CHIPAS širi franšizu i na domaćem tržištu
CHIPAS širi franšizu i na domaćem tržištu / Restoran u Visokom će ponuditi sve ono po čemu je ovaj sarajevski koncept poznat: slani i slatki meni, specifičan enterijer, domaćinsku atmosferu, povoljne cene
Petak
09.04.2021.
Prva franšizna jedinica u Bosni i Hercegovini sarajevskog restorana CHIPAS otvara se u Visokom.
 

Šarmantni enterijer, domaćinska atmosfera, meni koji se bazira na kvalitetnim obrocima od piletine i paste, i sve to u kombinaciji sa povoljnim cenama, predstvalja „dobitnu kombinaciju“ za sarajevski restoran CHIPAS. Pored sada već kultnog „matičnog“ restorana i poslastičarnice u centru Sarajeva, CHIPAS ima i veliki reprezentativni restoran u sarajevskom naselju Pofalići, a prekretnicu u razvoju predstavljalo je otvaranje prve franšize u inostranstvu – od juna 2020. CHIPAS posluje i u Ščećinu u Poljskoj.

Tokom ove godine, CHIPAS će zabeležiti još jedan „istorijski“ trenutak, budući da je potpisan i prvi franšizni ugovor u Bosni i Hecegovini i počele pripreme za otvaranje restorana u Visokom.

Produbljena dugogodišnja saradnja

Primalac franšize za Visoko postalo je privredno društvo „Mesna industrija Vimar“, potvrđuje Muamer Čolić, idejni tvorac i vlasnik CHIPAS Concepta. Radi se, kako kaže, o uspešnoj kompaniji koja već dugi niz godina posluje u mesnoj industriji te sa kojom CHIPAS, takođe, uspešno sarađuje.

To što se radi o starim poslovnim znancima bio je tek jedan od razloga zašto se „Vimar“ odlučio za uzimanje franšize CHIPASa. Kako u oblasti ugostiteljstva do sada nisu imali nikakvog iskustva, franšiza je bila logičan korak – ponajviše zbog prenosa znanja, obuke i podrške koju će CHIPAS pružati kao davalac franšize.

Druga povoljna okolnost je što „Vimar“ u Visokom poseduje zgradu od četiri sprata, koja je, po prvobitnom planu, uključivala i ugostiteljski objekat u prizemlju. Kada je, međutim, CHIPAS objavio da je značajno smanjio iznos potreban za kupovinu franšize, vlasnik „Vimara“ je poslao upit i gotovo „u istom danu“, nakon prezentacije i sastanka s davaocem, odlučio da čak tri nivoa zgrade u Visokom preuredi za restoran CHIPAS. – Stvari su se, jednostavno, složile – oni su imali poluspreman objekat, a mi idealnu franšizu za njihov grad, koji nema sličnih objekata, odnosno, ovakvih restoranskih franšiza – kaže Čolić.

Ugovor je potpisan u martu, a planirano je da restoran bude otvoren tokom ove godine. – Ovo je naša prva lokalna franšiza i zato nam je jako bitno da sve bude kako treba. To je i jedan od razloga zašto sam se lično uključio u projekat. Želimo da se predstavimo u najboljem svjetlu, jer nemamo dvije šanse za dobar prvi utisak – kaže Muamer Čolić uz osmeh.

Prednosti dobre lokacije

Restoran u Visokom će, prema rečima Čolića, biti na izuzetno dobroj lokaciji. Sam objekat se nalazi u centru grada, u vrlo prometnoj ulici, s puno parking mesta u neposrednoj blizini. Osim toga, srećna je okolnost i što je ulica čitavo leto, od 18h do ponoći, zatvorena za saobraćaj. – Ulica se, zapravo, pretvara u pješačku zonu sa štandovima koji se sezonski postavljaju za razne prigode i manifestacije, što svakodnevno generiše veliki protok ljudi, a samim tim, i veliki broj potencijalnih mušterija za CHIPAS – objašnjava Čolić.

Foto: CHIPAS – objekat u Visokom

Lokal se sastoji iz tri dela, što je još jedna novost za CHIPAS, kaže Čolić. U prizemlju je sala za goste sa 50-60 mesta, a planirano je da se u tom delu smjesti i koncept CHIPAS Sweets & Cakes – prodaja kolača i torti. Na prvom spratu je odvojena kuhinja, a na drugom, takođe sala za goste sa 40 mesta, kao i velika terasa, koja će se koristiti kao letna bašta, sa dodatnih šezdesetak mesta. Kuhinja je, inače, povezana specijalno dizajniranim liftom, koji će služiti kao „komunikacija“ između kuhinje sa donjim i gornjim spratom.

S primaocem franšize su se usaglasili za format restorana bez konobara, kaže Čolić, tako da će CHIPAS u Visokom biti baziran na samousluzi. Na izdvojenom pultu će se, naime, naručivati hrana, a pejdžer na stolu će obaveštavati goste kada je hrana pripremljena kako bi je mogli preuzeti. – Pokazalo se da je ovaj format isplativiji i funkcionalniji, a mi smo ga već testirali i dokazali kroz rad našeg restorana na Pofalićima u Sarajevu – podseća Čolić.

