Icy Bobo / Sladoled na tajlandski način i u ovom delu Evrope – sada i kao prilika za pokretanje biznisa
Četvrtak
23.05.2019.
Franšizni sistem Icy Bobo, koncept za prodaju sladoleda pripremljenog na tajlandski način, namerava da proširi mrežu širom Evrope. Partnere traže i u ovom regionu.
 

Priča o Icy Bobo sladoledima datira od zime 2015. kada su Rok Jakše i Larisa Casar iz Slovenije otputovali na Tajland gde su prvi put videli štandove za sladoled koji se priprema i služi u obliku rolnica. Ove „ledene rolnice“, odnosno, specifičan način pripreme sladoleda, nastao je upravo u pomenutoj azijskog zemlji. Posebne su jer se prave na licu mesta, pred kupcima, tako što se na ledenoj ploči iseckaju i umešaju sladoledna baza i razni sastojci, a potom štapulom „skidaju trake” i formiraju rolnice sladoleda. 

Odmah smo se zaljubili u koncept i odlučili da ga predstavimo Evropi. U proleće 2016. prva prodajna jedinica otvorena je u Ljubljani u Sloveniji. I postali smo instant hit – kaže Rok Jakše, jedan od idejnih tvoraca koncepta.

Zahvaljujući odličnim reakcijama potrošača, ali i zbog toga što su brzo počeli da im se javljaju preduzetnici zaineteresovani za koncept, odlučili su da osmisle i ponude franšizu. Već sledeće godine, otvorili su još jednu sopstvenu prodajnu jedinicu u Ljubljani i jednu franšiznu u Mariboru. Ubrzo nakon toga, otvorene su dve franšize u Hrvatskoj i jedna u Nemačkoj.

Promenili smo koncept pravljenja sladoleda i uveli sveže sastojke – voće, začine, čokoladu, koštunjavo voće, topinge, macha zeleni čaj – koje seckamo i pripremamo na licu mesta za svakog potrošača posebno. Baza se sprema na dnevnom nivou, bez veštačkih boja i aroma. Rolnice se ručno prave, a postoji neograničen broj mogućih sastojaka, kao i različite osnove – veganska, mlečna, jogurtna. Na taj način smo u potpunosti promenili izgled i ukus tradicionalnog sladoleda. Icy Bobo rolnice nisu samo ukusne, već su i prave male umetničke kreacije. Zanimljivo, ledene rolnice su postale najslikaniji sladoled u svetu – kaže Rok Jakše.

Dakle, kvalitetan proizvod je tu, a kada je reč o samom franšiznom modelu, Jakše kaže da su uspešnost poslovanja dokazali na tri tržišta. – Našim primaocima franšize dajemo jedinstvene prodajne štandove koji kombinuju luksuzan dizajn i funkcionalnost. Mogu računati i na veleprodajne cene repromaterijala, podršku u marketingu i reklamiranju na društvenim mrežama, ali i konstantnu podršku po svim pitanjima. Svakako, model podrazumeva i obuku prodavaca, operativni priručnik sa detaljno objašnjenjim procesima rada, kao i dodatne instrukcije u vezi sa svakodnevnim poslovanjem. Kada je reč o samom sladoledu, reč je o italijanskim premijum sirovinama, a primalac dobija i naše recepte. Uz sve to, paket uključuje i brendirana pakovanja i radne uniforme – objašnjava Jakše.

Icy Bobo traži dve vrste primalaca franšize. Prvi bi bili primaoci pojedinačne franšize, ljudi bez posebnog prethodnog preduzetničkog iskustva, ali koji imaju jaku želju da rade i uče. Druga skupina su preduzetnici zainteresovani za kobrending koji već imaju lokal ili kompatibilan biznis. – Ipak, voleli bismo da se širimo i uz pomoć master franšize. Primalac master franšize bi zaista trebalo da bude neko spreman i sposoban da razvije mrežu na teritoriji čitave države. Spremni smo, zapravo, da u Evropi i zemljama balkanskog regiona širimo mrežu na različite načine – kaže on.

On dodaje da Icy Bobo može biti solidan porodični biznis tamo gde sezona sladoleda traje duže, ali se može smestiti i u zatvoren prostor kako bi primalac franšize poslovao cele godine. Takođe, ovo je, prema njegovim rečima, i savršena prilika za dodatni izvor prihoda, budući da je štand mobilan te može da se koristi samo za vreme letnjih meseci.


Mobilni i atraktivni / Štandovi mogu biti postavljeni na otvorenom tokom toplih meseci, ali i u zatvorenom prostoru, ako primalac namerava da posluje cele godine
Vesna Lapčić
saradnik

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.