Suši i za preduzetne Slavonce

Sushi by A's i u Slavoniji / U martu 2021. u Osijeku je u sklopu Interspara otvorena poslovnica koncepta Sushi by A's
Utorak
30.03.2021.
Pandemija nije usporila razvoj mreže Sushi by A's-a, koncepta za pripremu i prodaju sušija „to go“. Prva prodajna jedinica je nedavno otvorena u regiji Slavonije, a kako nalaže koncept kompanije, poslovanje će nakon uhodavanja preuzeti primalac franšize.
 

Svet se tokom 2020. suočio s izazovom neviđenih razmera. U jeku globalne pandemije, karantina i restriktivnih mera poslovanja, većina biznisa je morala da uspori, ako ne i potpuno obustavi svoje delatnosti. Ipak, uprkos opštem padu i usporavanju, pojedini franšizni sistemi su i tokom ovog teškog perioda uspeli da održe razvoj i prošire svoje mreže. Među njima je i Sushi by A's, koncept koji se bazira na pripremi i prodaji sušija „to go“ u okviru velikih trgovačkih lanaca.

U Grupi Ohana, kompaniji koja je zadužena za razvoj franšizne mreže Sushi by A's-a na tržištima Hrvatske i Slovenije, kažu da su, uprkos svim izazovima, nastavili da otvaraju prodajne jedinice na novim lokacijama, i to na oba pomenuta tržišta.

Nova poslovnica je u martu otvorena u Osijeku, u sklopu novog objekta Interspara.

U Slavoniji nismo bili prisutni do sada, pa je ovo veliki korak za nas. S otvaranjem Interspara, i mi smo, kao njihovi partneri, iskoristili priliku te otvorili prodajno mesto i tako ovdašnjim potrošačima ponudili nešto novo – kaže menadžer kompanije zadužen za ovu regiju.

Rezultati koje su u Osijeku postigli već u prvim danima nakon otvaranja – prevazilaze sva očekivanja, kažu u kompaniji. – Prijatno smo iznenađeni i posetom i prodajom. Potvrdilo se, zapravo, da su potrošači bili željni noviteta – dodaje regionalni menadžer.

Prema ustaljenoj praksi, Sushi by A’s je i ovu poslovnicu otvorio samostalno, ali nameravaju da posao, nakon početnog uhodavanja, preuzme primalac franšize. – Naš tim uvek započne, postavi sve na svoje mesto, dok istovremeno tražimo primaoca franšize. Da, započeli smo razgovore s potencijalnim partnerima za Osijek te već obavili nekoliko razgovora – potvrđuju iz kompanije.

Budući da Grupa Ohana od početka preuzima najveći i najsloženiji deo posla na sebe, kao što su ugovaranje saradnje s trgovačkim lancima i postavljanje posla, primaocu franšize ostaje da prođe obuku i potom preuzme gotovu jedinicu – s rashladnim vitrinama, radnim pločama, skladišnim prostorom. Da bi priprema i prodaja sušija i nadalje tekla bez zastoja, kompanija Ohana obezbeđuje primaocu franšize i redovno snabdevanje svim potrebnim sastojcima za suši.

U kompaniji kažu i da se budućem partneru nudi, zapravo, biznis s puno potencijala. – Onaj ko sada preuzme Osijek, nadalje može očekivati razvijanje posla u čitavoj Slavoniji – pojašnjava regionalni menadžer kompanije.

Biznis koji se opire koroni

I sami smo iznenađeni kako korona nije uticala na naše poslovanje. Naprotiv, brojke su bolje nego za prethodnu godinu – kažu u kompaniji. – Podsetiću da smo u 2020. otvorili i poslovnice u Dubrovniku i Puli, a ta prodajna mesta sada s uspehom i sa izuzetno dobrim rezultatima vode naši primaoci franšize – dodaje regionalni menadžer.

Razlog svakako treba tražiti i u novim okolnostima, budući da su ugostiteljski lokali i restorani većinom bili zatvoreni usled mera karantina. – Oni nam, međutim, nikad nisu bili konkurencija. Svakako, dobra je okolnost što su naša prodajna mesta vezana za trgovine, koje su stalno otvorene. Osim toga, prednost je i što smo prodaju bazirali na konceptu „to go“.  Korona je, nažalost, sve svela na „to go“ – od kafe do sušija – objašnjava menadžer.

Zbog svega navedenog, franšiza Sushi by A's-a jeste dobra poslovna prilika, smatraju u kompaniji. To, između ostalog, može potvrditi i primer primaoca franšize koji je u avgustu 2020. preuzeo poslovnicu u Dubrovniku, nakon što je ostao bez posla u jeku pandemije. – Mnogi su biznisi pretrpeli velike gubitke za ovo vreme i ljudi traže nove mogućnosti i posao. Činjenica da su trgovine, i naša prodajna mesta unutar njih, otvorena i tokom lokdauna, našim primaocima uliva dodatno poverenje u održivost posla – kažu u kompaniji.

Privlačnost ove franšize, a pogotovo za mlade, preduzetne ljude, ogleda se i vrlo povoljnim uslovima saradnje – primaoci, naime, nemaju apsolutno nikakvih ulaganja. – Sve što im treba je marljivost, a za ostalo se brine kompanija i svi mi unutar nje. Kad uzme franšizu Sushi by A's-a, primaocu će to biti ništa drugo do dobro plaćen posao, u koji ulazi kroz proces samozapošljavanja – objašnjava regionalni menadžer.


Poslovnicu će prepustiti primaocu franšize / „Naš tim uvek započne poslovanje, postavi sve na svoje mesto, dok istovremeno tražimo primaoca franšize“, kažu u kompaniji.