Zdravo i brzo / Svi obroci i salate u Salad Box-u pripremaju se na licu mesta, a koriste se najsvežije namirnice
Četvrtak
01.07.2021.
Zašto je Salad Box gastro koncept skrojen po meri modernog potrošača, koliki je njegov poslovni potencijal i ko može uzeti ovu franšizu, otkriva jedan od osnivača Radu Lupaš
 

Obično se u restorane brze hrane ne odlazi ako tražite obroke visoke hranjive vrednosti. Međutim, Salad Box je tu da razbije ovaj stereotip. Reč je o rumunskoj gastronomskoj franšizi koja nudi zdravu opciju brze hrane – salate i obroke bazirane na svežim, niskokaloričnim i nutritivno bogatim namirnicama. Činjenica je da su današnji potrošači po pitanju zdravog života neuporedivo zahtevniji, a međunarodni uspeh Salad Box-a potvrđuje da su osnivači ovog koncepta vrlo dobro shvatili šta potrošači traže i, shodo tome, odgovorili na ovu potražnju. Radu Lupaš, jedan od osnivača Salad Box-a, govori o potencijalima ovog koncepta, uticaju pandemije na transformaciju, kao i ko odgovara profilu idealnog primaoca ove franšize.

Odakle potiče ideja za Salad Box?

Često se kaže da posao i prijateljstvo ne treba mešati, međutim, mi verujemo u drugu mantru. Naša priča počinje 2011, kada se moj prijatelj Dan Isai vratio s putovanja po Australiji. Bio je inspirisan obiljem zdravijih alternativa brzoj hrani, tako da je i sam poželeo da i potrošačima u Rumuniji ponudi zdrave obroke, i to po pristupačnim cenama. Odlučili smo da otvorimo prvi restoran Salad Box-a u aprilu 2012. u Klužu, drugom po veličini gradu u Rumuniji. Šta se desilo? Naše obrok salate su postale toliko popularne da smo u roku od godinu dana otvorili čak 12 restorana!

Mi znamo da su naši kupci ljudi koji brinu o svom zdravlju i koji su svesni važnosti dobro uravnotežene ishrane. Po pravilu, radi se o zaposlenim ljudima, koji su uvek u žurbi i trci s vremenom, i koji svraćaju u Salad Box na putu do posla, sastanka... Stoga i imaju potrebu da im obrok bude pripremljen brzo, ali da to ne bude tipična „brza hrana“, koja i nije tako dobra po zdravlje.

Takođe, znamo da potreba za konzumacijom zdravih i svežih obroka po pristupačnim cenama postoji u svim krajevima sveta, bez obzira na rasu, pol, uzrast ili socijalni status potrošača. Iz tog razloga, opredelili smo se za „masovno tržište“ u smislu segmentacije i pristupa kupcima. Salad Box je nastao iz naše lične potrebe i potrebe zemlje u kojoj živimo. Želeli smo da svojoj deci ponudimo priliku za zdraviji način života!

U kojim regijama Evrope vidite najveći potencijal za Salad Box?

Verujem da je u ovom trenutku Istočna Evropa savršeno tržište jer je trend zdravog života i dalje u porastu. Zapadna Evropa, s druge strane, ima obrazovanije kupce, što olakšava ulazak koncepta zdrave brze hrane na ta tržišta. Potražnja postoji na oba tržišta, ali je situacija u Zapadnoj Evropi ipak donekle drugačija; da, potražnja postoji, ali treba koristiti različite strategije.

Kako je pandemija uticala na planove razvoja?

Niko nije mogao da predvidi ovu krizu. Kovid-19 je doneo brze i neočekivane posledice na koje naši postojeći krizni planovi i timovi nisu bili spremni. Međutim, učeći lekcije iz ove pandemije i gradeći otporniji sistem za neku buduću krizu, imamo priliku da poremaćaj izazvan Kovidom-19 preokrenemo u svoju korist.

Bilo je izuzetno teško otpustiti neke od najboljih radnika i izgubiti fizički kontakt s potrošačima. Takođe, odgoditi većinu razvojnih planova usled restrikcija i karantina.

Ipak, zaista smo ponosni na to kako se naš tim nosio sa situacijom i kako nas je sve vreme primoravao da idemo napred. Kažu da je nužnost majka izuma, mi potvrđujemo da je to istina. Ova pandemija je bila veliko iskušenje i prekretnica za nas, podstakla je transformaciju koja se možda ne bi dogodila još godinama.

Koje veštine i osobine tražite kod primalaca franšize Salad Box-a?

Znam da uzimanje franšize nije za svakoga, međutim, svi uspešni primaoci franšize imaju nešto zajedničko. Od svih atributa koje primalac može da ima, posebno cenimo kad je sposoban, pouzdan i spreman da uči.

Po mom mišljenju, dobar primalac franšize je otvoren i iskren od prvog dana. Uspešno poslovno partnerstvo zavisi od nekoliko faktora, ali poverenje i pouzdanost su ključni. To je daleko najznačajniji kvalitet koji tražimo. Takođe, važno je imati na umu da u franšizingu nema puno prostora za ego – morate biti spremni da učite i rastete tokom tog procesa. Važno je razumeti da ćete morati da prihvatite obuku i smernice davaoca franšize. Na svaku okolnost, pozitivnu ili negativnu, treba gledati kao na iskustvo učenja koje vam može pomoći da pređete na sledeći nivo i postanete još profitabilniji i uspešniji.

Toplo preporučujem svim budućim primaocima da rade na poboljšanju finansijske pismenosti – da nauče kako da predvide profit i gubitke, troškove rada i materijala, da znaju osnovno poslovno računovodstvo. Često se pre potpisivanja franšiznog ugovora od primaoca traži da dostavi dokaze o finansijskoj stabilnosti. Uspešni primaoci franšize, po pravilu, znaju da upravljaju finansijama, kako na ličnom, tako i na poslovnom planu.

Posle kog vremena primalac franšize može očekivati prvu dobit?

Obično je potrebno od tri do šest meseci da se prođe ta granica i premaši tačka breakeven-a. Nakon ove početne optimizacije poslovanja, zaposleni su već dobro obučeni i uigrani, tako da je to tačka u kojoj treba očekivati dobit.

Salad Box

  • 7 restorana u Rumuniji (u vlasništvu davaoca franšize)
  • 66 franšiznih jedinica u Rumuniji, Mađarskoj, Francuskoj, Malti, Bugarskoj, Italiji, Sloveniji, Češkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj, SAD, Kanadi, Alžiru
  • Potrebne investicije za otvaranje restorana: 70.000-150.000 evra, u zavisnosti od prostora i lokacije
  • Franšizni paket uključuje i set za finansijsko planiranje: plan ulaganja, plan prodaje i troškova, kontinuirana marketinška podrška

Radu Lupaš, jedan od osnivača Salad Box-a / „Pronalaženje ključnih partnera je najznačajniji aspekt poslovanja. Bez pravih partnera, dugoročni uspeh nije moguć.“