Kad kafa postane više od užitka

MERON / Rumunski franšizni sistem je u potrazi za primaocima franšize koji bi otvorili i vodili kafeteriju pod ovim brendom pre svega u zemljama Evropske unije
Sreda
02.06.2021.
Franšizni lanac Meron namerava da proširi svoj koncept kafeterija u sve zemlje Evropske unije. Otvoreni su za saradnju i s preduzetnicima iz Hrvatske i Slovenije.
 

Brend Meron je osnovao tim investitora iz rumunskog grada Kluža pre šest godina, kada je i otvorena prva kafeterija pod ovim imenom. Pored toga što su želeli da ugode ljubiteljima specialty kafe, osnivači su od početka imali ambiciju da prošire koncept i na druga tržišta sveta. U ovom trenutku, u Rumuniji posluje 19 kafeterija – od toga, devet je u rukama primalaca franšize. Iz sedišta kompanije poručuju da je pravo vreme za širenje franšizne mreže i van granica domaćeg tržišta. Ciljaju, pre svega, na zemlje Evropske unije te su otvoreni i za saradnju sa zainteresovanima iz Hrvatske i Slovenije.

Preduzetnici koji svoju budućnost vide u sektoru ugostiteljstva, a posebno u ponudi vrhunske, sveže pržene kafe, trebalo bi da imaju vrlo pozitivan stav prema ovom globalno popularnom piću. Na taj način bi se, ističu u kompaniji, lako uklopili u tim ljubitelja kafe koji razvijaju Meron. – Naša je misija promocija industrije specialty kafe – kafe najvišeg kvaliteta, i to u svim segmentima njenog stvaranja. Pržimo kafu. Pijemo kafu. Učimo o kafi. Delimo kafu. Našu strast prema specialty kafi dele i farmeri koji pomno prate i kontrolišu sve faze uzgoja, berbe i prerade zrna kafe – kaže franšizna menadžerka kompanije.

Ljubav i preduzetništvo

Za pokretanje posla i otvaranje Meron kafeterije, primaoci franšize bi trebalo da investiraju između 100 i 120 hiljada evra. Pristupanjem franšiznoj mreži, primaoci će, pak, dobiti podršku po svim pitanjima poslovanja, a ona neće biti ograničena samo na početak saradnje.

Primalac može da računa na pomoć pri izboru odgovarajuće lokacije za kafeteriju, dizajnu i uređenju lokala, obuci menadžera i celokupnog tima zaposlenih. Svakako, zagarantovan je i prenos kompletnog know-how-a, a primalac će dobiti i Operativni priručnik, kao skup smernica i uputstava za sve procese u svakodnevnom poslovanju.

Kad razmišljaju o profilu idealnog franšiznog partnera, u Meronu veruju da nije dovoljno samo voleti kafu. Primaoci franšize bi trebalo da imaju i izražene liderske veštine te sposobnost motivisanja i upravljanja timom zaposlenih. Što, svakako, zahteva i određene komunikacijske veštine. Kao i u svakom franšiznom sistemu, od primaoca franšize se očekuje da je spreman slediti smernice, postupke i procedure koje je odredio davalac franšize.


Za ljubitelje vrhunske kafe / Misija Merona je promocija industrije specialty kafe – kafe najvišeg kvaliteta, i to u svim segmentima njenog stvaranja