Burger King Hrvatska
Burger King Hrvatska / Primalac franšize „Kraljevi Restorani“ otvorio je prvi Burger King 2017. u Splitu
Sreda
16.01.2019.
Za širenje mreže restorana Burger Kinga u Hrvatskoj od 2017. zadužena je firma „Kraljevi Restorani“, a početak „velike ekspanzije“ označili su otvaranjem restorana u Splitu i Zagrebu.
 

Burger King je stigao u Hrvatsku 2014. kada je prvi restoran otvoren na odmorištu Draganić-jug na autoputu A1, da bi, godinu dana kasnije, otvorena i poslovnica u zagrebačkom Arena Centru. Nosilac franšize za ove restorane je švajcarska kompanija Marché.

Na tržištu Hrvatske, međutim, 2017. pojavljuje se i novi nosilac razvojne franšize ovog američkog fast-food brenda – kompanija „Kraljevi Restorani“. Kako je u to vreme saopšteno iz kompanije, ovim je „započeto novo poglavlje“ u razvoju lanca u Hrvatskoj i ozvaničeno da će sve buduće Burger King restorane na ovom tržištu otvarati „Kraljevi Restorani“. Hrvatski mediji pišu da je kompanija u vlasništvu australijskog preduzetnika hrvatskog porekla Marka Ivaničića, koji se dugo godina bavi ugostiteljstvom u Australiji.

„Kraljevi Restorani“ su do sada otvorili tri Burger Kinga – prvi u Splitu (Mall of Split) u novembru 2017, a zatim, u novembru 2018. u Zagrebu (City Centre one Zagreb), da bi početkom 2019. godine otvorili još jedan u Splitu (City Centre one Split). Kako je svojevremeno najavljeno, „Kraljevi Restorani“ planiraju „veliku ekspanziju“, pa će u narednim godinama otvoriti i do 15 restorana, u više gradova Hrvatske.

U ovoj regiji, Burger King se može naći i u Makedoniji, gde ima tri restorana (nosilac franšize je turska kompanija Tab Gida), na Kosovu, sa dva restorana u Prištini (primalac franšize je kompanija Buçaj Retail) i u Sloveniji, gde je Sportina Group otvorila jedan restoran u Ljubljani. 

Inače, Burger King je 2013. usvojio strategiju tzv. „potpunog franšizinga“, tako da je sve restorane u svom vlasništvu prodao primaocima franšize. Lanac se i danas isključivo širi davanjem franšize. U ovom trenutku, Burger King ima više od 15.000 restorana u vše od 100 zemalja.


Sky Zone trampolina park zabava Jeff Platt
Vesna Lapčić
Novinar