Obuka je pola posla

Dok se prostor renovira i prilagođava standardima franšize, u sarajevskom restoranu je već organizovana obuka za menadžera koji će voditi CHIPAS u Visokom. – U ovom slučaju je to djevojka koja nema iskustva u ugostiteljstvu, ali ima u drugim sličnim poslovima, što je bilo dobro polazište. Desetak dana je svako jutro dolazila u CHIPAS u Sarajevo, i od prvih do zadnjih koraka prošla sve faze: od prijema robe, kontrole kvaliteta primljene robe i manipulacije robom, preko zaduženja i razduženja, sve do papirologije, lista higijene i slično. Obuka je takođe obuhvatila i odnos sa uposlenima, mušterijama i kompletni sistem funkcionisanja CHIPASa. Smatrao sam da je najbolje naučiti u praksi – ukazuje Čolić na sveobuhvat prenosa znanja, dodajući da će menadžer imati priliku da dodatno „utvrdi gradivo“ bar sedam dana pre nego što krene da samostalno vodi objekat u Visokom. – Naravno, uz naš nadzor i savjete u početku – ističe on.

Obuka za ostalo osoblje će biti organizovana u CHIPASu na Pofalićima, a njihov rad će se dodatno nadzirati i dve nedelje po otvaranju restorana u Visokom. – Planirali smo, međutim, da u početku pošaljemo i jednog svog menadžera koji poznaje sve procese da nadgleda poslovanje te da ispravlja greške koje će se neminovno javiti u prvo vrijeme. Tako ćemo zajedno, i puno lakše, prebroditi početne „dječije bolesti“ – kaže naš sagovornik.

CHIPAS u Visokom će ponuditi čitav meni, iako se radi o vrlo širokoj i raznovrsnoj ponudi. U najvećoj meri je to, kako objašnjava Čolić, omogućeno i značajnim napretkom u pripremi poluproizvoda. Franšizni objekti, praktično, imaju jednog dobavljača i sve dobijaju sa jednog mesta – iz centralne kuhinje CHIPASa: od pohovane piletine, gotovih sosova, začinjene salate, pomfrita, do brendiranih salveta, gotovih kolača i torti.
Drugi važan dobavljač, koji je, inače, naš strateški i dugogodišnji partner s kojim imamo izuzetno dobru saradnju jeste Coca-Cola – dodaje Čolić.

Foto: Široka ponuda obroka od piletine i paste

Otvaranje restorana u Visokom predstvalja veliki korak za CHIPAS, kaže naš sagovornik. Označava, pre svega, početak franšiznog razvoja na domaćem tržištu, ali i daje priliku da se franšizni sistem sada u potpunosti testira na lokaciji koja je blizu „centrale“. – Baš zbog toga što Visoko nije daleko od Sarajeva, moći ćemo puno lakše da kontrolišemo standarde, kvalitet i širenje samog sistema. Pogotovo sada, u vrijeme pandemije, gdje sve ide sporije i teže i s brojnim preprekama – kaže Čolić.

Dobre se prilike rađaju i u teškim vremenima

Pandemija je, kao i svuda u svetu, potpuno poremetila uobičajene tokove poslovanja, unela opštu nesigurnost i, još uvek, predstavlja najveću prepreku razvoju. – Mi možemo reći da se CHIPAS do sada uspješno borio sa svim ovim pandemijskim nedaćama. Međutim, u čitavom se okruženju već osjeća ogroman zamor, sve postaje skuplje i jako je teško održati zdravo poslovanje sa konstantnim ograničenjima, prekidima rada, policijskim satom, skraćenim radnim vremenom – ukazuje na ozbiljnost situacije Čolić.

Ipak, dodaje on, čak i kad je obim posla bio drastično smanjen, u CHIPASu nisu stali. – Iskoristili smo to vrijeme da se presaberemo i unapredimo neke druge stvari koje će pojačati konkurentsku prednost CHIPASa – kaže Čolić. Kao primer, navodi da su napravili i zapakovali svoj majonez i tartar sos. Takođe, u slatkom delu, napravili su svoja punjenja za kolače, kao i prelive za torte i kolače. – Na taj način, osigurali smo da naši proizvodi uvijek imaju isti standard, isti okus, miris, boju i konzistenciju. I ne samo što je dosta smanjenja zavisnost od drugih dobavljača, već smo i cijenama jako konkuretni. Pošto sve proizvodimo u svojoj fabrici, jasno je da proizvode nabavljamo i možemo prodavati po najpovoljnijim cijenama – objašnjava Muamer Čolić.

Foto: CHIPAS – Sweets & Cakes

Prva inostrana franšiza, otvorena u Ščećinu u Poljskoj, beležila je odlične rezultate sve do izbijanja pandemije. Ipak, i za to kratko vreme koliko su imali priliku da rade u „normalnim uslovima“, CHIPAS je uspeo da pokaže kakav potencijal ima te na kakve rezultate primaoci franšize iz Poljske mogu računati, jednom kad se situacija stabilizuje. – Nadamo se da će sve ovo uskoro proći, da će se život vratiti u normalu, jer imamo jako veliki interes da nastavimo započeto i razvijamo dalje posao u Poljskoj – kaže Čolić.


POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.