Šta spaja zvezde nemog filma Daglasa Ferbanksa i Meri Pikford, glumice Elizabet Tejlor i Sofiju Loren, pevača Frenka Sinatru i stotine drugih poznatih i slavnih ličnosti? Jedan italijanski restoran.
"Il Vero Alfredo" želi da i u zemlje ovog regiona prenese kvalitet i duh čuvenog restorana i pronađe lokalne partnere - primaoce franšize.
Ponedeljak
02.12.2013.
Restoran "Il Vero Alfredo" više od jednog veka slovi za "carstvo fetućina". Partnere za pokretanje franšize sada traže i u zemljama ovog regiona.
 

Recept za fetućine s "duplom merom maslaca" i parmezanom, nastao je sticajem okolnosti, još davne 1908. godine. Kako je ostalo zapisano u porodičnoj istoriji, Alfredo Di Lelio, vlasnik malog restorana u Rimu, ovim jednostavnim jelom je okrepio svoju suprugu koja mu je upravo rodila naslednika. Priča kaže da žena ne samo da je sa zadovoljstvom pojela porciju Alfredovih fetućina nego je i predložila da ih uvrsti u jelovnik restorana. Maestosissime fettuccine all’Alfredo su postale zaštitini znak restorana "Il Vero Alfredo", a njihova popularnost nije ništa manja ni danas.

Začetak svetske slave vezuje se pak za posetu dve zvezde američkog nemog filma - Daglasa Ferbanksa i Meri Pikford. Provodeći medeni mesec u Rimu, bračni par je 1927. uživao u ovom originalnom specijalitetu i toploj dobrodošlici domaćina. U znak zahvalnosti, glumački par je Alfredu poklonio kašiku i viljušku od čistog zlata s vrlo laskavom posvetom: "To Alfredo the King of the noodles" (Alfredu, kralju rezanaca). Od tog doba, Maestosissime fettuccine all’Alfredo privlače goste iz celog sveta, a fotografije stotina slavnih ličnosti koje su do sada posetile restoran krase njegove zidove.

Više od jednog veka znanje i receptura se prenose sa generacije na generaciju. Danas, restoran vodi Ines Di Lelio, unuka Alfreda I, dok su specijaliteti, atmosfera i šarm ovog mesta postali jedan od simbola Rima. "Il Vero Alfredo" se, međutim, može naći i u Meksiku, Brazilu, Dubaiju i SAD-u (Njujork). Tradicija i kvalitet restorana se, kako kažu, može preneti i kroz franšizu. Preduzetnicima širom sveta je data prilika da posluju pod brendom slavnog italijanskog ugostitelja, a primaoci franšize se traže i u zemljama ovog regiona.

Vrhunski kvalitet kuhinje je ono što ih, pre svega, preporučuje. Primalac "Il Vero Alfredo" franšize zato može da računa na kompletan prenos znanja i obuku osoblja za rad u restoranu. Davalac uz to organizuje i lanac nabavke sastojaka od kojih se prave fetućini Alfredo, budući da insistiraju na proverenom i vrhunskom kvalitetu. Dizajn i ambijent franšiznog restorana bi u potpunosti prenosio duh restorana u Rimu i bio bi obogaćen autentičnim detaljima: fotografijama poznatih i slavnih, stolnjacima tipičnog dizajna, priborom za jelo...

Foto: Alfredo I, Alfredo II i Alfredo III

Primalac franšize može da bira između dva ponuđena formata: bara i restorana, a u zavisnosti od toga, biće određena početna investicija za pokretanje posla, kao i veličina i lokacija ugostiteljskog objekta.

Za više informacija o franšizi restorana Il Vero Alfredo pogledajte u našem Katalogu franšiza.


Nataša Bogojević
Novinar
/1/
POGLEDAJTE VIŠE