Esports arena Friendly Fire / Mesto odlične atmosfere, druženja, zabave i takmičenja
Ponedeljak
22.03.2021.
Voditi „esports arenu“ može biti dobra poslovna prilika, pogotovo ako se uzima franšiza dokazanog koncepta. Šta nudi sistem Friendly Fire i koje uslove treba da ispune potencijalni primaoci ove franšize, otkriva vlasnik koncepta David Kosir.
 

Kada je i sam počeo ozbiljno da razmišlja o otvaranju esports arene, David Kosir, vlasnik koncepta Friendly Fire, oslonio se na „dobar osećaj“ koji je pamtio iz ličnog iskustva. U mladosti je, kako kaže, kao i mnogi iz njegove generacije, posećivao kompjuterske igraonice i uživao u odličnoj atmosferi i nezaboravnim satima igranja s društvom. Ideja o sopstvenoj esports areni sazevala je, međutim, godinama, da bi prva lokacija bila otvorena 2017. u Zagrebu, u okviru šoping centra Avenue Mall. Danas, pod brendom Friendly Fire posluje osam esports arena. – Dve su u izgradnji i uskoro se otvaraju, a za još nekoliko smo u pregovorima, koji se bliže kraju – kaže David Kosir.

Zanimljivo je da su širenje lanca pre nekoliko godina podstakli i davanjem franšize. Sada su, kaže Kosir, otvoreni za saradnju s preduzetnim ljudima iz svih krajeva Evrope. Važno je, međutim, da budući primaoci franšize budu zainteresovani za razvoj biznisa i svet gejminga – industriju koja, iz godinu u godinu, postaje sve popularnija i beleži konstantan rast.

Kada ste i zašto odlučili da ponudite franšizu za svoje esports arene?

Iako je „franšiziranje“ koncepta oduvek bio krajnji cilj, u početku se nismo time zamarali, pošto su esports arene koje smo sami vodili bile poprilično profitabilne. Mislili smo da je franšiziranje nešto što nas čeka za 10 godina.

Ipak, u 2018. smo krenuli s testiranjem franšiznog poslovanja, i to u Bosni i Hercegovini. Ta priča se pokazala uspešnom. Prošle godine smo ponudili franšize na međunarodnom tržištu. Rekao bih da je glavni razlog našeg zaokreta ka franšizingu taj što smo shvatili da je svaka naša lokacija puno profitabilnija kada je vodi primalac franšize od toga kada je vodimo mi. Primalac je, zapravo, uključen u svakodnevne aktivnosti puno dublje i produktivnije nego što smo mi to radili, vodeći istovremeno puno esports arena u različitim državama.

Za koja ste tržišta – zemlje, gradove – zainteresovani?

Friendly Fire je specifičan jer, za razliku od nekih drugih franšiza, podjednako dobro funkcioniše u malim i velikim sredinama. Imamo primer naših uspešnih franšiza u gradovima od nekoliko miliona stanovnika do mesta od par hiljada stanovnika. Takođe, uspešno poslujemo u ekonomski razvijenim i nerazvijenim sredinama. Naš trenutni fokus je svakako na Evropi.

Ko bi bili idealni primaoci ove franšize? Koje uslove treba da ispune? 

Idealni primalac franšize je osoba koja ima iskustva u preduzetništvu i poznaje svet gejminga. Naravno, mora imati zatvorenu finansijsku konstrukciju za izgradnju lokacije. Preferiramo osobe koje su se voljne posvetiti svakodnevnom vođenju svoje esports arene. Svakako, u početku smo više za single-unit primaoce franšize. Imamo tu sreću da je naša franšiza toliko popularna i da je konkurencija više-manje nepostojeća, pa možemo da biramo između kandidata i izaberemo one za koje smo sigurni da će biti uspešni.

Kakav know-how i podršku primalac dobija s vaše strane?

Friendly Fire se ističe u podršci svojim primaocima franšize u svim segmentima – od izgradnje, preko menadžmenta, marketinga do IT-a. Imamo tim koji stoji na raspolaganju primaocima franšize u bilo koje doba. Glavna prednost Friendly Fire franšize je naš softver koji automatizuje sve procese unutar esports arene i štedi puno vremena i novaca našim primaocima franšize. Naplaćivanje, analitika, izveštaji, kasa, upravljanje korisnicima, roditeljska zaštita, GDPR kompatibilnost, mobilna aplikacija, desktop aplikacija, upravljanje serverom, mrežna konfiguracija, esports lige i turniri, sistem nagrađivanja i lojalnosti – samo su neke od karakteristika našeg softvera.

Kako je organizovana obuka za primaoce?

Obuka novog franšiznog partnera je temeljna i ima tri faze. U prvoj fazi primalac franšize dolazi u naš trening centar u Zagreb te tokom tri nedelje uči sve o Friendly Fire-u, kroz praktične primere u najbližoj esports areni. Druga faza se odvija u njegovoj franšiznoj jedinici pre otvaranja, gde smo prisutni dve nedelje pre otvaranja i vodimo ga kroz proces otvaranja kako bi sve prošao glatko. Treća faza traje do tri meseca nakon otvaranja, gde smo često prisutni i pomažemo da naš primalac franšize uspostavi stabilno svakodnevno poslovanje.

Odakle primalac nabavlja opremu i proizvode za arenu?

Oprema se nabavlja od nas, a zbog naših ugovora s dobavljačima ona bude značajno povoljnija od iste opreme na tržištu. Postoji i mogućnost najma opreme od nas, što značajno smanjuje finansijske zahteve. Što se tiče proizvoda koji se prodaju u esports areni – kao što su sokovi i grickalice, primalac je slobodan da to kupuje gde god želi.

Koje su lokacije idealne za ovakvu vrstu koncepta? Šta se preporučuje?

Friendly Fire ne zahteva prime lokaciju zato što korisnici tamo dolaze planski. Drugim rečima, uspešnost franšize ne zavisi od toga da li je na skupoj i istaknutoj lokaciji. Preporučujemo prostore koji imaju barem 120 m2 površine, a iskustvo je pokazalo da najbolje prolaze lokacije gde je gusta naseljenost i mlado stanovništvo.

Koliko primalac treba da investira u pokretanje posla? Koje sve finansijske obaveze ima prema davaocu?

Investicija, naravno, zavisi od države, odnosno, tržišta na kojem se franšiza otvara. U državama Balkana je dovoljno oko 60.000 evra ako primalac franšize uzima opremu u najam od Friendly Fire-a, odnosno, oko 120.000 evra ako sam kupuje opremu. Primalac plaća početnu naknadu za franšizu prilikom potpisivanja ugovora, a kada poslovanje krene, plaća određeni procenat od prometa na ime franšizne naknade.

Najzad, šta biste poručili potencijalnim primaocima franšize – zašto je ovo perspektivna poslovna prilika te zašto bi trebalo da uzmu franšizu Friendly Fire-a?

U vremenu neizvesnosti možemo biti sigurni da je gejming industrija koja će rasti u budućnosti. Ulaganje u Friendly Fire franšizu je ulaganje u proveren koncept koji ima snažnu podršku, veliku potražnju krajnjeg korisnika i malo ili nimalo konkurencije na tržištu.


Šansa i za preduzetne / Idealni primalac franšize Friendly Fire-a je osoba koja ima iskustva u preduzetništvu i poznaje svet gejminga. Uz dobru finansijsku solventnost, primalac treba da bude potpuno posvećen svakodnevnom vođenju svoje esports arene.