. U ovom trenutku, AmRest upravlja mrežom od 2015 restorana u 26 zemalja. 


podnikatel roku Murad Al-Katib
N.Bogojević