McDonald's u Srbiji / Najnoviji restoran otvoren je u okviru šoping centra Ada Mall u Beogradu
Utorak
28.05.2019.
McDonald's je otvorio 28. restoran u Srbiji. Gotovo istovremeno, u Švedskoj je otvoren i prvi McHive, McDonald's-ov restoran za pčele.
 

Ispunjavajući svoje planove da će svake godine povećavati broj restorana u Srbiji, McDonald's je krajem maja otvorio 28. restoran u okviru šoping centra Ada Mall u Beogradu.  – U novi restoran smo investirali 800.000 evra i obezbedili posao za 30 novih radnika. Restoran u šoping centru Ada Mall je prvi koji otvaramo ove godine i time nastavljamo naš poslovni plan da svake godine otvorimo bar jedan novi restoran i na taj način podržavamo razvoj domaće privrede – izjavio je Veselin Janićijević, direktor kompanije McDonald’s Srbija.

***

Nešto severnije, u Švedskoj, McDonald’s je otišao korak dalje i povukao, kako mnogi komentarišu, sjajan marketinški potez – otvorio je, ni manje ni više, restoran za pčele – McHive. Kao što samo ime sugeriše, unutrašnjost ovog, najmanjeg restorana, jeste pčelinjak u kojem insekti mogu da žive dok je spoljašnjost u potpunosti napravljena po ugledu na prave McDonald's restorane, sa delom za sedenje, naručivanjem iz automobila, brendiranim prozorima, prepoznatljivom drvenom fasadom...

Pčele nisu slučajno izabrane, budući da su ovi insekti, zbog sve veće upotrebe pesticida u poljoprivredi, ugroženi u mnogim krajevima sveta. Nedavno je, kao i svakog 20. maja, obeležen i Svetski dan pčela. Pčele su izuzetno važni insekti zbog oprašivanja, a kompanija McDonald's im je na interesantan način „pružila ruku“. Kako je saopšteno, slične „kućice“ će biti instalirane i na drugim lokacijama u Švedskoj.

McHive je kreirala marketinška kompanija NordDDB, u kojoj su istakli da neki restorani ovog lanca brze hrane u Švedskoj već imaju košnice na svojim krovovima. – Inicijativa se rodila na lokalu, ali ona sada raste. Sve više primalaca McDonald’s franšize u Švedskoj se pridružuje ovoj inicijativi i, umesto trave, oko restorana sade cveće i biljke koje su važne za dobrobit divljih pčela – rekli su u ovoj kompaniji.

Kristofer Ronblad (Christoffer Ronnblad), direktor marketinga McDonald's Švedska, izjavio je da u svojoj mreži imaju mnogo istinski posvećenih primalaca franšize koji doprinose održivom radu McDonald's-a te da je dobro što mogu da iskoriste veličinu franšizne mreže da bi se promovisala ideja košnica na krovovima restorana.

Ostaje da se vidi da li će još neki primaoci ove franšize u svetu krenuti sličnim putem ili, pak, osmisliti još nešto kreativnije.


McHive / U saradnji sa švedskom marketinškom agencijom NordDDB, McDonald's je kreirao restoran za pčele
Vesna Lapčić
Novinar