Za ljubitelje pizze / Caribic Pizza za sada ima restorane u Beogradu, Novom Sadu i Nišu
Petak
05.04.2019.
Priča o Caribic Pizzi se širila „od zalogaja do zalogaja“, da bi danas pod ovim brendom radilo 14 restorana. Od 2017. lanac se širi i kroz franšizu.
 

Sve je počelo kao mali porodični posao kada je, sada već daleke, 1992. otvorena prva Caribic Pizza u Novom Sadu. Danas, gotovo tri decenije kasnije, pod ovim brendom posluje 14 picerija, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Srbiji, kao i svuda u svetu, picerija ima skoro na svakom ćošku, ali ono što je Caribic izdvojilo iz, kako kažu, „mora osrednjih ponuda“ bili su kvalitet i inovacije.
Stekli smo poverenje potrošača najpre zbog toga što su sastojci za naše pizze oduvek bili kvalitetni i sveži. Naše opredeljenje je i da ne prodajemo proizvod koji nije apsolutno svež. Potrošačima se, dakle, služi pizza tek izašla iz peći tako da kupac uvek dobija svež, ukusan i izdašan obrok – kažu u kompaniji MMM Pizza Group, vlasniku brenda Caribic Pizza.

Kao svaki biznis koji drži do konkurentnosti i jake pozicije na tržištu, tako se i u Caribicu tokom godina ponuda širila, a poslovanje su konstantno pratile novine – 2012. predstavili su svoj sladoled (Ice Point), 2014. uveli salate i počeli da razvijaju dostavu, 2016. meni je proširen palačinkama i burgerima, a od te godine, sve se moglo naručiti i onlajn, putem veb-sajta i mobilne aplikacije. Sledeće godine, pak, dali su i prvu franšizu.

Svi preduslovi za ulazak u franšizing su već bili ispunjeni – imali smo bogato iskustvo i proveren koncept koji se održao i dokazao u vrlo konkurentnoj branši – kažu u kompaniji.

Naravno, iz želje da proširimo mrežu restorana u nove gradove i države, počeli smo da razmišljamo o davanju franšize. Pošli smo od toga da će primaoci franšize bolje razumeti lokalno tržište i lakše organizovati svoje poslovanje – objašnjavaju šta ih je navelo da svoj poslovni koncept ponude i drugim preduzetnim ljudima.

Takoje 2017. u Beogradu počeo da radi prvi franšizni Caribic restoran. Danas, Caribic Pizza ima šest sopstvenih i osam franšiznih jedinica, i to, kako smo pomenuli, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. – Zanimljivo je da imamo tri primaoca franšize koji vode po dva restorana. Takvi slučajevi su, po pravilu, najbolji dokaz da se radi o dobro ustrojenom i isplativom biznisu – ističu u kompaniji.

Caribic Pizza je, kako kažu, idealna prilika za ljude koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla, a žele da ulože novac u proveren koncept poslovanja koji brzo donosi rezultate. Pre nego što otvori Caribic restoran, primalac franšize najpre plaća ulaznu naknadu od 12.500 evra, a potom, kad pokrene posao, u obavezi je da izdvaja i za mesečnu naknadu (7% prometa), kao i naknadu za marketing (2% prometa).

Koliko bi, pak, novca trebalo uložiti u opremanje i uređenje restorana, zavisiće najviše od veličine i tipa lokala, a idealna pozicija za Caribic Pizzu su prometne gradske lokacije. – Za opremu se izdvaja od 25.000 do 80.000 evra, dok u inventar treba uložiti od 10.000 do 50.000 evra – preciziraju i dodaju da se uređenje franšiznog restorana radi u skladu s vizuelnim identitetom brenda, tako da će primalac franšize dobiti sve standarde i specifikacije potrebne za ovaj korak.

Da bi, međutim, kupio franšizu, kandidat ne mora da ima prethodnog iskustva iz ove branše, iako se to uzima kao prednost. – Poželjno je da zaposleni imaju iskustva u ugostiteljstvu, ali to nije presudno, pošto Caribic Pizza svakako organizuje obuku u svojim restoranima za sve nove primaoce franšize i njihove zaposlene – objašnjavaju u kompaniji. Iz tog razloga, u početnu investiciju treba dodati i troškove obuke, koji iznose od 2.000 do 5.000 evra.

S druge strane, davalac franšize stoji primaocima na raspolaganju za podršku i pomoć u svakoj fazi poslovanja. – Pored toga što dobija pravo da radi pod našim brendom, primalac Caribic Pizza franšize koristi sva naša poslovna znanja, jedinstveni know-how, koji sažima bogato poslovno iskustvo sticano svih ovih 27 godina. Za svakodnevno poslovanje, primaoci će pri ruci uvek imati i franšizni operativni priručnik, ali im je u svakom trenutku dostupna i naša sigurna i pravovremena stručna i logistička podrška. Svakako, partneri mogu da računaju i na podršku u marketingu, jer svi poslujemo pod jednim brendom – navode u kompaniji šta sve ulazi u standardni franšizni paket.

Kad razmišljaju o novim franšiznim partnerima, kažu da se ne ograničavaju samo na teritoriju Srbije. – Voleli bismo, svakako, da franšizne restorane otvorimo širom Srbije, ali smo spremni za širenje i u druge države – potvrđuju iz kompanije MMM Pizza Group.


Za preduzetne – franšiza / Franšizne restorane želeli bi da otvore širom Srbije, ali i na inostranim tržištima