Aroma Espresso Bar je mesto gde se, uz šoljicu kafe, može uživati i u sveže pripremljenim jelima.
Utorak
19.03.2013.
Može li izvorno izraelski koncept da opstane na poljskom tlu, utvrdiće nedavno otvoreni franšizni kafe Aroma Espresso Bar.
 

Pod brendom Aroma Espresso Bar Izraelci već 19 godina na međunorodnom tržištu razvijaju koncept kafića u kojima se, pored toplih napitaka, služe i sveže pripremljeni obroci. Brend je poznat i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Izraelu, gde postoji više od 150 kafića. Koncept se odnedavno širi i u Poljskoj, a prvi franšizni kafić, na površini od oko 150 kvadrata, otvoren je početkom godine u Varšavi.

-- Potraga za pogodnom lokacijom je trajala dosta dugo, čak čitavih šest meseci. Uprkos očekivanjima, nije bilo lako naći mesto na prestižnoj lokaciji po razumnoj ceni -- objašnjava Elžbjeta Šurmač, primalac franšize Aroma Espresso Bara.

Kao primalac franšize iz oblasti ugostiteljstva, Šurmač je drastično odstupila od poslova kojima se do tada bavila, što je bila jedna od prednosti franšize, pošto koncept ne zahteva da primalac ima iskustva u vođenju ugostiteljskog lokala.

-- Oduvek sam želela da otvorim restoran, ali mi se koncept Aroma Espresso Bara dopao jer je bio manje zahtevan od klasičnog restorana, a nudio je sasvim dobar izbor jela: sendviče i velike porcije salate pripremljene od svežih namirnica -- kaže vlasnica kafića.

Primalac franšize, dodaje, može da računa na punu podršku vlasnika koncepta pri opremanju i otvaranju lokala. -- Istina je da smo pomogli oko pronalaženja odgovarajućeg prostora, odabira stručnog osoblja i njihove obuke -- kaže Šaj Koen, direktor kompanije Aroma Espresso Bar u Poljskoj. -- Unajmili smo i stručnjaka za organizaciju događaja, tako da je i svečano otvaranje lokala prošlo u najboljem redu -- dodaje on.

Koncept podrazumeva da svi lokali na međunarodnom tržištu imaju isti vizuelni identitet, tako da se franšizni objekti prilagođavaju dizajnu enterijera po korporativnim standardima. Primalac ima obavezu da nameštaj i ukrasni asortiman uveze iz Izraela, kao i celokupan aksesoar za služenje kafe i specijalne mešavine kafe u zrnu, koju kompanija proizvodi pod istim brendom -- Aroma Espresso.

-- Zajedno s matičnom kompanijom razvili smo i nekoliko rešenja koja ćemo testirati ovde na lokalnom tržištu, u Poljskoj. U ponudu ćemo uvrstiti kolače i pite, koji se inače ne nude u kafićima u Izraelu, recimo -- kaže Šurmač.

Međutim, svesna je da otvaranje kafića nije dovoljno za uspešno poslovanje, pošto brend u Poljskoj još uvek nije poznat. -- Osim toga, Poljaci nemaju naviku da odlaze na doručak u restoran, zato je potrebno uložiti dodatna sredstva u marketing i promociju brenda, odnosno, samog koncepta koji uz šoljicu kafe nudi i hranljiv i lagan obrok -- kaže Šurmač. -- Za sada smo ispred kafića postavili velike reklamne panoe, ali znamo da još uvek ima puno posla. Zajedno moramo da radimo na tome da kupci upoznaju i zavole Aromu.

Mreža kafića iz Izraela na tržištu Poljske posluje od početka 2012. Osim nedavno otvorenog franšiznog lokala, kompanija ima još dva kafića u svom vlasništvu u samom centru Varšave.

-- Do kraja 2013. planiramo da otvorimo 10-15 lokala širom Poljske -- kaže Koen. -- Pregovaramo već sa potencijalnim primaocima franšize iz glavnog grada, ali i iz Gdanjska, Poznanja, Katovica... Međutim, to nije sve. Siguran sam da će se u Poljskoj pojaviti konkurentni kafići koji će, isto tako, uz kafu nuditi i doručak i večeru. Međutim, Aroma Espresso Bar je u prednosti, jer ima i kuhinju u kojoj je moguće pripremiti svež obrok na licu mesta, dok drugi kafići mogu samo da ponude sendviče i salate iz frižidera.

Primalac franšize može da računa na teritorijalnu ekskluzivnost, podršku i savete pri pokretanju i vođenju lokala, ali i pri obuci osoblja i nabavci potrebne opreme. Početni minimalni troškovi za opremanje i pokretanje kafića iznose oko 145.000 evra (600.000 zlota).

Izvor: Franchising.pl


POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.