Prvi koraci u Kini
Prvi koraci u Kini / Tim Hortons je otvorio kafeteriju u centru Šangaja
Sreda
13.03.2019.
Prva od 1.500 planiranih kafeterija kanadskog lanca Tim Hortons otvorena je krajem februara 2019. u Kini.
 

Tim Hortons, kanadski lanac poznat po krofnama i kafi, sredinom 2018. je najavio da ulazi na tržište Kine i da planira otvoriti više od 1.500 jedinica u narednih deset godina. Krajem februara ove godine, „put od hiljadu milja“ započeo je „prvim korakom“,  kada je prva kafeterija pod brendom Tim Hortons otvorena u centru Šangaja.

Kanadski lanac je, naime, prošle godine potpisao ugovor o master franšizi, zasnovan na zajedničkom ulaganju (joint venture) s kompanijom Cartesian Capital Group, koja će biti zadužena za razvoj i otvaranje kafeterija u Kini.

Kao najmnogoljudnija zemlja sveta s jakom ekonomijom, Kina je izuzetno atraktivno tržište za brendove sa Zapada, a Tim Hortons je samo poslednji u nizu lanaca koji se šire ili već imaju izgrađenu poziciju na ovom azijskom tržištu. Starbucks, McDonald's, Dunkin' Donuts, Costa Coffee, ali i nekoliko izvorno kineskih lanaca, predstavljaće jaku konkurenciju, međutim, kanadski brend računa na dovoljno veliki broj potrošača srednje klase koje odlikuje visoka platežna moć, ali i sklonost da više jedu van kuće i piju više kafu nego čaj.

Tim Hortons se, ipak, oslanja i na par izvornih aduta – jedan od njih je proširen meni. Tako će, pored svojih ikoničnih i tradicionalnih kafa i poslastica, lanac u Kini nuditi i nekoliko tipičnih obroka i pića po ukusu lokalnih potrošača. Dizajn kafeterija će, s druge strane, biti odraz kanadske tradicije  i njenih simbola – motivi listova javora i crvena boja biće zastupljeni od poda do plafona, a poseban detalj je i kvaka u obliku hokejaškog štapa. Tim Hortons, zapravo, kao i drugi zapadni brendovi, igra na kartu svoje kulturne baštine kako bi privukao lokalne potrošače koji traže nešto novo i „egzotično“. Recept koji, reklo bi se, za sada postiže željene rezultate, sudeći barem po broju znatiželjnika koji su, na dan otvaranja, ispred kafeterije u Šangaju čekali i po nekoliko sati u redu. 

Tim Hortons trenutno ima oko 4.800 kafeterija širom sveta – u Kanadi, SAD, Velikoj Britaniji, Meksiku, Filipinima i Bliskom istoku. Brend je u vlasništvu kompanije Restaurant Brands International.


N.Bogojević