Primalac Häagen-Dazs franšize je samo za pokretanje posla morao da izdvoji najmanje 125.000 evra, dok je za ulaznu naknadu trebalo izdvojiti dodatnih 25.000 evra.
Ponedeljak
06.01.2014.
Poznati američki proizvođač sladoleda Häagen-Dazs uskoro bi mogao da zatvori i poslednju franšiznu poslastičarnicu u Poljskoj.
 

Šta najviše muči prodavce sladoleda u Poljskoj? Činjenica da sezona prodaje sladoleda traje veoma kratko - u najboljem slučaju, od maja do kraja leta. Kako sami prodavci kažu, to je i zbog toga što kod potrošača u Poljskoj postoji duboko uvrežena navika da se sladoled kupuje i konzumira isključivo - leti. Međutim, ono što iznenađuje, ova okolnost ne utiče na porast poslastičarnica koje nude sladoled tokom cele godine. Najviše i najčešće ih ima po tržnim centrima, gde godišnja doba ili vremenski uslovi ne bi trebalo da utiču na broj posetilaca. To, s druge strane, ne umanjuje potrebu proizvođača i prodavaca sladoleda da pronalaze načine kako bi "produžili sezonu".

Da nije jednostavno menjati navike, dokazuje i jedan od domaćih prodavaca sladoleda. - Pokušali smo i s tim da u ponudu uvedemo dodatne proizvode - vafle i kolače. Međutim, na ovim prostorima, kraj septembra označava i kraj prodajne sezone - priznaje Radoslav Čarubin, vlasnik franšiznog koncepta Lody Bonano.

I pored toga, Lody Bonano ima skoro stotinu primalaca franšize, budući da su uslovi za otvaranje poslastičarnice vrlo povoljni, a za pokretanje posla, u proseku, ne treba više od nekoliko meseci.

S druge strane, a kako smo svojevremeno pisali, jedan od najpoznatijih proizvođača sladoleda na svetu - američki Häagen-Dazs, suočen je sa izvesnim krajem franšiznog poslovanja u Poljskoj. Naime, kada je 2007. ušao na tržište ove zemlje, Häagen-Dazs je imao prilično ambiciozne planove. Američka kompanija je smatrala da će strategija otvaranja poslastičarnica na najprestižnim lokacijama u svim većim gradovima Poljske, brzo i sigurno uroditi plodom. U krajnjem ishodu, franšiznu mrežu je trebalo da čini čak 150 lokala.

Od tada su, međutim, otvorili tri lokala, a u ovom trenutku, radi samo jedna franšizna poslastičarnica u centru Varšave. Kako prenose poljski mediji, Häagen-Dazs bi se uskoro mogao povući iz Poljske, pošto je sve manje i kupaca koji su spremni da za kuglu sladoleda plate skoro 2 evra. Američkoj kompaniji, međutim, to neće biti veliki gubitak, budući da svoj sladoled prodaju još u 70 zemalja, širom sveta.

Poljski mediji ipak navode i da Häagen-Dazs neće u potpunosti nestati s tržišta Poljske. U mnogim prodavnicama robe široke potrošnje sladoled se prodaje više nego dobro. Ovakav vid distribucije je za američki brend, izgleda, daleko isplativiji, a pored toga, ne zahteva ni tako veliku investiciju kao pri otvaranju poslastičarnice, što je svakako uticalo na mali broj zainteresovanih primalaca franšze. Primalac Häagen-Dazs franšize je, recimo, samo za pokretanje posla morao da izdvoji najmanje 125.000 evra, dok je za ulaznu naknadu trebalo izdvojiti dodatnih 25.000 evra.

Izvor: Franchising.pl


NAJČITANIJE

Definicija franšizinga /12.10.2012.

Franšiza je oblik saradnje između nezavisnih preduzetnika. Davalac franšize nudi svoj "know-how" i brend, a zauzvrat naplaćuje naknadu od primalaca franšize, koji tom naknadom stiču pravo i mogućnost da koriste dokazanu poslovnu ideju.

Franšizne asocijacije /26.11.2014.

Cilj franšiznih asocijacija jeste popularizacija i promocija franšizinga, rad na uspostavljanju transparentnosti, regulaciji i implementaciji opšte prihvaćenih etičkih standarda franšizinga. U većini zemlja sa razvijenim franšizinim tržištem, najveći broj kompanija davalaca franšiza učlanjeno je u nacionalne franšizne asocijacije.

Sa jakim brendom napred /14.04.2024.

Bračni par Gordana i Saša Perić iz Subotice postali su primaoci Mobile Outfitters franšize, specijalizovane za usluge zaštite i stilizovanja mobilnih telefona i drugih uređaja visokokvalitetnim folijama, u avgustu 2023. godine.

Perionica veša kao siguran biznis /27.07.2020.

LG Laundry Lounge, lanac samouslužnih perionica veša, uskoro će dobiti nove franšizne jedinice u Ljubljani, Pragu i Skoplju. Davalac franšize, uz to, savetuje svoje primaoce da se u vreme COVIDa-19 obavezno pridržavaju i određenih pravila.

Mesto gde se sreću nauka i zabava /01.03.2024.

„Naučna kuhinjica“ je jedinstven koncept edukativnih radionica koje pružaju deci priliku da istražuju, eksperimentišu i stiču znanja iz sveta prirodnih nauka na zabavan i kreativan način. Šta je potrebno za pokretanje franšize?

POPULARNO NA FORUMU

Papa John's osvaja Kinu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Više od italijanskog restorana

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Knedle stižu u Zagreb

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Riblji delikatesi i franšiza

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Nova franšiza u susedstvu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Pizza Hut budućnosti

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

1 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.
Japanska kuhinja u malom formatu

Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno...

2 komentara
poslednji 25.01.2022.