Zabava za decu, šansa za preduzetne

Nova poslovnica u Splitu / KiDS Escape Room nudi proslave rođendana, igre u tematskim sobama, tim bilding, posete škola, porodične igre
Subota
26.11.2022.
Riječki koncept KiDS Escape Room proširio je tokom ove godine franšiznu mrežu u Hrvatskoj. Franšizni razvoj je usmeren i na druge zemlje regiona.
 

Prvi KiDS Escape Room otvoren je 2019. u Rijeci i kako je u to vreme predstavljao pravo osveženje u sektoru edukacije i zabave za decu školskog uzrasta – brzo je postao jedno od najatraktivnijih mesta za izlazak i proslavu rođendana. Takvom uspehu u početku se nije nadala ni kreatorka i vlasnica ovoga koncepta Nikolina Mužić, ali se svakodnevno uveravala da je potražnja za jednom ovakvom vrstom zabave za decu ogromna te da bi bilo logično razmišljati o proširenju posla. Kreiranje franšize bio je – sledeći logični korak.

– Tokom dve i po godine rada, osim dece iz Rijeke i okoline, posetilo nas je puno dece iz drugih gradova Hrvatske, te su njihovi roditelji, oduševljeni sadržajem, poželeli takav koncept u svome gradu. Odlučili smo, stoga, franšizirati naš koncept te ponuditi zainteresovanim kupcima kompletan know-how i podršku kako bi u svome gradu mogli da otvore sopstvenu KiDS Escape Room poslovnicu – kaže Nikolina Mužić.

Na prve primaoce franšize nisu dugo čekali. Tokom 2022. godine, u roku od par meseci, otvorene su dve franšizne poslovnice – u Splitu i Puli. Prema rečima vlasnice koncepta, franšizni razvoj se nastavlja, a planovi uključuju i širenje van granica domaćeg tržišta.

Tražimo primaoce franšize u svim većim gradovima u Hrvatskoj i regiji – ističe ona.

Zabava stiže u Split

Prvi franšizni partner riječkog sistema postala je Ljubica Vujčić iz Splita. Njeno iskustvo u radu s decom svakako je bilo prednost kada se odlučivala za uzimanje ove franšize. Kao diplomirani pedagog, Ljubica je, naime, radila u srednjoj školi na Hvaru, a nakon preseljenja u Split, i u školi mentalne aritmetike u jednom franšiznom sistemu. Iako je odluka o osamostaljenju i ulasku u preduzetničke vode bila uslovljena i okolnostima, ponajviše je bila rezultat lične želje.

Sam rad s decom mi nikad nije bio stran i uvek je nešto bilo što me vezalo za decu, bilo poslovno bilo privatno. Tim više što sada imam i svoje dete. Inače, volim pročitati dobru knjigu, ići u bioskop, putovati i – uvek naučiti nešto novo – kaže ona.

Kada je preko Instagram oglasa saznala za KiDS Escape Room, odmah je prepoznala „nešto novo“, a pre svega, dobru poslovnu priliku. – Suprug i ja smo već imali neke ideje jer smo odavno razmišljali o tome da pokrenemo nešto samostalno. Istražila sam koncept, posavetovala se sa suprugom, tako da je put do otvaranja dečije igraonice i rođendaonice bio, mogla bih reći, gotovo prirodan, spontan – pojašnjava Vujčić kako se zainteresovala za riječki escape room.

To što je već radila u franšiznom sistemu i znala na koji način funkcioniše ovakav vid saradnje bila je još jedna prednost. – Franšizing donosi strukturu, uređenost. Primalac dobija već sve pripremljeno, što je svakako jedan od pluseva kada krećeš prvi put sam u preduzetničke vode – kaže Ljubica Vujčić.

Početak je dodatno olakšala i dobra komunikacija s vlasnicom franšiznog koncepta Nikolinom Mužić. Saradnja je od prvog dana bila besprekorna, potvrđuje Vujčić. – Već u prvom kontaktu imali smo prijatan razgovor. Odgovorna, konkretna, pristupačna, Nikolina nam je pružila dovoljno informacija o konceptu, odgovorila na sva naša pitanja. A tako se kasnije i nastavilo – podršku smo imali tokom celog procesa – od radova u prostoru do poslednjih završnih detalja pre otvaranja, sve do saveta za pravilno vođenje, ne samo escape room-a, nego i firme, poslovanja – naglašava franšizna partnerka iz Splita.

Poslovnica KiDS Escape Room-a u Splitu zvanično je otvorena 9. septembra, a prve rezervacije za rođendane imali su – već sledećeg dana. Obim posla je vrlo brzo premašio sva očekivanja.

Iako posluje tek tri meseca, Ljubica kaže da je zadovoljna ovim što su do sada ostvarili. – Nas jako raduje i pozitivan feedback dece i roditelja. Deci je uzbudljivo, zabavno, žele uvek još, što je svakako podstrek i nama da se trudimo raditi što bolje – podelila je svoj entuzijazam Vujčić.

I Pula dobija Kids Escape Room

Marina Rusić iz Rijeke takođe je nova franšizna partnerka KiDS Escape Room-a. Franšizni ugovor je potpisala početkom septembra, a samo mesec i po dana nakon toga, bila je spremna da otvori poslovnicu u Puli. Iako se prethodno bavila administracijom i zapošljavanjem ljudskih resursa, sada se s puno optimizma odlučila da vodi biznis iz sektora edukacije i zabave za decu.

Smatrala sam da je ovo dobra poslovna prilika s obzirom da nudi doživljaj koji je jedinstven u celoj Istri – ističe ona.

– Privukao me inovativan koncept proslave rođendana. Shvatila sam da je ciljna grupa dece školskog uzrasta zakinuta za mogućost originalnih proslava tako da verujem da će, dugoročno, odaziv biti odličan – kaže Rusić.

Kad razmišlja o franšiznoj saradnji, ističe da se za ovaj način poslovanja odlučila najviše zbog odlika koje se svrstavaju u najbolje strane franšizinga.  

U franšiznoj saradnji se pre svega očekuje strogo poštovanje odredbi potpisanog ugovora, ali je ovaj odnos, naravno, mnogo više od toga. Od davateljke franšize, stoga, mogu da očekujem i dalje edukacije, stalne konsultacije, smernice i proaktivnu podršku u marketingu i promociji – kaže Marina Rusić.


Šta se nudi primaocima franšize? / Kvalitet, inovativnost i posebnost usluge, minimalna konkurencija, investiranje u rastuću dečju i porodičnu industriju zabave, kao i niska početna ulaganja i brz povraćaj investicije/ Foto: KiDS Escape Room u Puli