Za preduzetne širom Evrope / Sredinom avgusta 2019. franšizni Easy Beer je otvoren u Sloveniji, u Kopru, a očekuje se i otvaranje franšiznog Easy Wine-a u Mađarskoj, u Budimpešti
Četvrtak
29.08.2019.
Kako je moguće voditi restoran a ne zaposliti mnogo ljudi? Otvorite Easy Beer ili Easy Wine – poručuje franšizni menadžer ovih gastro barova. U čemu je „tajna“?
 

Dobra zarada, stabilan rast i posao koji se vodi s lakoćom – ovako se, u najkraćem, potencijalnim primaocima franšize predstavljaju letonski gastro barovi Easy Beer i Easy Wine. A što je posebno zanimljivo, za vođenje jednog od ovih koncepata nije potrebno, kako se to inače očekuje, veliki broj zaposlenih.

Većina restorana ima velike troškove vezane za zaposlene. Easy koncepti su ustrojeni tako da su ti troškovi svedeni na minimum, a da to, pri tom, ne utiče na kvalitet usluge. Primalac franšize treba da ima jednog ili dva zaposlena za rad u kuhinji i najviše dvoje ljudi za šankom – objašnjava Juris Roganovs, franšizni menadžer zadužen za međunarodni razvoj Easy Wine i Easy Beer koncepta . Rešenje se, naime, „krije“ u samousluzi.

U praksi to izgleda ovako: kad uđe u jedan od Easy restorana, gost dobija magnetnu karticu s virtuelnim novcem, pomoću koje može sam da toči piće sa specijalno dizajniranog zida s pićima. To znači da ne mora da čeka na uslugu konobara, a za precizno odmeravanje natočenog pića koristi automatizovani sistem za točenje i doziranje. Samim tim, dobija mogućnost da natoči pića onoliko koliko želi, pa bilo da se radi i o minimalnim količinama, tek za degustraciju. Natočena količina određuje cenu, a gost sve plaća na kraju večeri.  – Pokazalo se da je samousluga brža i isplativija, jer smanjuje potrebu za dodatnim osobljem, pored toga što se svaki mililitar natočenog pića precizno beleži. Primalac franšize na taj način prati i količine zaliha i naplatu potrošenog, što dodatno olakšava posao – kaže Roganovs.  

Easy Wine i Easy Beer su, podseća on, u osnovi vrlo inovativni i funkcionalni koncepti, upravo zbog pametnih rešenja i IT sistema koji su omogućili samouslugu, automatizaciju i kontrolu potrošnje, plaćanja, programa lojalnosti... – To svakako utiče i na interesovanje za franšizu – kaže Roganovs.

Pored restorana u Rigi, Easy Wine se može naći i u Tbilisiju (Gruzija), a sredinom avgusta 2019. prvi franšizni Easy Beer je otvoren u Kopru u Sloveniji. Za ovu godinu, najavljeno je i otvaranje franšiznog Easy Wine-a u Mađarskoj, u Budimpešti. – Potraga za novim partnerima se nastavlja – potvrđuje Roganovs i dodaje da bi ovi koncepti vrlo lako mogli proći i postići uspeh bilo gde u Evropi. 

Za preduzetnike koji se odluče za kupovinu Easy franšiza, olakšica će biti i to što su svi poslovni procesi detaljno opisani i uneti u operativni priručnik, što su razvijeni i testirani razni alati za podršku, kao i programi obuke. Mesta s velikim protokom ljudi, kako kaže Roganovs, jesu i idealne lokacije za Easy koncepte – to mogu biti šoping molovi, aerodromi, mesta u centralnim gradskim zonama, ali i destinacije koje privlače turiste ili lokalno stanovništvo. Preporučuju se lokali od 150 do 500 m2.

Easy Wine je karakterističan po ponudi od 60 različitih vina, različitih cenovnih kategorija, a Easy Beer po ponudi od oko 200 različitih piva. Za svako piće, osoblje restorana gostu preporučuje i odgovarajući gurmanski obrok.


Vino ili pivo? / Za svako piće, osoblje restorana gostu preporučuje i odgovarajući gurmanski obrok