Najsigurnije je bez direktnog kontakta
Najsigurnije je bez direktnog kontakta / Restorani koji su učestvovali u kampanji sigurne dostave imali su obavezu da naprave posebne tampon-zone za preuzimanje obroka – to je ili prostorija potpuno odvojena od restorana ili mesto na sigurnoj udaljenosti od prostora u kojem borave zaposleni.
Četvrtak
19.11.2020.
Minimalan kontakt s klijentima, redovna upotreba dezinficijensa i stalne provere zdravstvenog stanja dostavljača – načela su sigurne dostave hrane. Kako ove principe jedan franšizni sistem primenjuje u praksi?
 

Tokom prvog talasa pandemije i karantina većina ugostitelja morala je brzo da reaguje i osmisli kako će nadoknaditi gubitke zbog skraćenog radnog vremena, odnosno, potpunog zatvaranja lokala. Manji problem su svakako imali ugostitelji s već razvijenom uslugom take away-a i dostave, ostali su mogli da se oslone na industriju koja doživljava procvat i na ovim prostorima – servise za dostavu hrane.

Danas, možemo reći da kurirskim servisima koje nude uslugu dostave hrane na kućnu adresu pandemija koronavirusa nije donela usporavanje. Naprotiv. Nove okolnosti su dodatno doprinele popularizaciji i rastu ovog sektora, na globalnom nivou. Međutim, vanredne okolnosti su zahtevale i vanredne higijenske mere, tako da su i ovi servisi morali da se prilagode epidemijskim protokolima kako bi svojim klijentima garantovali bezbednu dostavu. Prenosimo iskustvo jedne poljske kompanije.

Stava je 2014. pokrenula poslovanje i bila je prvi servis za dostavu hrane u Poljskoj, tržištu sa oko 40 miliona stanovnika. Danas je ne samo najveća gastro-kurirska služba u ovoj zemlji, već i jedna od retkih koja ima razvijenu franšiznu mrežu (28 franšiznih jedinica širom Poljske). S prvim talasom pandemije koronavirusa, Stava je pokrenula kampanju #bezpiecznedowozy (bezbedna dostava) i zajedno s predstavnicima ugostiteljske industrije i stručnjacima za bezbednost hrane sastavila „Kodeks dobre prakse“, koji je odobrio i Glavni sanitarni inspektorat Poljske. Protokoli koje je Stava usvojila važe sada za sve franšizne partnere koji rade u okviru ovog sistema, a portal Franchising.pl* otkriva kako se oni primenjuju u njihovom svakodnevnom poslovanju.

Pre svega – dezinfekcija

Ipak, sve počinje s edukacijom dostavljača. – Pre početka rada kuriri su morali da prođu detaljan, specijalizovan kurs koji ih je pripremio za rad u trenutnim uslovima. Pre svega, morali su da nauče kako da ispoštuju sve sigurnosne i higijenske postupke pri prevozu obroka od restorana do odredišta – kaže Pavel Aksamit, predsednik kompanije Stava.

Kuriri su, stoga, obučeni da dezinfekuju radni prostor, vozila i opremu koje koriste.

Kako izgleda jedan radni dan dostavljača u uslovima pandemije? Pre nego što pođe po pošiljku, kurir će oprati ruke, staviti masku i zaštitne rukavice, izmeriti temperaturu i ispuniti odgovarajući zdravstveni obrazac. – Sve ovo je potrebno kako bismo obezbedili maksimalnu sigurnost za ljude koji će eventualno doći u kontakt s dostavljačem – naglašava Aksamit.

Kuriri će obratiti pažnju i na to da li je oprema za prenos hrane prethodno dezinfikovana – u tom je slučaju slučaju ona obeležena posebnom nalepnicom. Ako je potrebno, kurir sam dezinfekuje torbe za prenos hrane, najčešće pomoću ozonatora.

Postupak dezinfekcije se primenjuje svakog dana, a dezinfekuje se sva kancelarijska oprema, posebno predmeti koje zaposleni najviše i najčešće koriste, kao što su terminali za plaćanje, kvake, olovke, kartice za gorivo, dokumenti i telefoni, uključujući i lične telefone kurira – objašnjava Aksamit. – Potpuna dezinfekcija se sprovodi i u automobilima: dezinfekuju se ključevi, volan i pojasevi, ali i manje očita mesta poput poklopca za gorivo, ručne kočnice, menjača, dugmića za svetla ili klima-uređaj – dodaje on.

...bezbedno preuzimanje

Lanac sigurne dostave ne sme biti ugrožen ni tokom dva ključna procesa u isporuci obroka – pri preuzimanju hrane iz restorana i dostave potrošaču.

Odgovorne kurirske službe dosledno primenjuju protokole koji su razvijeni i verifikovani u sistemu HACCP-a usled nove pretnje virusom SARS-Cov-2. Revizijom sistema smo omogućili uvođenje pojačanog higijenskog režima i prilagođavanje protokola. Jedan od elemenata je i beskontaktna dostava iz restorana do kupca, koja se sastoji od što manjeg kontakta kurira s osobljem iz restorana i kupaca, uz održavanje strogog higijenskog režima – kaže Joanna Terelak-Subramanian, mikrobiolog i ekspert za bezbednost hrane, tvorac platforme HACCP Online.

Restorani koji su učestvovali u kampanji sigurne dostave imali su obavezu da naprave posebne tampon-zone za preuzimanje obroka – to je ili prostorija potpuno odvojena od restorana ili mesto na sigurnoj udaljenosti od prostora u kojem borave zaposleni. Radnik restorana naručenu hranu odnosi na za to određeno mesto. Čim osoba napusti ovo mesto, kurir preuzima obrok, stavlja ga u dezinfikovanu torbu koja je dizajnirana ne samo da održava optimalnu temperaturu jela, već i da ga higijenski štiti. Zahvaljujući ovom postupku, kurir izbegava direktan kontakt s osobljem restorana.

...i bezbedna dostava

Radi sigurnosti, kuriri ne bi trebalo da ulaze u zgrade – najbolje je ako klijent izađe napolje i pokupi obrok s mesta dogovorenog s kurirom. Cilj je da se što manje koriste liftovi i zajednička stepeništa. Život se, međutim, često odvija po neplaniranom scenariju i dogodi se da kurir mora da uđe u zgradu. Bitno je samo da u tom slučaju obavezno nosi zaštitnu masku i rukavice.

Ako je narudžbina već plaćena onlajn, dostava je potpuno beskontaktna i sigurna, zbog čega se ovaj oblik plaćanja i najviše preporučuje. Međutim, ako se plaćanje izvrši i pouzećem, najbolje bi bilo da kupac plati karticom. Aparati za kartice se dezinfekuju pre i posle svake transakcije. Međutim, čak i ako kupac plati u gotovini, novac će takođe morati da bude propisno dezinfekovan.

* Portal Franchising.pl, „sestrinski“ portal regionalnog portala Franchising.rs, medijski je partner kampanje #bezpiecznedowozy (bezbedna dostava).

Priredila: