Kako odoleti? / Primaoci franšize La Donuteria mogu računati na lepu zaradu koja, na mesečnom nivou, za lokale u manjim gradovima iznosi od tri do pet hiljada evra, a u većim gradovima, i do 10 hiljada evra.
Petak
27.11.2020.
Kako teče poslovanje i razvoj mreže u uslovima pandemije te gde se još može očekivati otvaranje franšiznih poslastičarnica pod brendom La Donuteria, odgovara vlasnik ovog koncepta Peter Stranjak
 

Slovački franšizni lanac poslastičarnica La Donuteria, koji je poznat po ponudi poslastičarskih krofni, širi franšiznu mrežu uprkos pandemiji i otežanim uslovima poslovanja. Osim na domaćem tržištu, poslastičarnice imaju još na pet tržišta, a cilj je da u doglednoj budućnosti otvore lokale širom Evrope. Kako trenutno posluju, kako je pandemija uticala na biznis i čemu se mogu nadati, otkriva nam Peter Stranjak, vlasnik i davalac franšize ovog koncepta.

Kako se La Donuteria nosi sa izazovima pandemije?

Uzimajući u obzir sve okolnosti i poziciju u kojoj su se našli ugostitelji, mogu reći da naš koncept posluje vrlo dobro. Sveukupno, kao mreža sa više od 20 poslastičarnica, zabeležili smo rast prodaje od 300% u odnosu na prošlu godinu, uprkos situaciji koju je donela pandemija Kovida-19. Dobro se držimo i na inostranim tržištima. Nedavno smo otvorili poslastičarnicu u Danskoj, a kupci su bili spremni da čekaju u redu i po pola sata kako bi probali naše krofne. Pred otvaranjem su i lokali u Minhenu, Stokholmu, Lisabonu, Beču i Budimpešti. Vrlo smo blizu potpisivanja franšiznog ugovora za Kanadu, Bahrein i Dubai. Naravno, sve naše poslastičarnice su osetile uticaj pandemije i mera, i to se najviše vidi u smanjenju broja stranih turista među kupcima.

Još tokom prvog talasa pandemije najavili ste da nećete odustati od širenja franšizne mreže. Kako teče razvoj?

Na domaćem tržištu u Slovačkoj, franšizne licence za svih 25 gradova, koje smo označili kao teritorije s velikim potencijalom – već su prodate. Situacija je nešto drugačija u susednoj Češkoj, gde smo otprilike pokrili polovinu tržišta, što znači da su licence još uvek dostupne za potencijalne primaoce naše franšize.

Kako se mreža razvija na tržištima Mađarske i Poljske? Da li je uopšte moguće pronalaziti franšizne partnere ovako, „na daljinu“?

U Mađarskoj dovršavamo uređenje lokala u Budimpešti i imamo još dva grada u pripremi. U Poljskoj smo potpisali licence za dva velika grada. I dalje smo otvoreni za druge zainteresovane za franšiznu saradnju u tim zemljama.

Vaši kupci su tokom prvog karantina svesrdno podržali rad poslastičarnice, a za mnoge je La Donuteria postala omiljeni brend. Kako to objašnjavate?

Drago nam je da se podrška naših vernih kupaca održala. Da, i dalje vole da dođu po svoju omiljenu krofnu i kafu, iako trenutno funkcioniše jedino take away, to jest, nema sedenja i zadržavanja u objektima, budući da je sada prioritet smanjiti rizik od moguće infekcije.

Smatram da su dobra pozicija i prijem brenda rezultat kombinacije nekoliko faktora – a to su: naša posebna receptura za krofne, aktivna komunikacija na društvenim mrežama i stalne inovacije.

Koliko je na poslovanje vaših primalaca franšize uticala, i verovatno još uvek utiče, situacija povezana s pandemijom?

Pomenuli smo već da je prodaja, na primer, smanjenja zbog slabog turizma. Međutim, naša strategija je oduvek bila da otvaramo lokale tamo gde postoji raznolika kombinacija kupaca, i smatram da nam je to u ovoj situaciji jako pomoglo. Naravno, nastojimo da rešimo svaki problem, neprestano tražimo nova rešenja, prilagođavamo se promenama i situaciji na tržištu.

Koja tržišta vas, u smislu daljeg razvoja, trenutno najviše zanimaju?

Fokusirani smo na dva cilja. Prvo, da dovršimo širenje u regionu Srednje i Istočne Evrope, stoga, i dalje tražimo nove primaoce franšize u Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj. Drugi je da do kraja sledeće godine imamo poslastičarnice u svakom evropskom glavnom gradu. Raduje nas što, sa stanovišta potencijalnih primalaca franšize, vlada interesovanje za naš koncept. Mnogo ljudi danas, zapravo, priznaje da bi im vođenje jedne ovakve, moderne poslastičarnice-kafića bilo ostvarenje snova i više nego poželjna zamena za korporativni način života.


Peter Stranjak, vlasnik koncepta La Donuteria / „Do kraja sledeće godine želimo da imamo barem po jednu poslastičarnicu u svakoj evropskoj prestonici. Trenutno radimo na otvaranju lokala u Stokholmu, Lisabonu, Beču i Budimpešti.“