Franšiza koja se traži
Miodrag Janković
Miodrag Janković, direktor komercijale u Pekari Branković, kaže da interesovanja za franšizom uvek ima. – Trenutno se više javljaju ljudi van Niša nego iz samog grada. Ima zainteresovanih iz Aleksinca, Leskovca, Prokuplja, ali još uvek nemamo baš ozbiljnog kandidata. Kad ljudi vide kako izgledaju i posluju naše pekare, i sami požele da otvore takvu, ali su troškovi visoki, najviše zbog transporta – kaže Janković.
On objašnjava da bi asortiman, ukoliko nađu adekvatnog primaoca franšize van Niša, morao da bude kombinovan - morala bi da postoji saradnja sa još jednom pekarom. - U tom slučaju, mi bismo ih snabdevali asortimanom smrznutog peciva, a program svežih peciva, pogača i slično - nabavljali bi na lokalu. Mi ne bismo imali ništa protiv da uporedo postoje dva brenda, niti bi to bio jedinstven slučaj – objašnjava Janković.
Potencijalni kandidati se, međutim, često iznenade kada čuju šta sve franšizing podrazumeva. – Ljudi ne razumeju da izgled i kvalitet usluge i proizvoda koje imaju Pekare Branković iziskuju poštovanje niza pravila i našu stalnu podršku. Kandidati imaju elementarno znanje, znaju šta znači preuzimanje nečijeg brenda, ali kada im kažemo da mi sprovodimo stalni nadzor, da zadržavamo pravo da obustavimo rad i prodaju ukoliko shvatimo da se standardi ne poštuju, kao kada, na primer, shvatimo da pecivo nije dobro ispečeno i slično, prilično se iznenade – objašnjava Janković.
Pekara Branković je krajem jula svoju maloprodajnu mrežu obogatila novim prodajnim objektom koji je u njihovom vlasništvu. – Ta pekara dobro radi jer u okolini nema objekata tog tipa, a u blizini je škola i uopšte, prometno je mesto. U tu pekaru smo uveli i program pizza i toplih sendviča, što nemamo u svim pekarama – kaže Janković. Cilj im je da do kraja godine u Nišu otvore još jednu pekaru, pa su trenutno u potrazi za lokacijom.
POGLEDAJTE ČLANKE
Počelo je s proizvodnjom kraft piva. Danas je Točionica zaokružen ugostiteljski koncept. Osim što je poznata po pivu, burgerima i kafama, sada se pozicionira i kao sistem koji nudi franšizu.
Zagrebački fast-casual lanac Koykan World Food namerava da ubrza franšizni razvoj te kreće u kampanju prikupljanja sredstava putem FunderBeam platforme.
Nakon što se povukao iz profesionalnog sporta, jedan od najuspešnijih slovačkih tenisera Kamil Čapkovič postao je primalac franšize McDonald‘s-a. Šta ga je privuklo ovom brendu?
Još jedan američki lanac brze hrane ulazi u igru na evropsko tržište. Šta nudi Slim Chickens i za koja tržišta su zainteresovani?
Zahvaljujući snažnom franšiznom razvoju, grčki lanac kafeterija MIKEL Coffee Company prerastao je u međunarodni brend. Šta je potrebno za uzimanje franšize?
NAJČITANIJE
Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.
„Želeli smo da stvorimo mesto gde će svakog dana biti leto“ – kažu vlasnici brenda Anjuna, mađarskog koncepta za prodaju sladoleda na štapiću. Uz franšizu, koncept žele da prenesu i na druga tržišta.
Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.
Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.
Proizvodnja čarapa neobičnog dizajna je prilično uska branša, ali i profitabilna. Ipak, ako žele da ostanu konkurentni, traži se, pre svega, originalnost.
POPULARNO NA FORUMU
Papa John's osvaja Kinu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Više od italijanskog restorana
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Knedle stižu u Zagreb
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Riblji delikatesi i franšiza
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Nova franšiza u susedstvu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Pizza Hut budućnosti
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...
Japanska kuhinja u malom formatu
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...