Donuterie / Trenutno, na domaćem tržištu u Rumuniji Donuterie ima 17 prodajnih mesta, a koncept su, kroz franšizu, preneli i na strana tržišta
Ponedeljak
24.05.2021.
Franšizni sistem Donuterie zainteresovan je da mrežu svojih poslastičarnica razvije i na tržištu Hrvatske. Koliko treba uložiti u ovu franšizu?
 

Prva poslovnica Donuterie, poslastičarnice poznate po širokoj ponudi klasičnih i mini-krofni, otvorena je 2014. godine u Targu Murešu, gradu na severu Rumunije. Vlasnik brenda je želeo da stvori koncept koji će svojom ponudom podjednako oduševiti i zabaviti mušterije. Tome su, međutim, prethodili meseci i meseci testiranja – sve dok nisu došli do savršenog recepta za testo, a zatim i punjenja i različitih preliva za krofne. Dizajn prodajnog prostora, brend, vizuali i slogani, dodatno je trebalo da privuku kupce.

Da se napor isplatio, potvrđuje i tempo širenja mreže. Trenutno, na domaćem tržištu u Rumuniji Donuterie ima 17 prodajnih mesta, a koncept su, kroz franšizu, preneli i na strana tržišta. U Francuskoj, posluje šest poslastičarnica, u Belgiji četiri i Velikoj Britaniji jedna. Franšiza je, potvrđuju iz sedišta, dostupna i za tržišta ovog regiona, prvenstveno Hrvatsku. U toku je potraga za partnerima koji bi bili zainteresovani da otvore prodajnu jedinicu Donuterie na lokalnom tržištu.

Uz dokazanu stručnost i podršku po svim pitanjima poslavanja, primaocima franšize se nudi i pomoć pri odabiru lokacije za prodavnicu, kao i pomoć oko dizajna i uređenja prodajnog prostora. Primaoci će svakako dobiti i kompletan Operativni priručnik, koji se sastoji od priručnika za menadžera, priručnika za zaposlene i priručnika o franšizi. Pored toga, davalac će budućim franšiznim pantnerima obezbediti i softversko rešenje koje obuhvata prodaju, proizvodnju, planiranje i analizu podataka. Uz sve to, partner može da računa i na već uspostavljenu mrežu dobavljača.

Koliko košta franšiza?

Investicija u otvaranje i pokretanje Donuterie iznosi od 35 do 45 hiljada evra. Konačni iznos, ipak, zavisi od površine lokala i od toga da li će imati dovoljno prostora za postavljanje stolova i sedećih mesta prema standardima franšize. Ovo ulaganje obuhvata sve troškove povezane s opremanjem i početnim troškovima. Idealne lokacije za ovu vrstu koncepta su tržni centri, kao i prometne pešačke zone i centar grada.

Kandidat za primaoca franšize ne mora nužno da ima iskustva iz oblasti gastronomije, ali se to svakako uzima kao prednost. Mnogo je važnije da bude preduzetan, da poznaje lokalno tržište i kupovne navike ljudi. Takođe, očekuje se da primalac franšize bude 100% posvećen i uključen u svakodnevno poslovanje.


U potrazi za partnerima / Kandidat za primaoca franšize ne mora nužno da ima iskustva iz oblasti gastronomije, ali se to svakako uzima kao prednost