Icy Bobo / Sladoled na tajlandski način i u ovom delu Evrope – sada i kao prilika za pokretanje biznisa
Četvrtak
23.05.2019.
Franšizni sistem Icy Bobo, koncept za prodaju sladoleda pripremljenog na tajlandski način, namerava da proširi mrežu širom Evrope. Partnere traže i u ovom regionu.
 

Priča o Icy Bobo sladoledima datira od zime 2015. kada su Rok Jakše i Larisa Casar iz Slovenije otputovali na Tajland gde su prvi put videli štandove za sladoled koji se priprema i služi u obliku rolnica. Ove „ledene rolnice“, odnosno, specifičan način pripreme sladoleda, nastao je upravo u pomenutoj azijskog zemlji. Posebne su jer se prave na licu mesta, pred kupcima, tako što se na ledenoj ploči iseckaju i umešaju sladoledna baza i razni sastojci, a potom štapulom „skidaju trake” i formiraju rolnice sladoleda. 

Odmah smo se zaljubili u koncept i odlučili da ga predstavimo Evropi. U proleće 2016. prva prodajna jedinica otvorena je u Ljubljani u Sloveniji. I postali smo instant hit – kaže Rok Jakše, jedan od idejnih tvoraca koncepta.

Zahvaljujući odličnim reakcijama potrošača, ali i zbog toga što su brzo počeli da im se javljaju preduzetnici zaineteresovani za koncept, odlučili su da osmisle i ponude franšizu. Već sledeće godine, otvorili su još jednu sopstvenu prodajnu jedinicu u Ljubljani i jednu franšiznu u Mariboru. Ubrzo nakon toga, otvorene su dve franšize u Hrvatskoj i jedna u Nemačkoj.

Promenili smo koncept pravljenja sladoleda i uveli sveže sastojke – voće, začine, čokoladu, koštunjavo voće, topinge, macha zeleni čaj – koje seckamo i pripremamo na licu mesta za svakog potrošača posebno. Baza se sprema na dnevnom nivou, bez veštačkih boja i aroma. Rolnice se ručno prave, a postoji neograničen broj mogućih sastojaka, kao i različite osnove – veganska, mlečna, jogurtna. Na taj način smo u potpunosti promenili izgled i ukus tradicionalnog sladoleda. Icy Bobo rolnice nisu samo ukusne, već su i prave male umetničke kreacije. Zanimljivo, ledene rolnice su postale najslikaniji sladoled u svetu – kaže Rok Jakše.

Dakle, kvalitetan proizvod je tu, a kada je reč o samom franšiznom modelu, Jakše kaže da su uspešnost poslovanja dokazali na tri tržišta. – Našim primaocima franšize dajemo jedinstvene prodajne štandove koji kombinuju luksuzan dizajn i funkcionalnost. Mogu računati i na veleprodajne cene repromaterijala, podršku u marketingu i reklamiranju na društvenim mrežama, ali i konstantnu podršku po svim pitanjima. Svakako, model podrazumeva i obuku prodavaca, operativni priručnik sa detaljno objašnjenjim procesima rada, kao i dodatne instrukcije u vezi sa svakodnevnim poslovanjem. Kada je reč o samom sladoledu, reč je o italijanskim premijum sirovinama, a primalac dobija i naše recepte. Uz sve to, paket uključuje i brendirana pakovanja i radne uniforme – objašnjava Jakše.

Icy Bobo traži dve vrste primalaca franšize. Prvi bi bili primaoci pojedinačne franšize, ljudi bez posebnog prethodnog preduzetničkog iskustva, ali koji imaju jaku želju da rade i uče. Druga skupina su preduzetnici zainteresovani za kobrending koji već imaju lokal ili kompatibilan biznis. – Ipak, voleli bismo da se širimo i uz pomoć master franšize. Primalac master franšize bi zaista trebalo da bude neko spreman i sposoban da razvije mrežu na teritoriji čitave države. Spremni smo, zapravo, da u Evropi i zemljama balkanskog regiona širimo mrežu na različite načine – kaže on.

On dodaje da Icy Bobo može biti solidan porodični biznis tamo gde sezona sladoleda traje duže, ali se može smestiti i u zatvoren prostor kako bi primalac franšize poslovao cele godine. Takođe, ovo je, prema njegovim rečima, i savršena prilika za dodatni izvor prihoda, budući da je štand mobilan te može da se koristi samo za vreme letnjih meseci.


Mobilni i atraktivni / Štandovi mogu biti postavljeni na otvorenom tokom toplih meseci, ali i u zatvorenom prostoru, ako primalac namerava da posluje cele godine
Vesna Lapčić
saradnik