Taco Bell „cveta“ u Rumuniji

Inspirisano meksičkom kuhinjom / Američki lanac Taco Bell u ovom trenutku ima gotovo 7.200 restorana u 30 zemalja sveta
Sreda
15.01.2020.
Za samo dve godine, na tržištu Rumunije otvoreno je 10 restorana američkog lanca brze hrane Taco Bell.
 

Krajem 2019. Taco Bell je obeležio otvaranje desetog restorana u Rumuniji, koji se nalazi u okviru tržnog centra VIVO! u Konstanci. Za razvoj mreže restorana popularnog američkog lanca brze hrane na ovom tržištu zadužena je, naime, kompanija Sphera Franchise Group, koja je i primalac master franšize Taco Bell-a za tržište Rumunije.

Ugovor o master franšizi potpisan je pre dve godine, a prvi restoran Taco Bell-a ova kompanija je otvorila u oktobru 2017. u Bukureštu. Od tada su se novi restorani pojavili širom Rumunije – u Klužu, Sibinju, Temišvaru, Ploeštiju, Brašovu, a sada i u Konstanci.

Dve godine posle ulaska na tržište Rumunije imamo lanac od 10 restorana u sedam velikih gradova. Uspeli smo i da izgradimo veliku bazu obožavatelja, dok potražnja za hranom inspirisanom meksičkom kuhinjom u Rumuniji i dalje raste – kaže Kostika Mišaka, generalni direktor Taco Bell-a u Rumuniji.

Sphera Franchise Group je najveći operator neformalnog obedovanja na tržištu Rumunije – pored Taco Bell-a, ova grupacija je i primalac master franšiza za brendove KFC, Pizza Hut i Pizza Hut Delivery te je i zadužena za poslovanje i širenje mreže ovih restorana u Rumuniji. 

Američki lanac Taco Bell u ovom trenutku ima gotovo 7.200 restorana, a godišnje usluži više od dve milijarde ljudi. Najveći broj jedinica i dalje ima na domaćem tržištu u SAD (93% od ukupnog broja). Oko 500 restoran posluje na tržištima van Amerike. Kao i većina američkih lanaca brze hrane, i Taco Bell se širi kroz franšizu. Od zemalja Evrope, Taco Bell restorani se za sada mogu naći u Velikoj Britaniji, Holandiji, Finskoj, Kipru, Španiji i Rumuniji. Brend je u vlasništvu korporacije YUM! Brands, koja drži i franšizne brendove KFC i Pizza Hut.


Taco Bell od sada i u Konstanci / Od 2017. do danas, u Rumuniji je otvoreno deset restorana Taco Bell-a