U svim glavnim gradovima Evrope
Slovački franšizni lanac poslastičarnica La Donuteria, koji je poznat po ponudi poslastičarskih krofni, širi franšiznu mrežu uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja. Osim na domaćem tržištu, poslastičarnice imaju još na pet tržišta, a cilj je da u doglednoj budućnosti otvore lokale širom Evrope. Kako trenutno posluju, kako je pandemija uticala na biznis i čemu se mogu nadati, otkriva nam Peter Stranjak, vlasnik i davalac franšize ovog koncepta.
Kako se La Donuteria nosi sa izazovima pandemije?
Uzimajući u obzir sve okolnosti i poziciju u kojoj su se našli ugostitelji, mogu reći da naš koncept posluje vrlo dobro. Sveukupno, kao mreža sa više od 20 poslastičarnica, zabeležili smo rast prodaje od 300% u odnosu na prošlu godinu, uprkos situaciji koju je donela pandemija Kovida-19. Dobro se držimo i na inostranim tržištima. Nedavno smo otvorili poslastičarnicu u Danskoj, a kupci su bili spremni da čekaju u redu i po pola sata kako bi probali naše krofne. Pred otvaranjem su i lokali u Minhenu, Stokholmu, Lisabonu, Beču i Budimpešti. Vrlo smo blizu potpisivanja franšiznog ugovora za Kanadu, Bahrein i Dubai. Naravno, sve naše poslastičarnice su osetile uticaj pandemije i mera, i to se najviše vidi u smanjenju broja stranih turista među kupcima.
Još tokom prvog talasa pandemije najavili ste da nećete odustati od širenja franšizne mreže. Kako teče razvoj?
Na domaćem tržištu u Slovačkoj, franšizne licence za svih 25 gradova, koje smo označili kao teritorije s velikim potencijalom – već su prodate. Situacija je nešto drugačija u susednoj Češkoj, gde smo otprilike pokrili polovinu tržišta, što znači da su licence još uvek dostupne za potencijalne primaoce naše franšize.
Kako se mreža razvija na tržištima Mađarske i Poljske? Da li je uopšte moguće pronalaziti franšizne partnere ovako, „na daljinu“?
U Mađarskoj dovršavamo uređenje lokala u Budimpešti i imamo još dva grada u pripremi. U Poljskoj smo potpisali licence za dva velika grada. I dalje smo otvoreni za druge zainteresovane za franšiznu saradnju u tim zemljama.
Vaši kupci su tokom prvog karantina svesrdno podržali rad poslastičarnice, a za mnoge je La Donuteria postala omiljeni brend. Kako to objašnjavate?
Drago nam je da se podrška naših vernih kupaca održala. Da, i dalje vole da dođu po svoju omiljenu krofnu i kafu, iako trenutno funkcioniše jedino take away, to jest, nema sedenja i zadržavanja u objektima, budući da je sada prioritet smanjiti rizik od moguće infekcije.
Smatram da su dobra pozicija i prijem brenda rezultat kombinacije nekoliko faktora – a to su: naša posebna receptura za krofne, aktivna komunikacija na društvenim mrežama i stalne inovacije.
Koliko je na poslovanje vaših primalaca franšize uticala, i verovatno još uvek utiče, situacija povezana s pandemijom?
Pomenuli smo već da je prodaja, na primer, smanjenja zbog slabog turizma. Međutim, naša strategija je oduvek bila da otvaramo lokale tamo gde postoji raznolika kombinacija kupaca, i smatram da nam je to u ovoj situaciji jako pomoglo. Naravno, nastojimo da rešimo svaki problem, neprestano tražimo nova rešenja, prilagođavamo se promenama i situaciji na tržištu.
Koja tržišta vas, u smislu daljeg razvoja, trenutno najviše zanimaju?
Fokusirani smo na dva cilja. Prvo, da dovršimo širenje u regionu Srednje i Istočne Evrope, stoga, i dalje tražimo nove primaoce franšize u Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Drugi je da do kraja sledeće godine imamo poslastičarnice u svakom evropskom glavnom gradu. Raduje nas što, sa stanovišta potencijalnih primalaca franšize, vlada interesovanje za naš koncept. Mnogo ljudi danas, zapravo, priznaje da bi im vođenje jedne ovakve, moderne poslastičarnice-kafića bilo ostvarenje snova i više nego poželjna zamena za korporativni način života.

POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

„Malac Genijalac“ je brend poznat širom regiona. Na tržištu Severne Makedonije postoji još potencijala za širenje franšizne mreže.
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
Bez licenciranja nema franšizinga. I pored toga što su vrlo slični, ova dva modela poslovne saradnje se u nekoliko detalja bitno razlikuju.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...