Miks dobrih sastojaka

Bubble Tea je jedinstven koktel. Nema alkohola, pije se isključivo kroz široku slamku, dobija se u hermetički zatvorenoj čaši. Međutim, ono što ga izdvaja od drugih osvežavajućih napitaka je neobična mešavina sastojaka -- Bubble Tea se, naime, pravi od čaja, mleka, voćnih sirupa i različitog bobičastog voća.
Koncept ove neobične "čajdžinice" razvija poljska kompanija YanTea. Do sada su otvorili dva lokala u svom vlasništvu i šest franšiznih poslovnica.
Međutim, kompanija ima ambiciozne planove i planira da do kraja ove godine kroz franšizu otvori 40 novih prodajnih mesta, ali za sada samo na matičnom tržištu -- u Poljskoj. Računaju da će partnere najpre privući niskom investicijom za implementaciju koncepta, a zatim i jedinstvenim proizvodom koji, naročito ljudima sa evropskog kontinenta, "unosi egzotiku" u već postojeću ponudu osvežavajućih napitaka.
-- Franšiznu poslovnicu može da pokrene svako ko već radi u ugostiteljstvu i ima svoj lokal. Najbolje ako ima kafić, poslastičarnicu ili restoran. Potrebne su samo dve nedelje za implementaciju našeg koncepta, nakon čega partner može da počne da prodaje Bubble Tea -- kaže Maria Huk, direktorka kompanije YanTea. -- Na osnovu iskustava naših postojećih partnera, možemo da kažemo da franšizne poslovnice dobro posluju čak i u gradovima s manje od 50 hiljada stanovnika.
Troškovi pokretanja YanTea koncepta iznose oko 1.900 evra (8.000 zlota). Za taj iznos, primalac franšize dobija kompletnu obuku i opremu potrebnu za pripremu napitka. Ulaskom u franšiznu mrežu primalac, takođe, može da očekuje i prenos poslovnog znanja (know-how), kao i svih recepata za spravljanje koktela.
YanTea nudi koktele s gotovo 100 različitih ukusa, tako da kupci mogu slobodno da biraju svoju mešavinu sastojaka. Za sada, najpopularniji Bubble Tea koktel je mešavina zelenog čaja s mlekom i jagodama, a među najprodavanijim je i Bubble Tea light, mešavina koja se spravlja bez dodavanja šećera.
-- Konkurencija u ovom sektoru zaista nije velika. Ljudi koji pokrenu ovakvu vrstu delatnosti često ne znaju kako da se prilagode i koncept predstave tržištu. Pored toga, verujem da poslovanje otežava i to što 70 posto kupaca, u stvari, ne zna šta je "čaj sa mehurićima", niti kako se spravlja i pije -- dodaje Marta Huk.
Letnja sezona je, svakako, najbolje vreme za prodaju Bubble Tea koktela, samim tim što tražnja za osvežavajućim pićima raste s porastom temperature. Međutim, kao što smo pomenuli, najveća prednost koncepta je što su troškovi implementacije niski i što za pokretanje posla treba tek nekoliko nedelja. -- U najgorem slučaju, tri meseca, ali ni to nije dug period -- kaže Marta Huk.
Izvor: Franchising.pl
POGLEDAJTE ČLANKE

Kako se od pilećih krilaca može napraviti dobar i profitabilan ugostiteljski biznis, a samim tim i perspektivna franšiza, objašnjava Zoran Videnović, vlasnik koncepta „Krilca i Pivce“ iz Niša
Američki lanac picerija Pizza Hut stiže u Hrvatsku, a u planu je otvaranje tri restorana u Zagrebu i Splitu.
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
NAJČITANIJE

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
U Srbiju je stigla nova, inovativna franšiza – Vendobox prodavnice koje su otvorene 24 sata i u kojima se različiti proizvodi kupuju na vending mašinama.
McDonald’s slavi četvrt veka poslovanja u Srbiji. O planovima, saradnji sa lokalnim dobavljačima i navikama potrošača razgovaramo sa Tomašem Rogačem.
Posao se ne može pokrenuti bez ulaganja, a franšiza po tom pitanju nije izuzetak. Koje se to investicije tretiraju kao obavezne – kao ulaganja bez kojih se franšizna saradnja ne može zamisliti?
Prodavnica odeće ima mnogo i sve one prodaju sličnu robu. Kako postići uspeh, kako da kupac kupuje baš u vašoj prodavnici, a ne kod konkurencije? U tome vam može pomoći merčendajzing (merchandising) - veština izlaganja i pozicioniranja robe.
POPULARNO NA FORUMU
Mikro franšiza na rate
Kako stupiti u kontakt za FRANŠIZU, zainteresovana,
Belgijska poslastica u Beogradu
koji su uslovi za dibijanje fransize
Franšiza s ukusom cimeta
dobar dan. Da li neko zna kako nabaviti fransizu Cinabona za Srbiju?
„Ukusne krofne“ u Sarajevu
Interesuje me fransiza za Tasty Donuts&Coffee u Srbiji i koji su uslovi. Hvala
Mikro franšiza na rate
Da li ga ima u Srbiji..???
Otvoreni za nova tržišta
Ovo je super
U Burger Kingu kraljuje franšiza
Extra clanak
Belgijska poslastica u Beogradu
Belgijski vafli su nesto u cemu uzivam kad god putujem i ne samo u Belgiju :). tako mi je drago da su od skoro i u Beogradu. Bicu redovan gost ovih barova i favorit su mi sa...